serie_a_600

Seria

A Seria az olasz bajnokság megnevezése. Megkülönböztetünk A, B, C1 és C2 osztályt. A bajnokságot minden év augusztusában kezdik és a következő év májusában fejezik be. Az utolsó 3 csapatok kiesnek, az alsóbb osztályokból az elsők felkerülnek a felsőbb osztályokba.

Tartalomjegyzék:
Seria A története
Seria A menetrend
Seria B
Olasz kupa
5 kérdés és 5 válasz

Seria A története

A Serie A a legtöbb esetben 16 illetve 18 csapatos bajnokság volt. 2004-2005 – ös szezonban felemelték  a csapatok számát 20-ra  és ezt a rendszert mindmáig megtartották. 1922-ig regionális, majd 1922 és 1929 között régiók közötti rendszeren alapuló kiírásokban 61 labdarúgóklub versengett az olasz élvonalban. Nagyon megrázta az eseményeket a 2006 -os futball bundabotrány amiért a Juventus FC csapatát kizárták és elvették tőle a bajnoki címet sok gondot jelent a huliganizmus is a hatóságoknak.

eredmenyek.com
nemzetisport.hu
fociclub.hu

juventus-serie-a-tim-teams-2013-2014

A Seria A 2013-2014 -es szezonjainak csapatai (juventiknows.com)

Olaszországban sok problémát okoz a huliganizmus

Seria A menetrend

A Seria A küzdelmeiben 20 csapat szerepel. A bajnokság augusztus végén kezdődik és május közepén fejeződik be. Minden csapat minden csapattal kétszer mérkőzik. egyszer otthon, egyszer pedig idegenben. A mérkőzések látogatottsága igen magas,  a mérkőzés napok a többi bajnokságtól eltérően vasárnapokon vannak. A bajnokság első három helyezettje indul a Bajnokok Ligájában, a negyedik ötödik és a kupagyőztes az Európa Ligába szerez indulási jogot. Az utolsó három helyezett csapat kiesik a másodosztályba. A bajnokság során több nagyobb összecsapásra is sor kerül, ilyen a városi rangadó Inter vs Milan, AS Roma vs SSC Lazio vagy a Juventus vs AS Roma összecsapás.

Az egyik legparázsabb összecsapások egyike Roma vs Lazio

hu.sfstats.net
focimagazin.hu
acmilan.hu

Serie-A-2013-14-1-forduló

A Sere A 2013/2014 – es szezon első fordulója (acmilan.hu)

Seria B

Az olasz labdarúgó bajnokságban (vagyis a Serie B) osztályban összesen 22 csapat vesz részt. A bajnokságban minden csapat mindenkivel kétszer (egyszer otthon egyszer idegenben) játszik, az első két helyezett automatikusan feljut, a harmadik helyezett ha 10 pont előnnyel végez a negyedik előtt akkor automatikusan felkerül, ha nem akkor a 3-6 helyezettek egy úgynevezett mini bajnokságot vívnak a feljutásért. Az utolsó három kiesik. De amennyiben a 19. helyezett 5 ponttal végez a 18. mögött akkor a 19. is kiesik a Seria C1 – be.

focikatalogus.hu
fogadoportal.hu
oleole.hu

squadre_serie_b_2013_2014

A Sera B résztvevői 2013-2014 – es szezonban (vanovarava.it)

Egy Seria B mérkőzés

Olasz kupa

Az olasz labdarúgó kupát augusztus és május között rendezik meg. Egyenes kieséses szakaszban folyik a küzdelem oda-vissza vágós alapon. A mérkőzéseknek igen alacsony a nézettsége, mindössze átlag 30 000 néző látogat ki a mérkőzésekre. Egyedül a döntőre látogat ki több ezres néző amikor az Európa Liga indulás dől el.

hatharom.com
azzurri.co.hu
sportgeza.hu

images

Az Olasz kupa győztesének járó díj (fociclub.hu)

A 2013 – as Copa Italia döntő a Roma Lazio (0: 1) mérkőzés

5 kérdés és 5 válasz

1 Hány csapat van a Seria A – ban? 20.

2 Hányszor mérkőznek egymással a csapatok? Kétszer.

3 Mikor esik ki automatikusan a 19. helyezett a Seria B – ből? Ha a 18. legalább 5 pont előnnyel végez előtte.

4 Milyen a látogatottsága az Olasz kupának? Alacsony.

5 Mikor volt a futball botrány? 2006 – ban.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

További szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző ajánlja olvasd el a következő cikkeket

Terézváros
Dorama
SZUSZ
Új Szó
Vályog

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.