Inter

Az Inter egy olasz labdarúgó csapat. Eredeti neve Football Club Internazionale Milano. Mérkőzéseit a Guseppe Meazza stadionban játssza.

Internazionale FC
Inter mez
Stadion
Riválisok
FC Internacional

Internazionale FC

A Football Club Internazionale Milano vagy röviden Internazionale vagy Inter csapatát 1908 március 9 – én alapította egy 44 fős olasz és svájci csoportosulás, amely az AC Milan csapatát hagyta el. Az elégedetlenségük oka az volt hogy a Milan (akkori néven Milan Crickett and Football Club) az olasz játékosokat favorizálta elsősorban. 1928 – ban SS Ambrosiana névre kellett változtatni a nevet.  Nemzeti sikerei 18 alkalommal nyert bajnokságot, 7 alkalommal kupát, és olasz szuperkupát. Nemzetközi sikerei 3 Bajnokok Ligája, 3 UEFA Kupa és 3 Világ Kupa siker. Az internazionale egyik leghíresebb labdarúgója a Stadion névadója Giuseppe Meazza (1910 – 1979) 17 évesen debütált az Internazionale csapatában a mindössze 47 kg és 169 cm magas középcsatár. Első szezonjában 38 gólt lőtt 29 mérkőzésen. A második szezonjában 33 góllal lett gólkirály kb 500 mérkőzést játszott és közel 300 gólt lőtt ebből a Seria A mérkőzésein 443 mérkőzésen 262 gólt lőtt. 1939 – ben a Milan csapatához igazolt. A háború alatt a Juventus FC nél játszott, majd az Atalanta következett végül az Internazionale FC nél fejezte be a pályafutását.  Svájciak ellen játszott először a válogatottban, 1930- ban Mesterhármasával nyerte meg az olasz csapat a Dr. Gerő Kupát, ami az Európa-bajnokság előfutára volt. 1934-ben tagja volt a világbajnokságot nyerő olasz válogatottnak. 1938-ban mint az olasz csapatkapitány vett részt a franciaországi világbajnokságon és sikerült megvédenie világbajnoki címüket. A döntőt éppen a magyar válogatott ellen vívták és az olaszok 4: 2 arányban nyerni tudtak.

giuseppe-meazza

Giuseppe Meazza (tempofradi.hu)

inter.it
internazionale.hu
internazionale.lap.hu
espnfc.com
internationalchampionscup.com

Inter FC

Az Internazionale Bajnokok Ligája győztes csapata 2010 (uefa.com)

A 2010 – es finálé

Inter mez

Az Inter megalapítása óta fekete-kék csíkos mezben fehér nadrágban játssza a hazai mérkőzéseit. A mezen a címer az évek során többször változott. Idegenbeli meze általában világos, fehér vagy szürke de volt már piros meze is. A csapat mezét a Nike szállítja. A klub mezére felkerül a támogató (jelenleg a Pirelli).
sportmania.hu
lionsport.hu
footballplanet.hu
focimix.info
shop.timsport.hu

inter hazai mez

Internazionale hazai meze

Stadion

Az Internazionale az AC Milan csapatával osztozik a stadionon. A stadiont Guseppe Meazza labdarúgóról nevezték el. A stadiont 1926 – ban építették fel kb 10 000 ember befogadására volt alkalmas. Ma a stadion a következőképpen épült fel: első szint-1 : 19 891 néző, második szint 33 932 néző, harmadik szint 31 877 néző. Összesen 85 700 néző a pálya mérete 105×68 méter  a médiatribünön 196 fő foglalhat helyet. Azt is érdemes tudni, hogy a stadion északi kanyarját az Inter, a déli kanyart pedig az Milán ultrái sajátították ki maguknak. Ez már évek óta így megy, tehát olyan tradíció ami nem fog megváltozni.
sansiro.net
sites.google.com
intermania.hu
stadiumguide.com
inter.wbl.sk

Stadion

Az impozáns Guseppe Meazza más néven a San Siro

Riválisok

Az első és legfontosabb riválisunk, természetesen a város túloldalán található Rossonerik, vagy Milanisták, az AC Milan szurkolói. A velük való rivalizálás már a kezdetektől megfigyelhető volt, természetesen maga az FC Internazionale megalapítása miatt. Általában a két fél közti mérkőzésen elég paprikás a hangulat, mind a lelátón, mind a pályán. Hihetetlen az atmoszféra, akik voltak már kint egy Derby della Madonnia-n, azok érezhették csak igazán.  A sokáig alap kelléknek számító eszköt, a “görögtüzet” pont egy ilyen mérkőzésen tiltotta be végleg az olasz labdarúgó
szövetség, miután az Inter szurkolók a 2004-2005-ös BL negyeddöntőben ilyennel dobták meg Dida kapust. Másik két fő ellenfél a Juventus, és az AS Roma. 2006-ig az Inter és a Juventus volt a két egyedüli csapat Olaszországban, ami fennállása óta végig az elsőosztályban játszott, ám a Juve szériája 2006-ban megszakadt, az úgynevezett Calciopoli-ügy miatt.

nemzetisport.hu
fourfourtwo.hu
hatharom.com
sport.hir24.hu
azzurri.co.hu

Az Inter vs Milan örökrangadó

inter-ac-milan

Internazionale vs Milan rangadó (tructiepbongda.com)

FC Internacional

Az Internacional (teljes nevén Sport Club Internacional) egy Porto Alegre nevű városban működő labdarúgó klub. Eddig háromszor nyert brazil bajnokságot. Kétszer Libertadiores kétszer Copa Sudamericana kupát és egyszer FIFA klub VB -t Hazai szerelése fehér nadrág és piros mez, míg idegenbeli meze ennek a fordítottja.

internacional.com
transfermarkt.co.uk
soccerway.com
sambafoot.com
guerreirocolorado.tumblr.com

internacional

Az Internacional FC címere.

5 kérdés 5 válasz

1 Mikor alapították az Internazionale FC – t?  1908 márciusában

2 Milyenszínű az Internazionale hazai meze? Fekete-kék függőleges csíkos

3 Kivel osztoznak a stadionon? AC Milan FC csapatával

4 Melyik csapatok a legnagyobb riválisai? AC Milan, az AS Roma, a Fiorentina és a Juventus FC

5 Mi az Internacional FC legnagyobb sikere? Brazil bajnoki cím Libertadioles kupa klub VB győzelem

Reméljük hogy a cikkünkel segítségükre voltunk!

Szép napot kíván az fk-tudás csapata

További érdekes témák

Rossz
Üveg
Audi
Hát
Mike

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.