mentális állapot szintjei+flow

Flow

Flow

Angol szó, jelentése: “áramlat”, folyás, lebegés, szellemi állapot.

A Flow-élmény egy olyan állapot, amikor az elme maximálisan tud koncentrálni egy dologra, s általa örömöt él át.

Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg ezt először, mint pozitív filozófiát. Kb. így írhatnánk le a Flow-élményt: amikor úgy elmerülsz egy tevékenységben, hogy megfeledkezel magadról, az időről, csak arra koncentrálsz, amit csinálsz. Ez egy olyan tevékenység, amikor eggyé válhatsz az általad végzett tevékenységgel. Van, aki eufóriához hasonlítja ezt az érzést, s mindenre képesnek hiszi magát.

A szerző könyvet is írt a Flow-ról, amely nagy népszerűségnek örvend.

flow könyv

flow könyv

 

 

 

 

 

 

 

A Flow-élmény eléréséhez 8 elem szükséges:

1. Legyenek konkrét céljaid, melyben a cselekvés és tudatosság automatikussá válik!

2. Minden pillanatban visszajelzést kell kapnod, hogy tudatában légy, hol tartasz.

3. A tevékenység legyen a képességeidnek megfelelő, kicsit haladja meg a szinted, hogy tudj belőle tanulni.

4. Ne engedd, hogy a figyelmedet bármi elterelje!

5. Légy előrelátó, minden zavaró tényezőt iktass ki! Lehetsz “csőlátó”.

6. Légy ura magadnak!

7. Rekeszd ki a kritikát, így eggyé válhatsz a tevékenységgel!

8. Figyeld meg, amikor átváltozik az időérzéked, s a te tevékenységedhez idomul.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Flow

http://psycho.unideb.hu

http://en.wikipedia.org


Flow csoport

Csíkszentmihályi Mihály professzorral közösen létrehozott tanácsadói csoport.  2011-ben ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. Négy alkalommal nyerte el a Szervezetfejlesztők Magyarországi Társaságának szakmai nívódíját.

A csoport tagjai elkötelezettek a fejlődés iránt. 2010-ben létrehozták a FlowUp! változásmenedzsment programot a szervezet-, vezetés- és működésfejlesztés egyes részterületein.

6-8 fős csoportban dolgoznak, olyan problémára keresik a választ, amely az ügyfeleknek fontos. Módszereik közé tartoznak a beszélgetések, nyitott kérdések, mely által maguk is tanulnak. Vannak különböző nyílt programjaik is, amelyekbe be lehet kapcsolódni.

A Flow élmény a sikeres üzleti vállalkozás alapköve is. Ennek során a munkatársakat is bevonják a döntésekbe, pozitív légkört alakítanak ki, így a dolgozók szeretnek ott dolgozni,és kimagasló teljesítményt nyújtanak.

Ahhoz, hogy jobban megismerhessük magunkat, a Flow csoport weboldalán kérdőíveket lehet megtalálni. Ehhez be kell regisztrálni. Ezen kívül az érdeklődőknek lehetőségük van képzésre is jelentkezni.

http://www.flowcsoport.hu

http://anima-racio.hu

http://www.flowcsoport.hu

Flow és sport

Az élet számos területén megtapasztalható az optimális feloldódás, a pillanat élménye, az időélmény átalakulása. A sport területén is fontos ez az élmény ahhoz, hogy a sportoló a legjobb teljesítményt nyújthassa.

A csúcsteljesítmény titkaként a tudatosságot, a test és lélek együttműködését, harmóniájának megteremtését a pszichés energiákat összpontosítva eggyé olvadva a tevékenységgel ajánlják.

Sok örömteli tevékenység van az életünkben pl. a zene, művészetek, sport. Sokszor nem az örömökre koncentrálunk, mivel a sok stressz, akadályok leküzdése az életben elveszi az erőnket, energiánkat. Nem tudunk lazítani. A flow-élmény pontosan erre vezet rá. Ha a flow eléréséhez szükséges 8 elemet elérjük, vagy egy részét, már sokat tettünk azért, hogy ellensúlyozzuk a negatív energiákat. A vallás is ezen alapszik.

http://verto.blog.hu

http://www.hazipatika.com

http://www.online-teniszakademia.com

http://www.gazdageniko.hu

Zárszóként:

Rengeteg élmény, impulzus ér minket a mai felgyorsult világban. Van, aki tudja követni, van aki nem. A változások az életben fontosak, általuk fejlődünk. Sokszor kiszolgáltatottnak érezzük magunkat a változásokkal szemben, de nem kell így lennie. A Flow segít ebben is. Ha nincs lehetőség a Flow-csoportba elmenni, akkor elolvashatjuk a Flow-ról szóló könyvet, vagy csak böngészhetünk információk után az Interneten, vagy beszélgethetünk ismerőseinkkel erről.

Végül egy idézet: “Az örömteli élet mindig egyedi alkotás, és nem lehet recept alapján megvalósítani.”

 

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudás szerkesztősége!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.