NAT

Nat

Network Address Translation (NAT) azaz Hálózati Címfordítás. A NAT, egyetlen eszköz (pl.: router) segítségével egy belső hálózatra kötött gépek azonnali információ cseréjét teszi lehetővé egy tetszőleges IP címen keresztül külső gépekkel.

Azt jelenti, hogy egyetlen saját IP ( Internet Protokoll) cím elegendő, hogy képviseljen egy belső hálózatot.

NAT diagram

NAT diagram

Az IP-címek eltérő megnevezéseken alapul, hogy azok a belső hálózaton (csonk tartományban), vagy a közös hálózaton (internet), valamint hogy az bejövő vagy kimenő forgalom.

Az ISP ( internet szolgáltató) kijelöl egy IP-címtartományt a cégeknek. Hozzárendeli a regisztrált felhasználók, egyedi IP-címét, és az úgynevezett belső globális címet. A be nem jelentett, privát IP-címeket két csoportra osztották. Az egyik egy kis csoport (külső címek) amelyeket használni fog a NAT (router). A másik, sokkal nagyobb csoport, az úgynevezett belső címek, használható a csonka területen. A külső  címek arra szolgálnak, hogy lefordítsák az egyedi IP-címeket, az úgynevezett külső globális címek, eszközök a nyilvános hálózatára.

Legtöbb számítógépen a csonka tartományban kommunikálnak egymással a belső helyi címeken.
Egyes számítógépek a csonka tartományban sokat kommunikálnak a hálózaton kívül. Ezek a számítógépek belső globális címek, ami azt jelenti, hogy nincs szükség fordításra.
Amikor egy számítógép a csonka tartományban, amely belső címmel akar kommunikálni a hálózaton kívüli, kapcsolatba kerül valamelyik NAT router- el.
A NAT router ellenőrzi az útvonal táblázatban,( ha van egy bejegyzés) a célállomás címét,  a NAT router  lefordítja a címet, és létrehoz egy bejegyzést a a címfordító asztalra. Ha a rendeltetési cím nem szerepel a útvonal táblázatban, a cím eldobásra kerül.
Használatával belső átfogó cím a router elküldi a címet a rendeltetési helyére.
A NAT router lefordítja a belső globális címet, és elküldi a célállomásra.

NAT túlterheltségének használati jellemzője a TCP / IP protokoll stack, multiplex, amely lehetővé teszi a számítógépen számos egyidejű kapcsolatot egy távoli számítógéphez  különböző TCP (Internet Protokoll) vagy UDP portokat. Az IP kapcsolatnak van egy fejléce, amely tartalmazza az alábbi információkat:

 • Forrás cím – Az IP-cím az eredeti számítógépre, mint például 201.3.83.132
 • Forrás állomás – a TCP vagy UDP port számot a eredeti számítógépre küldi, mint például Port 1080.
 • Rendeltetési cím – Az IP-cím a fogadó számítógép, mint például 145.51.18.223
 • Cél állomás – a TCP vagy UDP port szám, az eredeti számítógép kéri a fogadó számítógép megnyitásához, mint például a Port 3021

Címet meghatározza a két gép kapcsolatát. A két gép rendelkezik egyedi azonosítóval. Ezek kombinációját négy szám határozza meg egy TCP / IP kapcsolatot. Minden port használ 16 bitest, ami azt jelenti, hogy a lehetséges érték 65.536.

Forrás:

computer.howstuffworks.com

cisco.com

wikipedia.org

openbsd.org

Kép forrás:

netcomm.com.au

Nemzeti a aptanterv (NAT)

Nemzeti alaptanterv

Nemzeti alaptanterv

A NAT, 110/2012 (VI.4.) Kormányrendelet alapdokumentuma.

A NAT feladata a nemzeti művéltség, a hazai kultúra megőrzése, erkölcsi értékek, szellemi – érzelmi fogékonyság. Továbbá a tanuláshoz munkához szükséges ismeretek fejlesztése,a  hazafiasság, a nemzeti összetartózás a jó és a rossz felismerése.

A NAT céljai és feladatai elérésében fontos szerepe van az kerettantervnek. A kerettantervek rögzítik a nevelés oktatás célját, tantárgyak témaköreit tartalmát.

Forrás:

budapestedu.hu

wikipedia.org

kislexikon.hu

www.ofi.hu

Kép Forrás:

pannonbook.hu

 

National Geographic Society

Robert E. Peary és Fredrick Syberg

Robert E. Peary és Fredrick Syberg

1888 január 13- án Washingtonban alapított társaság. Az alapító tagok között voltak bankárok, tudósok, térképészek, katonatisztek, búvárok, tanárok, felfedezők. A társaság szellemi irányítója Gardiner Greene Hubbard (1822- 1897) ügyvéd volt, később a társaság  elnöke. Alapelve: megismertetni a világgal a világot. Az első folyóiratot 1888 októberében jelentették meg.  Gardiner Greene Hubbard halála után veje, Alexander Grehem Bell (1847- 1922) feltaláló, lépett a helyére. Bell hitt a National Geographic társaságban. A folyóirat frissítését a 23 éves Gilbert H. Grosnvenor (1875- 1966) tanárra bízta. A fiatalember 1 év alatt megduplázta a társaság tagjainak számát.

A társaság Kutatási és Fejlesztési Bizottsága ( Committee for Research and Exploation) elismert szakemberekből áll. Feladatuk a kutatási tervek és javaslatok elbírálása. Több mint 6400 felfedezőutat és kutatás finanszíroztak eddig, éves költségvetésük 4 millió dollár.

125. évfordulóját ünnepli a National Geographic Society. Az évforduló alkalmából egy éves rendezvénysorozatot rendeznek, 2013 június 13- 2014  Június 8.- ig. Rendezvény  központi színhelye Washington, National Geographic múzeumban, minden korosztálynak, fotó kiállítás a felfedezőkről, a fotósokról tudósokról és munkáikról, koncertek, filmek. Az öt kontinens több városban is ünnepelnek.

Forrás:

www.ng.hu

wikipedia.org

nationalgeographic.com

events.nationalgeographic.com

Kép forrás:

googleusercontent.com

 

National Geographic magazinok

 • National Geographic Magazin
National Geographic magazin

National Geographic magazin

 

National Geographic Magazin első számát 1888- ban adták ki.A magazin a világ több országában jelenik meg s 36 nyelven olvasható. A havilap foglalkozik földrajztudománnyal, állat és növény ismerettel, és természetismerettel. Bemutat tájakat országokat, népcsoportokat.

Kiegészitő termék:

A National Geographic magazinokat különleges mappában lehet gyűjteni.

 • National Geographic Travler Magazin

Az utazási magazin hazánkban nem kapható.

 • National Geographic Kids Magazin

National Geographic Kids és Junior gyermekeknek készülő magazin, amiből a gyerekek játszva tanulhatnak. National Geographic a kisgyerekekre is gondolt, a 3-6 éves gyerekeknek jelenteti meg a National Geographic Little Kids magazint, tele színes fotókkal és érdekes történetekkel.

A hazai forgalmazása szünetel 2012 novembere óta.

National Geographic Könyvek

Kategóriák:

 • Atlaszok
 • Állat- és természet könyvek
 • Kultúra, történelem és vallás
 • Kutatás
 • Fotózás
 • Tudomány és tér
 • Utazás és kaland
 • Gyermek könyvek és atlaszok
 • Naptárak

Forrás:

wikipedia.org

mc.hu

nationalgeographic.com

ng.hu/Konyv

Kép forrás:

nationalgeographic.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

Fk- tudás.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.