Universal

Universal jelentése: egyetemes, általános érvényű, mindenre és mindenkire kiterjedő,  mindenre használható. Ugyanakkor a neves UNIVERSAL Pictures nevű filmvállalat is azonnal eszünkbe juthat a szóról.

Universal Pictures

universal

 

Az Universal  1912 óta létező filmvállalat. Los Angelesben, illetve annak közelében alapította Carl Laemmle. Akkor ez volt a világ legnagyobb filmgyára. A filmgyár neve Universal City Stúdiótelep volt.

A cég jelentős sikert aratott az 1930-ban bemutatott Nyugaton a helyzet változatlan című filmjével, majd 1931-ben a Frankestein-nel. Itt készült, Lugosi Béla főszereplésével a Drakula című film is.

1936-ban az addigi tulajdonos, Laemmle eladta a stúdiót , amely a világháború után egybeolvadt az International Pictures vállalattal.

A stúdiónak később olyan híres rendezői voltak, mint Alfred Hitchcock, vagy később George Lucas. Ebben a stúdióban készült 1973-ban az Amerikai Graffiti, 1975-ben Steven Spielberg filmje, a Cápa, amely hatalmas kasszasikert eredményezett.

A Cápa forgatása

Később azonban már inkább televíziós munkákkal foglalkoztak, amit egyébként már 1962-ben( amikor az MCA megvásárolta a stúdiót), elkezdtek.

Fő profilként tehát a televíziózást tekinthetjük a 80-as években, bár az ET ekkortájt hozott ismét nagy kasszasikert.

imagesCAZP1JS9 ET

 

1990-ben az MCA-t hatmillió dollárért felvásárolta a japán Matshushita Corporation.

Az Universal Channel 103 országban van jelen és 16 nyelven sugározza adásait.

Az Universal Channel magyar műsora itt nézhető:

YouTube/universal channel.hu

Itt megnézhető , hogy épp milyen műsort sugároz az Universal Channel :

www.port.hu

www.universal.hu

NBC Universal

 

0 NBC

 

A „pávás” tv székhelye New Yorkban, a Rockefeller Center nevű épületben van. Egyike a három klasszikus amerikai tv társaságnak. A csatorna tulajdonosa a General Electric és a Vivendi Universal. Az ABC és a CBS a másik két csatorna, amellyel egy napon szokták emlegetni.

Az NBC Magyarországon is sok sorozatot bemutatott, többek között az NBC produkciója a Harmadik műszak, a Star Treck , vagy a Vészhelyzet című sorozat. NBC produkció a Knight Rider is és a Dokik, meg a Hősök, a Jóbarátok, Az elnök emberei és még sorolhatnánk…

Kvízműsorokat is vettünk át a csatornától, amelyek nagy sikert arattak a magyar közönség előtt is. Ilyen volt például az Áll az alku.

 

Universal együttes

4500-500px Universal együttes

Az Univerzal együttes 1972-ben alakult, a Syconor együttesből. A magyar popélet jelentős szereplője volt,1976 és 1980 között igen sok slágerük született.

1976-tól 1987-ig Kovács Kati kísérő zenekaraként járták az országot , de koncerteztek több európai országban és Ázsiában is.

A zenekar alapító tagjai:

Kapitány Gábor (zongora és szintetizátor)

Király Tamás (dob és ének)

Kovacsics András (basszusgitár)

Végvári Ádám (szólógitár és ének)

Zwolenszky Ferenc (szaxofon és ének)

1978-ban Végvári Ádám elhagyta a csapatot és helyére Lukács László lépett.

1983-tól az együttes dobosa Csinos József lett, majd egy év elteltével ismét „dobos csere” történt és Gótz Péter ült az ütőhangszerek mögé.

1985-ben ismét új dobos került az együttesbe Borza Attila személyében és ugyanebben az évben Lukács László helyére Várkonyi Miklós került.

1981-ben jelent meg nagylemezük Volt-e más bolond? címmel.

 

további linkek Universal témában:

www.universalmotor.hu

universalbútor

www.universalmusic.hu

www.sportika.eu

www.szerszampiac.hu /universal eszterga

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép estét kíván:

Az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.