Visual Basic

A Visual Basic ( ejtsd:vizsöel bézik)egy Microsoft által kifejlesztett programozási nyelv és integrált fejlesztői környezet. A program fő jellemzői: 1.objektumorientált, 2.strukturált szerkezetű, 3. eseményvezérelt.

Általánosságban háromféle alkalmazás létezik a Visual Basicben:

-a Windows- formokra építettek, (ezek az alkalmazások általában helyiek a  számítógépen)

-a webes formokra építettek,(ezekkel az interneten találkozhatunk)

-és a konzolalkalmazások (amelyek DOS ablakban futnak).

A Visual Basic alapjai elsajátíthatók könyvek, videók segítségével.

Kezdőknek ajánljuk az alábbi videót, amely lépésről lépésre mutatja meg a program használatát.

Nagy segítséget nyújthat még Steven Holzner „Fekete könyve”, amely mindent elárul a Visual Basic NET-ről. A szerző több, mint másfél millió eladott könyvvel büszkélkedhet, ami valószínűleg érthető, olvasmányos, áttekinthető magyarázatainak köszönhető.

untitled fekete könyv

Aki azonban az interneten, szeretné megtanulni a Visual Basic programozást, az az alábbi oldalakról tölthet le anyagot hozzá:

www.visualbasic.lap.hu

Az alábbi linken magyar nyelven olvasható/tölthető le a Visual Basic :

www.palkornel.hu

www.videosmart.hu /Hello world

Visual Basic parancsok a lenti linkre kattintva ismerhetők meg:

visual basic parancsok

Visual basic alapok pdf

Visual-Basic-Tutorial-Screen1

Visual Basic néven több fejlesztőrendszert dolgozott ki a Microsoft. Ezek megjelenésük sorrendjében a következők:

A legelső verzió a Microsoft Windows 3.0-ás platformon jelent meg. Ez a verzió még tökéletesítésre szorult, hiszen nem volt teljesen objektumorientált. Szintaxisát tekintve a Basic nyelvet veszi alapul. Tökéletlensége ellenére hamar népszerűvé vált hiszen a  folyamatos fejlesztések hatására egyre professzionálisabb képet mutatott. A továbblépést annak köszönhette, hogy két variánsa nagy sikert aratott. Egyik a VBScript (Visual Basic Scripting Edition), a Windows scriptnyelve, másik pedig a VBA(Visual Basic for Application), az Office programcsomag makró nyelve.

  • Visual Basic for MS-DOS (VBDOS) – 1992-ben készült és csak egy  kiadást ért meg.(1.0 )Ez a verzió olyan programok futtatására készült, amelyek a Windowshoz hasonló ablakok és gombok által kezelhetők, új kezelőfelületet bemutatva ezzel. (Microsoft DOS alatt)
  •  Visual Basic 6.0 verzió a „Microsoft Visual Stúdió6” nevű csomag részeként jelent meg 1998-ban. Ezt követően többféle modell megjelent az eredeti verzió kiegészítéséül, a Standard, a Professional és az Enterprise között nyelvi és bővítési képességekben találhatók különbségek.
  • A VB.NET (Visual Basic. NET) egy új fejlesztőbázis, mely a MicrosoftNET keretrendszeren alapuló, arra épülő változat. 2002-ben jelent meg Visual Basic 7.0 néven.Sajnos VB.NET környezetben a korábbi verziók egy része csak módosítás után képes futni,mivel a Microsoft több ponton megszüntette a VB6 Basic nyelvével a kompatibilitást.

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván :

a FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.