Fotel

A fotel  ülőbútor , melynek minden részét vastag ,puha kárpit borítja. Hasonló a karosszékhez, azonban a karosszékkel ellentétben a fotel minden része puha kàrpittal van bevonva.

Tartalomjegyzék:

Története

Masszázs

Irányelvek

Részei

Fajtái

Forrás

 

Története

Elnevezése a francia “fauteuil” szóból ered,melynek jelentése varrott szék. A fotel készítők igyekeznek kielégíteni a vevők igényeit, ezért a foteleket számos extrával szerelik fel ( pl.: masszázskészülékkel, állítható részekkel stb.), hogy szavatolják a vevő kényelmét.

Akik súlyos ízületi- és hátfájdalmakkal küszködnek, azok előszeretettel alkalmazzák a masszázsfoteleket. A masszázsfotel masszőrök kezeléseinek helyettesítésre kitalált eszköz.  A masszázsszék a masszázs ideje alatt a testet a helyes pozícióban tartja.

David Palmer, san fransiscoi orvos 1986-ban alkotja meg a világ első  fa masszázsszékét, melyet High Touch Massage Chairnek nevezett el. Ez forradalmasította az érintés nélküli masszázs kezelést, így bárki élvezhette bárhol és bármikor a teljes test masszázs hatásait a ruházat levétele nélkül.

Ezt követően több masszázsfotel modell jött létre, de a legkiemelkedőbb az 1989-ben létrehozott Circa, mely már stabil, fa helyett fémből készült és több pozícióba állítható volt.

Az első igazi masszázsfotelt 1993-ban Cary Cruea készítette el. Ez a szék már állítható magasságú, karos előrésszel és pihentető arc párnázattal rendelkezik.

John Fanuzzi tervei alapján 1999-ben jelent meg az első motorikusan állítható masszázsfotel. Ez a modell már szélesebb, kényelmesebb és külső emberi beavatkozást nem igényelt.

Masszázsfotel

Hagyományos masszázsfotelek

M400-PRINCE_altpic_1

Ergonomikusan megtervezett fotel, melyben  a felhasználó olyan helyzetbe kerül, hogy a kapott masszázs olyan érzetet keltsen, mintha egy masszázsasztalon pihenne . A fotelek lehetnek helyhez kötöttek vagy akár hordozhatóak is.  A különböző masszázsfotelek eltérő jellemzőkkel rendelkeznek, és a felhasználó egyedi igényeihez is igazítható (pl.: a test formája, mérete). Számos masszőr alkalmazza a hordozható masszázsfoteleket a kiegészítő masszázsokhoz, mivel azok megnövelik a masszázs hatékonyságát.

Kézenfekvőbb is, mivel a masszőrnek könnyebb a masszázsfotel körül járni, mint egy masszázsasztal esetében, ezenkívül a vendégnek nem is kell levetkőzni a masszázshoz. Ezen előnyök miatt a masszázsfotel alkalmazása sokkal népszerűbb és praktikusabb olyan helyeken, mint az irodák,  szabadtéri fesztiválok, bevásárlóközpontok stb.

Elektronikus masszázsfotelek

toronto-sl-a30-6-masszazsfotel-44-25-legparna~12481919

Az elektronikus masszázsfotelek olyan készülékek, melyek belső elektronikus motorral rendelkeznek. Miközben használója benne ül, masszázsgörgők végzik a kezelést. A legtöbb elektronikus masszázsfotel távirányítóval is rendelkezik, hogy a felhasználó a kényelmes testpozícióból állíthassa be a kívánt masszázs típusát, alkalmazási helyét és intenzitását.

A legtöbb masszázsfotel állítható háttámlával rendelkezik. Sok méretben és márkában kaphatóak, van belőlük irodákban alkalmazható modell is, mely belső akkumulátorról működik.  A legolcsóbb megoldás az egyszerű masszázsszőnyeg, mely a hagyományos irodai székekre is rátehető.

Az elektronikus masszázsfotelek először 1962-ben jelentek meg a kereskedelmi forgalomban. Napjainkban Japán a legnagyobb masszázsfotel vásárló, számos kimutatás alapján a lakosság több mint 20%-a rendelkezik ilyennel.

A masszázsfotelek árban nagyon különböznek, a legalsó kategóriát a csupán “vibráló” fotel, a csúcsot pedig a nagy intenzitású Shiatsu masszázsfotelek képviselik. A csúcsmodell azoknak ajánlott, akik egy profi masszőrt szeretnének ezáltal kiváltani.

Masszázsfotel irányelvek

Az igazán hatékony masszázs érdekében minden  masszázsfotel a legkorszerűbb technológiát használja arra nézve, hogy egy profi masszőr kezének mozdulatait lemásolja.

Gyúrás (Shiatsu)

A gyúró masszázsok legfontosabb előnye hogy egyszerre lazítja el a testet és frissíti azt fel. A gyúrás 3 folyamatból áll:
1) Enyhe nyomás keletkezik az akkupunktúrás pontokon
2) A nyomás  addig áll fenn , amíg a mikrogörgő át nem halad a nyomáspontokon.
3) Megszűnik a nyomás az adott ponton.

Gerincmasszázs

A gerincmasszázs segít a gerinc nyújtásában azzal, hogy nyújtja a gerinctartó izmokat ami csökkenti a csigolyákra eső nyomást.A mikrogörgők fel és le haladnak a gerincen, stimulálva a a gerincvelői idegeket és csökkentve a hátfájást. Minél nagyobb a lefedett terület, annál nagyobbnak kell lenni a  görgők méreteinek, így javul a masszázs minősége és fokozódik a vérkeringés.

Ütögetés

Az egyszerűen végrehajtható ütögetés fokozza a vérkeringést. Ennek köszönhetően az izmok merevsége csökken és fokozódik az oxigén és más fontos tápanyagok szállítása az izmokba. Edzés után a fokozott vérkeringés segíti eltávolítani az izmokból a tejsavat és csökkenti a masszírozott izmok merev állapotát. Néhány masszázsfotel akár 500 ütést is mérhet a masszírozott területre egy perc alatt! Csak  hátra kell dőlni és kiengedni a napi feszültséget  a testéből.

 

Masszázsfotel részei

Motor

A motor a masszázsfotel lelke. Nagyon fontos tényező, mivel  közvetlenül ez felel a masszázsért. Ha a masszázsfotel meghibásodik, használhatatlan lesz,  emiatt a cégek gyakran kihangsúlyozzák a motort.  Más cégek a motorok gyártása mellett más termékeket is gyártanak, mint például porszívók és ventilátorok. A japán motorgyártók a tartósságukról ismertek, ezen motorok szintén csendesebb működésűek a többi motorgyártó országhoz képest. Érdemes megvizsgálni a masszázsfotelben lévő motorok számát. Ha a masszázsfotel külön motorokat használ a különböző masszázsokhoz, akkor az adott masszázs jó és hatékony lesz. Emellett a több motoros masszázsfotelek terhelése is eloszlik, így a masszázs alkalmas lesz terápiás célokra is. Ez a megoldás kíméli a motorokat és azok pihenhetnek amíg nem lesz szerepük a masszázsban. Ha a masszázsfotel minden funkcióját csupán egyetlen motor látja el, akkor az rövidesen meg fog hibásodni a túlterhelés miatt, az eredmény pedig a motor élettartamának csökkenése lesz.

Mikrogörgők

Vannak olyan masszázsfotelek melyek 16, 12, 10 vagy 8 mikrogörgőt tartalmaznak.  Minél több görgőt tartalmaz a fotel, annál kisebbek a görgők. Ha csupán egyetlen motor mozgat 16 görgőt, akkor az nem lehet igazán hatékony.
A kapott masszázs függ a mikrogörgő minőségétől, annak méretétől és fajtájától. Vannak olyan mikrogörgők, melyek akár 50 fokban is képesek görbülni, így igazodva az emberi vállakhoz, háthoz és más testrészekhez.  Ebből következik, hogy a kisebb de rugalmasabb görgők minőségibb masszázst képeset adni, mint a méretes, de merev társaik.

Beállítások

A masszázsfotel beállításait személyre lehet szabni az igazán hatékony masszázs érdekében. A kritikus tényező a masszázsfotel magasságának az állítása.  Néhány fotel esetén a masszázsgörgők útja beállítható. Ezáltal a görgők alaposabb és minőségibb masszázst képesek elvégezni a vállakon, a nyakon és a hát egész területén.

A shiatsu masszázs esetén a mikrogörgők sebessége szintén fontos dolog. A jó masszázs erős és gyors. Más esetekben a hátnak inkább pihenésre van szüksége, amit a lassú és puha mozgás garantál.  Néhány masszázsfotel esetén a masszázs ereje és intenzitása beállítható. Ha már a kezdeti masszázst is túl erősnek találja, akkor  a mikrogörgő és a teste közé helyezzen vastagabb párnázatot. Rendszerint a masszázsfotelekhez megfizethető áron külön rendelhető hátpárnázat. Így az erős masszázs sem lehet gond, mert a speciális párnázat képes azt enyhíteni. Az idő múlásával a legtöbb masszázsfotel tulajdonos szeretné a masszázs intenzitását növelni, a test képes hozzászokni a jelenlegi masszázs intenzitásához.  Azonban van egy probléma azokkal a masszázsfotelekkel amelyek csak finomabb masszázst képesek adni, nincs mód az intenzitás növelésre. Másképp fogalmazva, ha a testünk hozzászokik a masszázs intenzitáshoz, akkor azt tovább növelni már nem lehet!

A nyakpozíció állítása szintén egy kritikus tényező lehet a masszázsfotel kényelmének megítélésénél. Sok ember nyakproblémákkal küszködik. Ez különösen igaz azon irodistákra akik hosszú időt töltenek a számítógép előtt. Néhány modell sokkal hatékonyabb és minőségibb nyakmasszázst kínál. Vásárlás előtt lehetőség szerint próbálja ki a választott masszázyfotelt.

Jellemzők

Vannak olyan masszázsfotelek ahol a sebesség állítható, de a masszázs intenzitása nem. Ugyanez működik fordítva is, van ugyan intenzitás beállítási lehetőség, de a sebesség nem szabályozható. Más jellemzők igazak a légzsákos és a mikrogörgős masszázsokra.  A légzsákos masszázs préseli az izmokat, és nem ad olyan jó eredményt, mint a görgős masszázs. Az ilyen masszázs teszi lehetővé a legeredményesebb kezelést. Az olcsóbb masszázsfotelekben csak a vibráció lehetséges vagy lemezes görgőket használnak a méretes görgők helyett, amely a terápiás shiatsu masszázs alapfeltétele.Van különbség a bőr masszázsfotelek és a nem bőr fotelek között is . A bőrből készült masszázsfotelek rendszerint drágábbak, de nem tartósabbak a műbőr masszázsfotelekkel összehasonlítva. Ha a felhasználó nem használ bőrkímélő olajat a fotelon, akkor a bőrfelület károsodhat a hosszú használat alatt. A műbőr masszázsfotelek tartósabbaknak bizonyulnak a bőr masszázsfotelekkel szemben.

 

 

Fotelek fajtái

relax fotel

rattan fotel

masszazsfotel

design fotel

art deco fotel

tv fotel

kismama fotel

poang fotel

függő fotel

retro fotel

főnöki fotel

fonott fotel

füles fotel

olvasó fotel

horgászfotel

forgófotel

kagylófotel

neobarokk fotel

barokk fotel

club fotel

irodai fotel

Kép forrás

jobaratokfotel.hu

sport8.hu

www.shopmania.hu

 

Forrás:

fuggoagy.hu/fuggofotelek

officedepot.hu

fonottbutor.lap.hu/

fulesfotel.com/

www.moksha.hu

www.irodabutik.hu

hu.wikipedia.org

masszazsfotel-plaza.hu

Reméljük tudtunk segíteni.
Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.