Tim Burton

Teljes nevén Timothy William Burton, egy híres amerikai filmrendező, producer, festő és író. Számtalan műhöz adta a nevét, rengeteg sikeres filmet forgatott, vagy csak készített elő az idők során.

Tartalomjegyzék:

Élete
Művészi függetlenség
Színészként
Filmjeinek listája
Idézetek
5 kérdés 5 válasz

Élete

Timothy William Burton néven született 1958.augusztus 25-én Burbankben, Kalifornia államban. Itt töltötte gyermekkora nagy részét. Kedvenc elfoglaltsága a képregény rajzolás és a régi filmek nézése. Már az iskolában is tehetséget mutatott a művészet iránt, egy iskolai színdarabhoz készített plakátját egy nagyvállalat az év plakátjának választotta. Az érettségi után a “California Institute of the Arts” intézetben tanult, majd miután végzett a Disney cégnél helyezkedett el mint animátor. 1985 –ben a Pee Wee nagy kalandja című filmje hozta meg neki az igazi áttörést. 1990-ben az Ollókezű Edward című film készítése közben dolgozott először együtt Johnny Depp-pel . Szoros barátságot tart fent Johnny Depp-el és családjával. Helenával 1996-ban ismerkedett meg, azóta két gyermekük született, Billy-Ray 2003-ban és Nell 2007-ben, élettársával két külön házban élnek, amit egy folyosó köt össze.

letöltés

Johnny Depp Tim legjobb barátja (searchednews.com)

timburton.fan-site.hu
starity.hu
index.hu

Művészi függetlenség

Tim Burton szabad kezet kapott a Disney stúdiótól, ennek hatására beindult a nagyüzem. Az Ollókezű Edward készítése közben a produceri teendőket is magára vállalta, aminek következtében a kreativitása szabadon szárnyalt, sokak szerint ennek köszönhetően lett ez a film élete legjobb filmje. Ezek után elkezdték a művészt komolyan venni. A Batman visszatér című filmje volt 1992-ben az a film amire Burton azt mondta, hogy „Első és utolsó alkalom volt, hogy bármit is folytatott” a film a rajongókat elbűvölte, de a kritikusoknak nem tetszett a film. Warner Brothers ezek után erősen visszavett a rendező elképzeléseiből. 1993-ban bemutatták a Karácsonyi lidércnyomást, itt csak producerként működött közre. Az 1994-ben bemutatott A hajó hülyéje című filmnél is producer volt.

9

A legnagyobb sikerű filmje az Ollókezű Edward (nlcafe.hu)

moma.org
goout.cz
nivomagazin.hu

Színészként

Mindössze négy filmben szerepelt, mint színész, ezek a filmek nem voltak valami átütő sikerűek. Ezek a A Facérok (1972), The Muppet Show (1979 csak hang), és egy maga rendezte kisfilm a Luau (1982) voltak.

letöltés

A Facérok című filmben színészként szerepelt (timburton.gportal.hu)

filmtekercs.hu
filmek.s9.hu
filmkatalogus.hu

Filmjeinek listája

Az alábbi filmeket rendezte vagy készítette el: 1971: The Island of Doctor Agor, 1979: Stalk of the Celery Monster, Doctor of Doom. 1982: Luau, Vincent, 1984: Frankenweenie, 1985: Pee Wee nagy kalandja, 1988: Kísértethistória, 1989: Batman. 1990: Ollókezű Edward, 1992: Batman visszatér, 1993: Karácsonyi lidércnyomás, 1994: Ed Wood, A hajó hülyéje (Producer), 1995: Mindörökké Batman (producer), 1996: Támad a Mars! James és az óriásbarack (producer), 1999: Az Álmosvölgy legendája. 2000: Stainboy világa – flash animáció (producer), 2001: A majmok bolygója 2003: Nagy Hal, 2005: Charlie és a csoki gyár, 2005: A halott menyasszony, 2006: The Killers – Bones (videoklip), 2007: Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya, 2008: Karácsonyi Lidércnyomás 3D, 2009: Coraline és a titkos ajtó, 2009: Kilenc (producer), 2010: Alice Csodaországban, 2012: Éjsötét árnyék, 2012: Frankenweenie

inarticle-b-abgds6qkpd

Az Álmos völgy legendája is viseli keze nyomát (weboid.hu)

timburton-daily.gportal.hu
timburtoncollective.com
timburtonkollektiva.blogspot.hu

Idézetek

Néhány idézet Tim Burtontól: „A karácsonyi lidércnyomásból minden házba jutott Békét nem hozott senkinek, sőt, ki tudott: futott. És amit a kicsik ajándék gyanánt kapnak ma, Holtbiztos, hogy nem tennék az ablakba.”
„Sokkal jobban bízom az érzéseimben, mint az értelmemben.”
„Azokat a dolgokat szeretem, amik egyszerre szomorúak, humorosak és rémisztőek.”
„Én sohasem féltem a szörnyektől; sokkal jobban félek a valódi emberektől.”
„Ami az egyik embernek őrület, az a másiknak valóság.”
„Engem mindig is hamis színben tüntettek fel. Tudod, beöltözhetnék bohócnak és együtt nevetgélhetnék a boldog emberekkel, továbbra is azt mondanák, én egy sötét személyiség vagyok.”
/Forrás: citatum.hu/

 

dsc04272

Filmek mellett könyvekben is vannak tőle idézetek (gatheringbooks.wordpress.com)

citatum.hu
idezet.info
just-tim.gportal.hu

5 kérdés 5 válasz

1 Mikor született? 1958. augusztus 25-én.
2 Hol töltötte gyermekkora nagy részét? Burbankben, Kalifornia államban.
3 Mit kapott a Disney stúdiótól? Szabad kezet.
4 Kivel tart fenn szoros barátságot? Johnny Deppel és családjával.
5 Hány gyereke van? Kettő.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!
Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége.

A szerző ajánlja, olvasd el te is!

Pán Péter
Rejtő Jenő
Prizma TV
Phineas és Ferb
Afta

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.