aratás

Aratás

Az aratást már az ókorban is alkalmazták a gabona betakarításaként, az aratás nem más mint érett gabona levágása és a gyűjtögetett gabonafélék betakarítása.

Tartalomjegyzék:

Az aratás története
Modern aratás
Cserekereskedelem gabonával
Az aratás és szokásai
5 kérdés 5 válasz

Az aratás története

Hosszú ideig a sarlót használták az aratás eszközéül, a sarlós aratás nem igényelt nagy munkaszervezést. A XVIII.  és a XIX. században az arató a többiekkel haladt egy sorban. Az aratás során bal kézzel megfogott egy gabonaköteget és jobb kézzel a földtől mintegy 25–30 cm-re elvágta a szárát, ezután maga mellé tette. Az aratók után dolgozott a kötöző, akinek az volt a dolga, hogy szalmakötéllel vagy kévekötő bottal kévébe kösse a fogásokból összerakott kévéket. Az asszonyok végezték az aratást, a férfiak a kötözést. A kisebb parcellákon vagy ott, ahol nem tudták biztosítani a megfelelő munkaerőt, a férfiak és nők egyaránt arattak és ki-ki kévébe kötötte, a levágott gabonát. Nyugat-Magyarországon elterjedt a széles pengéjű kaszasarlóval végzett munka, ennek során az arató nem fogta meg a szálakat, hanem a tövükre suhintott és a földre fektette a kévéket. A sarlós aratás során minimális szemveszteség volt, valamint gyommagvak is ritkán kerültek a tiszta szemek közé, hátránya hogy a munkafolyamat hosszadalmasabb volt, gyakran elhúzódott a nyár végéig. A XV. században Németalföldön terjedt el először a kaszával való aratás, néhány évtizeddel később már Magyarországon, a Dél-Alföldön is kaszával arattak. Azonban igazán csak a XX. század elején terjedt el ez az aratási mód, fokozatosan kiszorítva a sarlós aratást, viszont igazán a XIX. század második felében a gabonakonjunktúra idején jelentősége a Kárpát-medencében. Néhány magasabban fekvő helyen, mint például Erdélyben, 1950–1960-as években még sarlóval arattak.

0559-103-36947-0003-36951-69127

Sarlós aratás (fotoklikk.hu)

museum.hu
buk.hu
umvp.eu

Modern aratás

A mai modern aratás már a XIX. században elkezdődött, a gépesítés a mezőgazdaságban egyidejűleg több célt szolgál: munkaerőt helyettesít, korszerű termelési technológiák alkalmazásával hozzájárul a mezőgazdaság fejlődéséhez, a munkák időbeni elvégzése révén biztonságosabbá teszi a termelést és javítja a termékek minőségét, lehetővé teszi a nagy tömegű szállítási feladatok gyors ellátását.

20140606-_MG_8745

Ma már géppel folyik az aratás (newjsag.hu)

mek.oszk.hu
doksi.hu
szozat.org

Cserekereskedelem gabonával

A trianoni békeszerződés után az avarság falvai Romániához kerültek. A falvakban nyáron bőséges gyümölcstermelés volt, a románok ezt a Szatmári-síkság falvaiba: Rozsályra, Kishodosra és Nagyhodosra szállították, nyáron körtét, almát, télen aszalt szilvát exportáltak, ezeket leginkább búzáért adták. Valamikor tutajokon és szekereken szállították az alföldi megyékbe a szilvát, almát és a szilvapálinkát a Tisza- és Szamoshát vidékéről, idejártak szilváért az Ecsedi-láp vidékéről és Szabolcsból is, gabonát adtak érte cserébe. A Panyolaiak szekereken sót szállítottak Máramarosból a Nyírségbe, ahol cserébe gabonát kaptak érte.

images

Szilvát körtét és almát cseréltek gabonára (agnesversek.blogspot.com)

mult-kor.hu
antalvali.com
toriplusz.gportal.hu

Az aratás szokásai

A kenyérgabona betakarításánál számos hiedelmek és szokások voltak. A munkát fohászkodás, imádság és kalapemelés előzte meg. Az aratókat elsőként meglátogató gazdát vagy családtagját a learatott gabona szalmájával jelképesen megkötözték és csak akkor engedték szabadon, ha borral vagy pénzzel kiváltotta magát. Ahol sokan dolgoztak együtt, az aratás szüneteiben maszkos játékokkal szórakoztatták egymást. Ilyen volt az álesküvő, halottas jelenet, a marokszedők búcsúja, medvetáncoltatás. A gabona betakarításának kezdetét és a munka befejezését is megünnepelték: lakomát és táncmulatságot tartottak, aratókoszorút fontak az utolsó learatott kévéből.

016_a_piliscsabai_nemetek_egyhazi_es_vilagi_unnepei_szokasai_clip_image002_0022

Az aratást imádság előzi meg (sulinet.hu)

netfolk.blog.hu
mondokak.net
hungarotheka.hu

5 kérdés 5 válasz

1 Mi az aratás? Az érett gabona levágása és a gyűjtögetett gabonafélék betakarítása.
2 Mit használtak hosszú ideig az aratás során? Sarlót.
3 Mikor kezdődött el a mai modern aratás? A XIX században.
4 Az avarsági falvak miért kaptak gabonát? Gyümölcsökért.
5 Mi előzte meg az aratási munkálatokat? Fohászkodás, kalapemelés, imádság.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége!

A szerző ajánlja, olvasd el te is

30 seconds To mars
Tass
Varázslók a Waverly helyről
Pán Péter
Glicerin

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.