Afta

Az afta egy szájüregben kialakult betegség. Fájdalommal és kellemetlen érzéssel, bizonyos esetekben lázzal járhat. Kialakíthatja stressz, vitaminhiány vagy megfelelő higiénia hiány okozza

Tartalomjegyzék:

Afta kezelése
Típusai
Afta a szájban
Afta gyógyszer
5 kérdés 5 válasz

Afta kezelése

Az afta legtöbb esetben nem igényel speciális kezelést. A terápia a tünetek megszüntetését és a gyógyulási folyamatot kívánja gyorsítani. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító öblögetőket alkalmazhatunk gyógyszerként, valamint szopogató tabletták és gélek. Az afta elmúlásáig, kerülni kell azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztása fájdalmat okoz, ezek a citrusfélék, a csípős fűszerek és a csokoládé. Súlyos esetben glükokortikoid hatóanyagú gyógyszerek szedésére lehet szükséges.

000032332_bad-breath.jpg.jpg_orig

Az afta kezelésének egy módszere (infomed.hu)

femina.hu
hoxa.hu
hazipatika.com

Típusai

Az aftának három fő típusa van ezek a következőek: Mikulicz-féle afta: a három típus közül, a leggyakoribb elváltozás. Egyesével elhelyezkedő, néhány milliméteres nagyságú hámhiányok, általában egy hét alatt, nyom nélküli, spontán gyógyulást mutatnak. Előfordul, hogy a nyaki régióban, a nyirokcsomók megnagyobbodását okozzák. Sutton-féle afta: általában 2-3 cm-es, korán sem felületes hámhiányok, melyek szintén egyesével jelentkeznek, azonban már a mélyebb szöveteket is érintik. Leggyakrabban a kis nyálmirigyek felett húzódó nyálkahártyán fordulnak elő, és a gyógyulási idejük is elhúzódó, akár hónapokig is eltarthat, heget hagyva maguk után. Az afták ezen formája kivizsgálást igényel, mert akár belgyógyászati betegség is állhat mögötte. Cook-féle afta: apró, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi elváltozások, melyek az előző két típustól eltérően, nem egyesével jelentkeznek, hanem sűrű csoportokban fordulnak elő. Megjelenését tekintve nagyon hasonlít a herpesz-okozta elváltozásokhoz. A Mikulicz-aftához hasonlóan, néhány nap alatt, heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak. /Forrás: webbeteg.hu/

afta-vagy-herpesz-–-mindketto-is-lehet-m-1157

Afta egy típusa (orvosok.hu)

webbeteg.hu
fogorvosi-rendelo.hu
evamagazin.hu

Afta a szájban

Az afta hámhiányos, sárgás-fehéres színű, szélükön kiemelkedő foltokban jelenik meg, ezt egy pirosas, gyulladt terület övez. Megjelenése lázzal, levertséggel, rossz közérzettel és nyirokmirigy-duzzanattal is együtt járhat. A kiújuló aftás szájgyulladás rövidebb-hosszabb idő után végleg elmúlhat. Többnyire láztalanul kezdődik, kevés afta jelenik meg a szájban, eleinte évente többször, később már sűrűbben: havonta, hetente. fordul elő. Máskor herpesszerű fekély keletkezik, ekkor már láz és nyirokcsomó-duzzanat kíséretében: ez elmúlik, de az afták egyesével visszatérnek. Keletkezésüket stressz és fokozott fizikai megterhelés is elősegítheti.

TGY_2007-07_135_half

Egy kialakult afta (tgy-magazin.hu)

tenyek-tevhitek.hu
origo.hu
homeopatia.info.hu

Afta gyógyszer

Az aftát különböző ecsetelős gyógyszerekkel, kenőcsökkel, vagy öblögetővel lehet kezelni. De alkalmazhatunk különböző szájöblögetőket is. A gyógyulást segíthetik a különböző gyulladáscsökkentő szerek, vagy egyéb gyógyteák.

enalaprilhu

Afta gyógyszer (vitabalans.com)

hazipatika.com
otvenentul.hu
divany.hu

5 kérdés 5 válasz

1 Mi az afta? Szájbetegség.

2 Hogy kezelhetjük? Nem igényel speciális kezelést.

3 Hány típusa van? Három.

4 Meddig tart az afta? Rövidebb hosszabb idő után elmúlik.

5 Mikkel kezelhetjük? Ecseteléssel, öblögetőkkel, gyógyteákkal.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu

A szerző ajánlja, olvasd el te is!

MVK ZRT
Yonderboi
Dicséret
Vigadó
Teljes kiőrlésű

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.