Fülhallgató

A fülhallgató zene vagy rádió hallgatásra szolgáló kicsinyített hangszóró.

Tartalomjegyzék:

történet

termékek

linkek

források

 

 

Története

A fülhallgató a fejhallgató kisebb változata, személyesebb, a másik zavarása nélküli (vagy a másik minimális zavarásával) történő zene- vagy  rádióhallgatást teszi lehetővé. Ezt ugyan nem képes tökéletesen teljesíteni, nagy hangerő esetén “kihallatszódhat”(=a külvilág hallja a zenét). A kihallatszódás nem jellemző a hallójáratos fülhallgatókra. Előnyös a használata, főleg a könnyebb hordozhatóság miatt, emellett kevesebb helyet is foglal el.

Az első fülhallgatót 1910-ben  Nathaniel Baldwin készítette utahi otthonában. A legenda szerint az amerikai haditengerészet egyik tisztje, A. J. Hepburn kapott egy fülhallgatót Nathaniel Baldwintól, vagyis egy olyan szerkezetet, mely két egybeépített telefonkagylónak nézett ki. Baldwin egy levelet is írt mellé, melyet bíbor tintával írt kék és rózsaszín levélpapírra. Hepburn figyelmen kívül hagyta a levelet, de kipróbálta a találmányt és meglepődve tapasztalta, hogy megfelelően működik. A haditengerészet megkezdte a fülhallgatók megrendelését Baldwintól, aki egyszerre csak tíz szállítását tudta vállalni, mert a konyhájában állította elő őket.

1958-ig az emberek főleg rádiózáshoz használták a fülhallgatókat, ebben az évben mutatja be John C. Koss  az első sztereó fülhallgatót, a Koss SP3 Stereophonest. Abból a pénzből kezdte el a fülhallgató-bizniszét, amit nászajándékba kapott. A befektetés nagy sikert aratott, a Koss Corporation a mai napig fülhallgatókat gyárt. És innen nem volt megállás, jött a walkman, a külvilág zajait kizáró fülhallgatók, a fülbedugós mini fülhallgatók.

 

Típusai

Hagyományos

Hagyományos

 

 

Hallójáratos

Hallójáratos

 

fejhallgató

fejhallgató

 

Fejhallgató (earphone, stereophone, headset)
A fejhallgató egy olyan jelátalakító berendezés, mely a fül közelében az elektromos jeleket hallható hanghullámmá alakítja át. Általában walkmaneknél, mobiltelefonoknál, cd-lejátszóknál, minidisc-lejátszóknál, mp3 lejátszóknál és személyi számítógépeknél alkalmazzák. Stúdiókban sokszor azért használják, hogy kizárják a külső hangokat. A fejhallgatók előnye, hogy a ‘sztereó-elkülönítés’ tökéletes, így a hangok helyzetét jóval pontosabban meghatározható.

 

 

Mind a fej- és fülhallgatókból gyártanak vezeték nélkülit is, emellett mikrofonnal is felszerelik, hogy telefon beszélgetésekhez is használni lehessen.

A következő videón két fülhallagató tesztje látható

 

Linkek

vezeték nélküli fejhallgatók

skullcandy fülhallgató

sennheiser fülhallgató

fej- és fülhallgató teszt

bluetooth fülhallgató

samsung fülhallgató

akg fülhallgató

apple fülhallgató

sport fülhallgató

panasonic fülhallgató

maxell fülhallgató

philips fülhallgató

pioneer fülhallgató

htc fülhallgató

jbl fülhallgató

jvc fülhallgató

monster fülhallgató

fülhallgató szivacs

fülhallgató javítás

fülhallgató elosztó

fülhallgató erősítő

 

 

Kép forrás

beexz.com

kimmer-earphone.en.made-in-china.com

www.asia.ru/en/ProductInfo/974465.html

Forrás:

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BClhallgat%C3%B3

palmai.midiworld.org/index.php/zenebazis/zeneszerkesztes/4-az-elektronikus-zeneszek-alapveto-szotara

en.wikipedia.org/wiki/Headphones

http://bigyo.blog.hu/2012/09/27/a_fulhallgatok_rovid_tortenete

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.
Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.