Rejtő Jenő

Rejtő Jenő az egyik legismertebb magyar regényíró, sokan P. Howard néven ismerik. Humoros regényei és írásai mind a mai napig igen népszerűek az olvasni vágyók körében.

Tartalomjegyzék:

Életpályája
Hangos könyvben megjelent művei
Álnéven írt könyvek
Egyéb írásai
5 kérdés 5 válasz

Életpályája

1905. március 29-én Reich Jenő néven, Budapesten a Szövetség u. 22. szám alatt, egy zsidó család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot, Reich Áron, bonyhádi születésű papírkereskedő és Wolf Ilona gyermekeként. Két bátyja volt, akik Lajos és Gyula nevet kapták. Későbbiek folyamán változtatta a nevét Rejtőre. A Kertész utcai községi Polgári Fiúiskolában tanult az elemi iskolás éveiben. Magyar, német és történelem tárgyak jól mentek neki, a többi tantárgy legtöbbször elégséges eredmény volt. Miután befejezte az elemit, utána kereskedelmi iskolába járt, de onnan nemsokára elküldték, mivel bántalmazta az egyik tanárát, mivel az állítólag az antiszemita megjegyzéseket tett rá. Jó barátja volt Rózsa Jenő ökölvívónak, akinek a hatására a későbbiek folyamán ökölvívó-edzésekre is bejárt. 19 évesen a Rákosi Szidi színésziskolájába. jelentkezett színi tanulónak. Viszont a színészethez nem volt valami nagy tehetsége, többször is csak statisztaszerepet kapott. Buttola Edével együtt kiadták a Nagy körút című újságot, ami egy szám után csődbe ment. Heltai Jenő és Márton Miksa ajánlólevelével Berlinbe utazott, de ott se kapott szerepet, ekkor két éven keresztül utazott Európa és Észak-Afrika partjain keresztül. Többek között a francia idegenlégióba is beállt, de a katonai szolgálat hamar kikezdte. 1927-ben végleg hazatért és lapszerkesztőként kezdett dolgozni, közben regényeket is elkezdett írni. Időközben a sok éjszakázás, kávé és altató fogyasztás kikezdte az idegrendszerét és szervezetét, 1942-ben Nagykátáról hurcolták el munkaszolgálatra, majd onnan Szovjetunióba. Ott halt meg 1943. január 1-én.

Rejtő Jenő

Emléktábla Rejtő Jenő szülőházánál (konyves.blog.hu)

szineszkonyvtar.hu
literatura.hu
rubicon.hu

Hangoskönyvben megjelent művei

Több műve is megjelent hangos könyvben is, ezeket ismert színészek előadók olvassák fel a hallgatók számára. Az alábbi műveket hallhatjuk hangos könyvben: Rudolf Péter előadásában: A tizennégy karátos autó, Az elveszett cirkáló, Vesztegzár a Grand Hotelben, Piszkos Fred közbelép, Néma Revolverek Városa, A megkerült cirkáló. Reviczky Gábor előadásában: A Láthatatlan Légió, A három testőr Afrikában, Az előretolt helyőrség, Egy bolond száz bajt csinál. Bodrogi Gyula előadásában: Piszkos Fred, a kapitány. Barna Emese előadásában: A sárga garnizon, Jó üzlet a halál. Gálvölgyi János előadásában: Az elátkozott part. Kovács Patrícia előadásában: A szőke ciklon, Az ellopott futár. Benedek Miklós előadásában: Vanek úr Párizsban. Varanyi Lajos előadásában: Texas Bill, a fenegyerek. Galambos Péter előadásában: Menni vagy meghalni. Korompai Vali előadásában: Minden jó, ha vége van. Búzás Béla előadásában: A Nevada szelleme. Nagy Péter előadásában: A fehér folt. Engler József előadásában: Pipacs, a fenegyerek. Papp Noémi előadásában: Tigrisvér. Szoboszlai Éva előadásában: Ezen egy éjszaka. Rádiójelentként hallható: Csontbrigád, Víkend a pokolban.

Rejtő Jenő

Rudolf Péter előadásában több Rejtő könyvet is hallhatunk (www.hokum.hu)

hangoskonyv.lapozz.hu
felolvaso.wordpress.com
konyvtaros.tumblr.com

Álnéven írt könyvei

P Howard: Az úr a pokolban is úr, A pokol zsoldosai, Vanek úr Párizsban, Vissza a pokolba! Az előretolt helyőrség, Jó üzlet a halál, A Sárga Garnizon, Menni vagy meghalni, Az ellopott század, Csontbrigád, A tizennégy karátos autó, A fehér folt, Bradley Tamás visszaüt, A három testőr Afrikában, Az elátkozott part, A láthatatlan légió, A Néma Revolverek Városa. G. Lavery (Ezen a néven western regényeket jelentetett meg): Pokol a hegyek között, Nevada szelleme, Texas Bill, a fenegyerek, Nincs kegyelem, Tigrisvér.

R6

Egyike az álnéven írt könyveknek (katherines-bookstore.blogspot.com)

pim.hu
hlo.hu
konyvstart.hu

Egyéb írásai

Humoros és bűnügyi regények: Egy görbe éjszaka, Az elveszett cirkáló, Halálsziget, A megkerült cirkáló, Legény a talpán, Vesztegzár a Grand Hotelben, Fekete kapitány, A szőke ciklon, Akik életet cseréltek, Piszkos Fred, a kapitány, Az utolsó szó jogán, Piszkos Fred közbelép (Fülig Jimmy őszinte sajnálatára), Pipacs, a fenegyerek, Egy bolond száz bajt csinál, Az elsikkasztott pénztáros, Ezen egy éjszaka, A drótnélküli gyilkosság, Az ellopott futár, A boszorkánymester. Úti rajzai: Az utolsó szó jogán c. válogatás egyes novellái, Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam, Bedekker csavargók számára. Meg nem jelent művei: A parancs az parancs (A három testőr Afrikában folytatásaként)

rejto-jeno-korcsmaros-pal-az-elveszett-cirkalo_screenshot_20100208082132_normal

Részlet Az elveszett cirkáló című regényből (erdekel.hu)

rejtojeno.lap.hu
rejto.index.hu
subba.blog.hu

5 kérdés 5 válasz

1 Mikor született? 1905. március 29-én.
2 Miért rúgták ki a kereskedelmi iskolából? Mert megverte az egyik tanárát.
3 Kik adják elő a hangos könyvben megjelent műveit? Híres színészek előadók.
4 Milyen álneveken írt könyveket? P Howard és G. Lavery.
5 Miket írt még? Humoros és bűnügyi regényeket, útirajzokat, kabaréjeleneteket.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző ajánlja, olvasd el te is!

Pán Péter
Prizma TV
Phineas és Ferb
Afta
Mindszent

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.