Szobrászat

A szobrászat egy olyan művészet, ami a műremeket nem síkban hanem térben ábrázolja. A szobor ábrázolhat bármit, lehet egy műemlék is. Nem muszáj embert ábrázolni. Az ókori államok, mint Görögország, Róma is állítottak szobrokat az Isteneiknek, ma már a szobrászat egy olyan iparággá nőtte ki magát ahol profik és amatőrök is kiélhetik a művészetüket.

Tartalomjegyzék:

Bronz szobor
Jézus szobor
Szoborkészítés
Michelangelo Dávid szobor
5 kérdés 5 válasz

Bronz szobor

A bronzot az emberiség már az ókorban is használta, mivel a legkönnyebben megmunkálható fém. Mivel megolvadt állapotában könnyen alakítható ezért a szobrászok kedvelt anyaga. A mai modern eszközökkel már könnyebben sikerül megmunkálni a fémeket. A fémet megolvasztják és egy gipsz öntőformába öntik. A kihűlés után a szoborról leverik a rajtamaradt gipszet, kijavítják a hibákat. A fémet homokfúvással tüntetik el. A védőréteget, az úgynevezett patinát savval alakítják ki a szobron. A leghíresebb szobrász Auguste Rodin volt, több híres szobrot (Gondolkodó ember) is készített már bronzból.

images

Egy indián bronz mellszobra (canadaquebecmontreal.network.hu)

bronzszobor.hu
antikregiseg.hu
galeriasavaria.hu

Jézus szobor

A leghíresebb Jézus szobor a Rio de Janeiróban található Cristo Redentor (Megváltó szobra). Egy, a karjait kitáró és ez által keresztet formáló Jézus szobor. Az emlékmű súlya megközelítőleg 1000 tonna ebből maga a szobor 700 tonna. Maga a megváltó szobra 30 méter magas. Maga a szobor egy 700 méter magas dombon a Corcovado-hegyen helyezkedik el. Évente közel 2 millió turista keresi fel a szobrot a világ minden tájáról. A szobrot Párizsban készítették el egy szobrászokból és mérnökökből álló csoport. A munkálatok közel öt évig tartottak, végül 1931. október 12-én felavatták a szobrot.

images (1)

Jézus letekint Riora (hungario2013.hu)

hvg.hu
vjm.hu
riodejaneiro.lap.hu

Szoborkészítés

A szobrokat fából, gipszből, agyagból vagy fémből készítik el. De vannak egyedi, úgynevezett viaszszobrok. A szobor elkészítését gondos előkészítés előzi meg. Kiválasztják a megmunkálandó anyagot, ha szükséges megtisztítják a szennyeződésektől. A modell lehet rajz, tárgy vagy élő személy, van amikor a művész megrajzolja a szobor vázát, ez történhet kézzel vagy számítógéppel is. Amikor minden készen áll elkezdődhet a szobrászat. A szobrászat nem egy könnyű művészet, a legnagyobb mesterek is évekig tanulják, mire tökéletesen megtanulnak bánni az anyagokkal és a szükséges szerszámokkal.

DSCF0055

Szobrászműhely (garon.hu)

karikaturastudio.hu
kreativotlet.blog.hu
tkondi.hu

Michelangelo Dávid szobor

A leghíresebb Michelangelo szobor Dávid szobra, a szobrot Agostino di Duccio szobrász kezdte el, 1463-ban a Dómépítő műhely megbízásából. Kinagyolása után abbahagyta a munkálatokat. Ezek után hiába kerestek meg több szobrászt, a munkát senki nem vállalta. Michelangelo 1501- és 1504 között faragta a szobrot, amiért 400 aranyat kapott. Szakított Donatello elképzelésével, aki a szobrot úgy akarta ábrázolni, mint egy győztest, lába előtt Góliát fejével, Michelangelo inkább egy nem teljesen kiegyensúlyozott, győzni akaró szobrot készített. A szobor 5, 17 méter magas szobor súlya a jobb lábán nyugszik, bal lába pedig jellegzetesen ferde vonalban helyezkedik el.
„Csak le kell kaparnom a nyers falakat, hogy másoknak is megmutassam azt a csodálatos jelenést, amit az én szemeim már látnak.”
/Michelangelo/

250px-Michelangelo_portrait

Michelangelo Dávid szobor készítője (wikipedia.org)

rubicon.hu
index.hu
smarthistory.khanacademy.org

5 kérdés 5 válasz

1 Mi a szobrászat? Egy művészet, ami térben ábrázolja az alkotásokat.
2 Ki az egyik leghíresebb XIX. századi szobrász, aki bronzból is készített szobrokat? August Rodin.
3 Mikor avatták fel a brazíliai Jézus szobrot? 1931. október 12-én.
4 Miből készülhetnek szobrok? Fából, gipszből, agyagból és bronzból.
5 Hány évig készült a Dávid szobor? Három évig (1501-1504).

Reméljük cikkünk segítségükre volt!
Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Busa
NBA
Sharp
NFL
Utorrent

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.