Tass

Tass egy község Bács-Kiskun megye legészakibb pontján, egy igazi horgászparadicsom. Mivel az ipar itt erősen hiányos, emiatt sok természeti tája teljesen érintetten.

Tartalomjegyzék:

Fekvése
Története
Nevezetességei
Híres emberek
5 kérdés 5 válasz

Fekvése

Tas,s Bács-Kiskun megye északi határánál, a Csepel-sziget déli csücskével szemben fekszik.
A település Budapesttől 60 km-re, délre, az 51-es főút mentén helyezkedik el. Kunszentmiklóssal, közös vasútállomással rendelkezik a Budapest-Kelebia vasútvonalban, az állomás a településtől 5 km-re, keletre található.

jaras20

Tass elhelyezkedése (jarasterkep.hu)

iranymagyarorszag.hu
hotdog.hu
holvan.hu

Története

A település a nevét Árpád fejedelem unokájáról kapta. A honfoglalás után István király birtokába került, ő később a Veszprém-völgyi apácáknak adományozta. Egy 1109-es oklevélből megtudhatjuk, hogy a királyi asztal körül szolgáló tárnokok és étekhordók falujaként szolgált. A reformáció kezdetén a település áttért a kálvinista hitre. 1628-tól lett papja. 1644-ben felépült az első templom.

images

István király adományozó oklevele (users.atw.hu)

tassmultja.hu
domsod.org
hunteka.neprajz.hu

Nevezetességei

Tassnak két nevezetessége van, az egyik a Benkó Károly építész tervei alapján épült református templom. A ma látható eklektikus istenháza már a harmadik Ezt 1886 és 1888 között építették. A torony csúcsán a reformátusok mindkét jelképe a csillag és a kakas is megtalálható.
A másik nevezettsége a Tassi zsilip amit Kvassay Jenő mérnök kezdeményezésére építettek fel, hogy a ráckevei Duna-ágat szabályozni tudják. A folyó esése 48 km-en 4,3 méter, ez tette szükségessé, hogy megépítsék, és ez által hajózhatóvá tegyék a Dunát a hajók számára.

letöltés

A település egyik nevezetessége a református templom (panoramio.com)

tass.utisugo.hu
elmenynaplo.hu
tass.kornyeke.hu

Híres emberek

Kemény Simon Tasson született 1882. augusztus 19-én, szegény kispolgári családban, korán árva lett. Először hivatalnok, majd később, mint újságíró kezdett el dolgozni a Budapesti Naplónál. Kritikusként és dramaturgként írt néhány cikket. Később az Est című napilapban volt segédszerkesztő. 1909-ben jelent meg első verses kötete a Lamentációk, verseit A Hét, a Nyugat és az Új idők folyóiratok rendszeresen leközölték. Bár katolikus volt, zsidó családban született, e miatt a későbbi zsidótörvények értelmében elküldték az állásából. 1945. január 27-én a nyilasok a saját kertjében agyonlőtték.

kemenysi

Tass szülötte Kemény Simon (mek.oszk.hu)

mek.oszk.hu
antikvarium.hu
muvelodes.ro

5 kérdés 5 válasz

1 Hol található Tass? Bács-Kiskun megye északi részén.
2 Hány km-re fekszik Budapesttől? 60 km-re.
3 Honnan kapta a nevét? Árpád vezér unokájáról.
4 Hány nevezettsége van? Kettő.
5 Miért küldték el Kemény Simont az állásából? A zsidótörvények miatt.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!
Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége.

A szerző ajánlja, olvasd el te is!

Pán Péter
Glicerin
Tim Burton
Rejtő Jenő
Prizma TV

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.