United

Az United angol szó, jelentése egyesült. Az United elnevezést több labdarúgó csapat is viseli Angliában, valamint Magyarországon egy Pély Barnabás énekessel felálló zenekar.

Manchester United FC
Old Trafford
Newcastle United
Leeds United
United zenekar

Manchester United FC

A Manchester United FC – t 1878 – ban alapították Newton Heat L&YR FC néven. Hússzor nyert angol bajnokságot, tizenegyszer F A kupát háromszor BEK/BL és kétszer KEK (Kupagyőztesek Európa Kupája) – et. A csapat 1956 ban és 1957 ben is megnyerte a bajnokságot, az 1958 – as Müncheni katasztrófa megtörte ezt a sikerszériát. A csapat újjáépítése után 1965 ben és 1967 ben bajnokságot 1968 ban BEK – et nyert. A csapat 1986 – 87 – es szezonban Ősszel a csapat még a kiesőhelyen állt. Az edzőt kirúgták és Alex Fergussont nevezték ki edzőnek. A legnagyobb sikert az ún. triplázás az 1998-1999 – es szezonban érték el F A kupa Premier League és Bajokok Ligája győzelem. A csapat egyik legsikeresebb edzője kultikus alakja Alex Ferguson (1941 december 31) 1986 októberében vett át egy olyan csapatot ami a kiesés ellen küzdött. 27 év alatt 13 bajnoki címet, 5 F A kupát, 4 Liga Kupát nyert csapatával. Játékosként nem vitte sokra de edzőként szinte mindent elért. Nevéhez fűződik a triplázás (1999 bajnokság F A kupa és Bajnokok Ligája) amiért lovaggá ütötték. 2013 – májusában vonult vissza, azóta vezetőségi tagként és nagykövetként tevékenykedik.

500px-Alex_Ferguson

Alex Ferguson a Manchester United legsikeresebb edzője (wikipedia.org)

David Beckham az egyik legismertebb labdarúgó Manchesterben. 1992 – ben került a Manchesteri akadémiára. Az 1994-1995 ös szezont a Preston North End csapatában töltötte tapasztalatszerzés céljából. Pályafutása során játszott a Real Madridban, A Losangeles Galaxyban és a Paris Saint – Germain csapatában. Az egyik legismertebb médiasztár reklámszerződéseinek köszönhetően az legjobban fizetett sportolók közé tartozik.

David_Beckham_Nov_11_2007

David Beckham a Losangeles Galaxy mezében 2007 – ben (wikipedia.org)

manutd.com
manutdfanatics.hu
manutd.hu
www1.skysports.com
sporthirado.hu

1999_640

Az 1998-1999 es triplázás (nemzetisport.hu)

Az 1998 – 1999 es Bajnokok Ligája finálé

Old Trafford

Az Old Trafford stadion a Manchester United hazai pályája 1910 óta. A stadiont építtette: Archibald Leitch. A stadion beceneve The Theatre Of Dreams. Ezt az elnevezést Sir Bobby Charlton találta ki. Anglia második legnagyobb stadionja a Wembley után. A második világháború alatt, 1941-től 1949-ig a Manchester United a városi rivális, a Manchester City stadionját, a Maine Roadot használta. A stadion sok nagy eseménynek adott otthont. Amikor valami miatt a Wembley-ben nem tudtak játszani, az angol válogatott itt játszotta hazai meccseit (Anglia-Magyarország 2006). Valamint az 1966 os világ és az 1996-os Európa-bajnokság meccseiből itt rendeztek néhány mérkőzést, valamint itt volt a 2003-as Bajnokok Ligája-döntő is.  Az UEFA 5 csillagos minősítést adott a stadionnak. A stadionban a legtöbb néző (76 098) a 2007. március 31-i Blackburn Rovers elleni mérkőzésen volt.

Old-Trafford

Az álmok színháza az Old Trafford (blogspot.com)

manutd.com
stadiumguide.com
premierleague.com
soccerfame.hu
footballweekends.hu

Newcastle United

A Newcastle United 1892 – ben a Newcastle West End és a Newcastle East End egyesülésével jött létre. A két klub között régebben hatalmas rivalizálás volt, de a West End anyagi problémái miatt kénytelen volt belemenni az egyesülésbe, azzal a kikötéssel hogy a West End stadionjában játsszák a hazai mérkőzéseiket. Négyszer nyerték meg az angol bajnokságot, hatszor az F A kupát. 1969 ben a Vásár Városok Kupáját (VVK) A csapat hagyományos hazai szerelése fekete-fehér csíkos mez fekete nadrág és fekete sportszár, legnagyobb riválisuk a Sunderland FC. Hazai mérkőzéseiket a St James’ Parkban játssza.

Newcastle

A St James’ Park mérkőzésnapon (blogspot.com)

newcastle-united.com
nufc.com
focikatalogus.hu
goal.com
nufc.hu

Leeds United

1904-ben Leeds City FC néven alapítottak futballklubot, amelyet 1919-ben felszámoltak azzal a váddal, hogy illegális kifizetéseket eszközöltek a játékosok irányába a második világháború alatt. Az átformálódó és újraalakuló gárda a Leeds United nevet kapta, így a klubot hivatalosan 1919 – ben alapították. Első mezük kék-fehér volt a Huddersfield Town mintájára, ugyanis a Huddersfield elnöke támogatta a Unitedet, valamint szerette volna egyesíteni a két együttest. Ezután 1950-ig sárga-kékben játszottak, majd tiszta fehérre váltottak – a Real Madrid hatására. A sárga és kék színek az idegenbeli szerelésben maradtak meg. Háromszor nyert bajnokságot, egyszer kupát és kétszer szuperkupát. A csapat anyagi csődje miatt 2007 ben kiesett a másodosztályból. 2012 – ben került vissza. Stadionja a Elland Road
leedsunited.com
soccerfame.hu
angol-foci.hu
leeds-united-link.weblink.hu
premiership.hu

Leeds

Az Elland Road (footballzz.co.uk)

United zenekar

Az United zenekart 1999 ben alapította Pély Barna és Romhányi Áron. Egy tatabányai dzsessz táborban találkoztak és elhatározták hogy együtt fognak dolgozni. Zenei Stílusuk a funk rock, pop rock és jazz rock. Lemezeiket az EMI adja ki. Slágereik:  Hárman párban, Hófehér Jaguár, Cocktail, Nincs ősz, nincs tél, Hajnalban még a Nap is más, A Nap felé, Jöjj hát, Keserű méz, Gyémánt éjszakák, Mondd még, Végső vallomás, Ébredj fel,  Az igazi nyár és a Tegnap még más voltál

sztarklikk.hu
music.hu
magyarzenemagyarfulnek.network.hu
pankkk.hu
mymusic.hu

9_o_republic_at

Az United zenekar tagjai (blikk.hu)

leghíresebb zenéjük a Végső vallomás

5 kérdés és 5 válasz

1 Melyik szezonban volt a történelmi triplázása a MU – nak? Az 1998 -1999 – es szezonban

2 Mi az Old Trafford másik neve? Az álmok színháza

3 Hogy jött létre a Newcastle United? A Newcastle West End és a Newcastle East End egyesülésével

4 Mi a Leeds United Stadionjának a neve? Elland Road

5 Ki az United együttes frontembere? Pély Barna

Reméljük Cikkünk segítségükre volt

fk-tudás csapata

További érdekes témák:

Inter
Rossz
Üveg
Audi
Smart

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.