Hát

A hát az ember egyik testrésze. Közvetlen az oldalakhoz csatlakozik. A háton belül húzódik a gerincoszlop

Tartalomjegyzék:

Hátfájás 
Púpos hát 
Hát váll edzés 
Hát húzódás 
Hát zsibbadás 

Hátfájás

A gerinc felületes izomzata, valamint a bőr betegségei is  válthatnak ki fájdalmat a hátban. Van amikor a hasi vagy mellkasi eredetűek a problémák. A  fájdalom tehát lokális eredetű is lehet, de más szervekből kisugárzó fájdalom is okozhatja. Fontos hogy a beteg pontosan mindent elmondjon ha orvoshoz fordul, mivel csak így tudja az orvos hogy pontosan milyen betegséggel áll szemben és milyen vizsgálatokra van szükség a továbbiakban.

lumbagoterapia.hu
hatfajas.network.hu
vital.hu
napidoktor.hu
hatfajas.net

hát

A hátfájás makacs dolog (tudtad.com)

Púpos hát

Bizonyos fokú púposság gyakori, serdülőkorban kezdődik, inkább fiúkban, mint leányokban. Oka ismeretlen. A csigolyák egymáson előre görbülnek, általában a hát felső részén. Ennek következtében a hát púposodik ki. Gyermekekben a púpossághoz gyakran társul gerincferdülés. A púposság gyakran nem okoz tüneteket. Néha enyhe, tartós hátfájdalom jelentkezik. A púposságra sokszor csak azért figyelnek fel, mert megváltoztatja a testalkatot. A vállak lekerekítettnek tűnhetnek. A gerinc felső szakasza a szokásosnál hajlottabbnak tűnhet, vagy púp lehet látható. A tünetekkel nem járó enyhe púposság néha csak a szokásos fizikális vizsgálat során derül ki. Az orvos a kórisme megerősítéséhez röntgenfelvételt készíttet a gerincről, ami a görbületet és a csigolyák alaki eltérését mutatja.

pup2

Normál és púpos gerinc közötti különbség (zendoin.com)

zendoin.com
siomed.hu
yogaindailylife.org
virasana.hu
scolinea.hu

Hát váll edzés

A vállizomzat három különálló “fejre” tagolódik: az anterior (elülső), a medial (középső) és a posterior (hátulsó) deltoidra (deltaizom). Nincs olyan gyakorlat, amely mindhárom részt egyszerre megmozgatná, noha a váll egyes részei bizonyos mértékig segítik egymást. A deltaizom izolációs gyakorlatait gyakran használják. Ezek a váltogatott elülső emelés az anterior fejre, az oldalemelés a medial fejre és a döntött törzsű oldalemelés a posterior fejre. Az izolációs gyakorlatok mellett szükség van a kombinált gyakorlatokra is.

shop.builder.hu
tesztoszteron.hu
edzestervezes.hu
gym-kv.hupont.hu
bodysport.hu

Hát húzódás

Bármely károsodást is akarjuk kezelni, elsődleges fontosságú a sérült rész kímélése, a pihenés, felpolcolás és a fáslizás. A borogatás is hatásos lehet, ekkor a duzzadt végtagra hideg borogatás ajánlott, amely segít lehúzni a duzzanatot, majd a lelohadás után meleg vizes borogatást célszerű alkalmazni. A pihenés pár napnál tovább ne tartson, ugyanis ha túl sokáig nem mozgatják az izmot, akkor a mozgáshiány miatt, nem megfelelően épül újjá a szerkezete. Mivel az izomsérülések gyulladásos fájdalommal járnak, ezért kezelésükre nem-szteroid gyulladásgátló hatású kenőcsöket, krémeket alkalmazhatunk, melyek szinte mind recept nélkül kaphatók a patikákban.

gyogyulasutjai.hu
derekfajas.hu
testepitek.hu
mimi.hu
medisato.com

hát

A húzódás fájdalmas dolog (sportorvos.hu)

Hát zsibbadás

Ha a zsibbadás a fél oldalra kiterjed és akár zavartsággal, akár beszédzavarral, akár látászavarral, akár végtagbénulással együtt jelentkezik azonnal orvoshoz kell fordulni. Valószínű ugyanis az agyvérzés ill. az agyi vérkeringés súlyos zavara következett be. Ha a kísérő tünetek megszűnnek akkor is orvoshoz kell fordulni, mert az agy múló, rohamszerű vérkeringészavara idézte elő a tüneteket. Az ilyen roham általában a nyaki verőér szűkülete okozza.

gerincgyogyito.hu
webbeteg.hu
femina.hu/egeszseg
gerinces.blog.hu
mimi.hu/betegseg

 

zsibi

A hát zsibbadása figyelmeztető jel is lehet (diamondeal.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Mi válthat ki hátfájdalmat? Belsőszervi problémák

2 Gyakran mi társul a púpossághoz? Gerincferdülés

3 Mikre van szükség a hát váll edzéseknél? Kombinált gyakorlatokra

4 Mit kell tennünk ha meghúzódik a hátunk? Pihentetni a sérült testrészt

5 Mit jelent a hát zsibbadás? Figyelmeztet ha probléma van.

Reméljük hogy tudtunk segíteni!

Szép napot kíván az fk-tudas csapata

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Audi
Üveg
Rossz
Kerti
Matematika

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.