Cserép

A cserép nem más mint égetett agyag.

A hagyományos fazekasság legfontosabb alapanyaga az agyag, melyet kiégetve a cserepet kapjuk eredményül. Ez sokkal keményebb és időtállóbb, valamint bizonyos vízállósággal is rendelkezik. A vízállóságot lakkréteggel lehet fokozni, az így kiégetett anyag az úgynevezett mázas cserép.

Régebben mindennapi használati tárgyak (kancsók, kupák) készültek belőle, ma leginkább virágcserepek, és kisebb virágládák, tetőcserepek, valamint dísztárgyak készülnek belőle.

Tartalomjegyzék:

történet

linkek

források

 

Története

Az építés története évezredekkel ezelőtt  kezdődött,  messze a történelem előtti időkben. Akkor, amikor őseink rájöttek arra, hogy befolyásolhatják is környezetüket. Először néhány faágat nekidöntöttek a többinek, vagy köveket raktak egymás tetejére. Voltak azonban olyan helyek, ahol nem volt sem fa, sem kő, viszont bőségesen rendelkezésre állt az agyag.

Az agyagot már az őskorban (neolitikum i.e. 5000-i.e.1900) ismerte és használta az ember. Az első kerámia tárgyak figurák voltak, a környezetét figyelte meg az ember és próbálta meg leutánozni ezekkel a tárgyakkal. Később fontos szerepet játszottak a különböző edények, melyben az összegyűjtött (később megtermelt) magvakat, növényeket tárolhaata. Ezeket az egyik legalapvetőbb technikával, felrakással készítették el.

20050701000106501

A kerámia művességnek az ókori civilizációk szinte mindegyikében fontos szerepe van. Az egyiptomiak már i.e. 3000-ben ismerték a korongot és alkalmazták edényeik készítésénél, innen erednek a ma leggyakrabban használt edénytípusok (pl.: csésze, tál, tányér, kancsó). Nagyon jelentős az ókori görög kerámia is, több mint 100 féle edénytípust készítettek. Edényeiken mitológia, illetve a mindennapi élet történéseit ábrázolták, ily módon rengeteg információt hagyva az utókorra. Itt jelenik meg először a művészi öntudat, egyes vázafestők szignóval látják el műveiket. Az iszlám művészetben hatalmas jelentőségű az épületkerámia, ezen belül is a csempék, mázas burkoló lapok.

Az égetett cserepet, hasonlóan a téglához az emberiség évezredek óta használja. Az ókori rómaiak, nemcsak tető fedésére, hanem padló burkolásra is használták, erre több régészeti lelet adott bizonyítékot, még Magyarországon  is.

A középkorban elsőként Itália emelkedik ki az európai országok közül a 12.században. Magas színvonalon, manufaktúrákban dolgoznak, nagy hatással vannak más európai kultúrákra. Ekkor tájt kezdődnek meg az első kísérletek a kínai porcelán leutánzására, amelyek kereskedelem útján kerülnek be Európába. A kínai porcelán hatására kezdődik meg a fajansz (ónmázas cserép) gyártás is, ami főként a 16-19. században volt jellemző Európa több országára (Hollandia, Anglia, Németország). Ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlanak a különböző kísérletek a kínaihoz hasonló lágyporcelán előállítására (több-kevesebb sikerrel), majd beindul a porcelán gyártása is, melyben idővel Magyarországnak is jelentős szerepe lesz (mind a mai napig- Herend, Hollóháza, Zsolnay porcelángyár). A 20.századtól jelentősen hat a kerámia művészetre is a design, formatervezés.

sd_139

A cserép igazi aranykora a középkortól egészen a 19. századig tartott, tűzvédelmi szempontból is egyre sürgetőbb volt a középkori, de még a 19. századi városok cserépfedése is. A Budai Jogkönyv a XIV. században kimondta, hogy Buda várában nem épülhet sem nádfedeles, sem zsindelyes, vagy zsúptetős ház. Kötelező volt az égetett cserép használata. Így történhetett meg, hogy cserépgyár szinte minden nagyobb városban volt, helyi iparágnak számított.
Az első cserép formája nagyon egyszerű volt, kb. 40 cm hosszú és 18 cm széles lemez, alsó végét körívesre alakították, így a víz egy helyen folyt le a lemezről. Az orr, csak később jelent meg a cserép alján, a tetőlécen ezzel az orral kapaszkodik meg a cserép.
Ez az évszázadok alatt kialakult cserépforma a hódfarkú cserép, ami a mai napig használatban van. Európa olyan részein, ahol még  léteznek ép középkori épületek még mindig lehet ilyen hódfarkú cseréppel borított tetőket látni több városban.
A 19. század végétől modernizálódott gyártási technológia során készítették azokat a hornyolt cserepeket, amelyek ma iselterjedtek.
A cserépfedésű tetők akár 100 évet is kibírnak, bár lehetséges, hogy a mai modern technológiával készült cserepek ennél jóval többre is képesek. A cserép másik előnye, hogy rendkívül rugalmasan kezelhető, akár bonyolultabb tetőszerkezet is fedhető vele.

tondach_hornyolt_kep

A 21. században pedig már megjelenik a napelemes cserép is.A napenergia cserép fényből elektromos energiát állít elő, alkalmazását tekintve legfőbb előnye, hogy a már meglévő – bármilyen típusú és formájú – tetőcserép, tetőburkolat formával azonos formájú, méretű, színű, egyező rögzítési pontokkal rendelkező napelem cserépként és egyszerre tetőcserépként is alkalmazható darabonként. A működtetni kívánt készülékek – szükséges felvett teljesítményének arányában – korlátlanul bármikor bővíthetőek az energia cserepek mennyisége. A tetőn bármilyen elrendezési módban, alakzatban alkalmazhatóak, ferde és párhuzamos tető kialakításnál is.

napelemes cserép

A napelem cserép rendelkezik saját tölthető speciális akkumulátorokkal, ezért külső akkumulátorok alkalmazása és külön akku helyiség nem kell.
Napközben fény hatására elektromos energia termelés megy végbe, mely energia azonnal felhasználható, ugyanakkor a saját beépített akkumulátorok töltése is ilyenkor történik. Éjszaka fény hiányában a napelemek nem működnek, viszont a beépített akkumulátorok az energiát leadják, emiatt a működés 24 órás üzemű.

A TMT Solar Tile Systems® egység készül akkumulátorok nélkül is, ilyenkor közvetlenül a rákapcsolt elektromos fogyasztókat látja el.
A  napenergia cserép bármely a piacon kapható DC/AC, DC/DC elektromos inverterrel használható, azokkal kompatibilis, a hazai és nemzetközi szabványoknak megfelelő névleges feszültséggel készülnek.
A beépítésekor csak a meglévő tetőcserepet kell kivenni és a helyére rakható  vagy csavarozható  az azonos formájú, méretű és színű TMT Solar Tile Systems® egység.
Az egyes elemek (szolár cserepek)  meghibásodás esetén villogó piros jelzéssel tudatják, hogy melyik egység hibásodott meg, melyet a háztetőre nézve azonnal észlelhetünk és egyenként cserélhetünk.
A  TMT Solar Tile Systems® egységhez nem kell külön áramvezető gyűjtősínt és kábelösszekötéseket használni, mert azok integrálva vannak a készülékben.

A súlya harmad akkora, mint a tetőn lévő héjazaté, ezért a tetőt statikailag nem terheli, mert kiváltja az agyag, a beton, a pala tetőcserép súlyát.
Beruházás szempontjából költségtakarékos, mert egyenként is bővíthető a rendszer a rendelkezésre álló anyagi források szerint.
A tervezők és kivitelezők számára nagy szabadságot kínál a felhasználás területén új , egyedi építésű épületek tervezésében, kivitelezésében.

A feltüntetett oldalakon többféle cserép található, összehasonlíthatja áraikat.

Linkek

mediterrán cserép

tondach cserép

tatai cserép

békéscsabai cserép

leier cserép

creaton cserép

azzurro cserép

napelemes cserép

műanyag cserép

jamina cserép

bontott cserép

hornyolt cserép

beton cserép

 

 

Kép forrás

http://www.epitoanyagabc.hu/tetofedo_anyagok/keramia/dilj/images/glinex.jpg

www.frontline.in

www.saint-denis.culture.fr

www.palast2000.hu

news.cnet.com

 

 

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org

http://tetocserep.blogspot.com/2011/10/cserep-tortenete.html

http://people.inf.elte.hu/ladtaai/keramia/

http://www.mfhungariakft.hu/napelemescserep.php

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Szép napot!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.