30 seconds to Mars

A 30 seconds to Mars egy amerikai rock együttes amit Los Angelesben alapítottak 1998-ban. Eddig négy nagylemezt adtak ki, lemezeik világszerte több mint 10 millió példányban keltek el.

Tartalomjegyzék:

Történet
Logó és Echleon
Zenei stílus műfaj és hatások
Tagok
5 kérdés 5 válasz

Történet

Az együttest 1998-ban Shannon és Jared Leto alapították, mint egy családi vállalkozást. Később Matt Wachter basszusgitáros és billentyűs csatlakozott az együtteshez. Több gitáros is szerencsét próbált, míg végül Tomo Milicevic mellett tették le a voksukat. 2002-ben jelent meg az első album, amin két kislemez szerepelt, Capricorn (A Brand New Name) és Edge of the Earth címmel. Ezek az AUS. Mainstream Rock listán a 34. helyet szerezték meg. 2005. augusztus 30-án megjelent a második albumuk Beautiful Lie címmel. A lemez dalai már öt hónappal a megjelenés előtt kiszivárogtak, ezért az együttes két bónusz dalt is hozzácsatolt az albumhoz: az egyik a Battle of One és Hunter, ami egy Björk- feldolgozás, hogy reklámozzák a lemezt, ezért12 példányba “arany jegyet” rejtettek el, akik ezeket a jegyeket megtalálták azok nyertek egy ingyenes belépést az együttes bármely koncertjére, valamint bejutottak a színpad mögé. A The Kill című klip 2006. augusztus 31-én megnyerte az MTV2 díjat. Ezen felül az MTV Video Music Awards-on volt még egy klipjük, ami szintén jelölést kapott, a legjobb rock videó kategóriában. A lemez 2006 decemberében platinalemezt nyert. Októberben az együttes, az MTV2 segítségével hozzálátott a Welcome to the Universe turnéhoz. Olyan együttesekkel együtt szerepeltek, mint a Head Automatica, The Receiving End of Sirens, Cobra Starship, Rock Kills Kid és a Street Drum Corps. November 20-án bemutatták a From Yesterday videót, ez volt az első amerikai rockvideó, amit teljesen Kínában forgattak le és vettek fel. 2007. április 29-én felléptek az MTV Australia Video Music Awards díjátadóján, ahol három kategóriában jelölték őket, ebből kettőt meg is nyertek: Legjobb rock videó és az Év videója díjat meg is nyerték, mindkettő a The Kill videó vitte el. 2008 augusztusában a Virgin Records mintegy 30 millió dollárt követelt az együttestől, arra hivatkozva, hogy nem adtak ki három lemezt, pedig ez benne volt a szerződésükben. Vagyis a zenekar “megtagadta” a 1999. júliusi szerződésben foglaltakat, amit még 1999 júliusában kötöttek

30_seconds_to_mars1

Az együttes az alapítása óta több lemezt is kiadott (angeellito.wordpress.com)

30secondstomars.fan-site.hu
langologitarok.blog.hu
thirtysecondstomars.eoldal.hu

Logó és Echleon

Az együttes logója a “Mithra” a főnixmadár: Az együttes mottója a „Provehito in Altum”. Jelentése az „Előre a mélységbe” vagy „Menetlés a magasabb szintekre”-. Ezt a logót leginkább a debütáló album reklámjaként alkalmazták, az A Beautiful Lie albumnál a Trinity (Háromság) logó volt a lemezen, ami három koponyát és három befelé irányuló nyilat ábrázolt az együttes nevével és mottójával kiegészítve. Az Echelon nem más, mint a 30 Seconds to Mars rajongótábora, magukat családként írják le. Odaadásuk az együttes iránt egyedi, jótékonysági tevékenységet végeznek az együttes és Jared Leto jótékonysági munkája révén. A nevüket az album egyik daláról választották. Magyarországon is vannak tagjaik.

images

Az együttes rajongótábora az együttes egyik lemezéről kapta a nevét (deviantart.com)

hungarianechelon.hu
hotdog.hu
thirtysecondstomars.5mp.eu

Zenei stílus műfaj és hatások

A kritikusok szerint a 30 Seconds to Mars hard rock alternatív rock, neo-progresszív, progresszív metal, alternatív metal, nu metal, poszt-grunge és emo stílusban játszik. Az együttest olyan előadók inspirálták mint a Depeche Mode, Alice in Chains, The Goo Goo Dolls, Deftones, David Bowie, Jane’s Addiction, Led Zeppelin, Nine Inch Nails, Nirvana, Pearl Jam, Stone Temple Pilots, Radiohead, Pink Floyd, Everclear, Creed, The Cure, Björk és a U2.

d82bc5c956e393e66d5c6fd75d03ef95

A The Goo Goo Dolls’ volt az egyik amelyik inspirálta a zenekart (omgfacts.com)

depeche-mode.hu
u2.lap.hu
nirvana-kurt.mindenkilapja.hu

Tagok

Az együttes korábbi tagjai: Matt Wachter Tagság ideje: 2001–2007 (basszusgitár, billentyűk)
Solon Bixler Tagság ideje: 2001-2003 (szólógitár, háttér vokál)
Jelenlegi tagjai: Jared Leto 1998 óta (ének, ritmusgitár, billentyűk) Shannon Leto 1998 óta (dob, ütőhangszerek)Tomo Milicevic 2003 óta
Turnézenészek: Korábbi tagok: Kevin Drake tagság ideje: 2001-2002 (ritmusgitár), Matt McJunkins tagság ideje2011 (basszusgitár, háttérvokál)
Jelenlegi tagok: Tim Kelleher tagság ideje: 2007-2010 valamint 2011 óta (basszusgitár, billentyűk)
Braxton Olita tagság ideje 2009 óta (billentyűk, ritmusgitár, háttérvokál)

jared-leto-2

Jared Leto a 30 seconds to Mars alapító tagja (kulturpart.hu)

starity.hu
filmkatalogus.hu
sputnikmusic.com

5 kérdés 5 válasz

1 Mikor alapították a zenekart? 1998-ban.
2 Mi az együttes logója? Mithra” a főnixmadár.
3 Hogy hívják az együttes rajongótáborát? Echelon.
4 Milyen stílusban játszik az együttes a kritikusok szerint? Hard rock alternatív rock, neo-progresszív, progresszív metal, alternatív metal, nu metal, poszt-grunge és emo.
5 Hány tagja van jelenleg az együttesnek? Öt ebből kettő turnézenész.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége!

A szerző ajánlja, olvasd el te is

Tas
Varázslók a Waverly helyről
Pán Péter
Glicerin
Tim Burton

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.