Gangnam

A gangnam egy Szöulban lévő igen felkapott városrészről, Kangnam –ról kapta a nevét.

PSY, a dél-koreai énekes-rapper Gangnam style címmel erről a városrészről énekli világhírűvé vált dalát.

Magának a gangnam szónak nehéz lenne pontos jelentést adni, de ma már egyfajta zenei stílusra gondol mindenki, ha ezt a szót hallja.

PSY szerint Kangnam olyan Szöulban, mint Beverly Hills. A Gangnam style a társadalmi különbségekre  világít rá a klipben látható szegényes megjelenésével, miközben a trendi és gazdag Kangnamról énekel. A dal szövege szerint a tökéletes barátnőt keresi, aki mindig tudja, mikor, mit csináljon és mit ne, mikor legyen szelid-szolid és mikor vad és felszabadult.

psy

A dal szövegét PSY írta, míg a zenét hozzá Ju Gonhjonggal közösen szerezték.

A szám 2012 júliusában jelent meg és futótűzként terjedt a világon. A Youtube legnézettebb videója lett megjelenése után néhány héttel.

A dalból készült videó tulajdonképpen egyfajta paródia, amely arról rajzol karikatúrát, hogy a Dél-Koreában élő emberek 1990 óta gyakorlatilag hitelekből élnek, több hitelkártyát is tartanak, hogy azt a látszatot keltsék, hogy jól élnek.

PSY, akinek ez a klip világhírnevet hozott, azt nyilatkozta, hogy a klipet eredetileg a koreai közönségnek szánta, nem is számított rá, hogy ekkora nemzetközi siker lesz belőle.

2012 szeptemberében a klip eljutott a sikernek arra a magaslatára, hogy az MTV Europe Music Awards legjobb videoklipnek járó díjára jelölték.

Voltak persze negatív kritikák is, volt, aki közönségesnek, sőt, „buggyantnak” titulálta, de a digitális kislemez, amely a klipből készült, 2012 novemberére 2000000 példányban kelt el az USA-ban.

A klip olyan sikeres lett, hogy játékot is készítettek belőle.

A játék az alábbi linkre kattintva elérhető:

Gangnam style játék

 

Az Irígy Hónaljmirígy Gangnam style paródiája:

 

A refrén, amely annyira népszerűvé vált, annyit jelent: „A te oppád olyan, mint Kangnam” (oppan Kangnam szuthail), vagyis gazdag és trendi.A koreai nők a bátyjukat, idősebb fiú családtagjaikat szólítják oppa-nak, de a kedvesüket is becézgetik így, sőt, a lányok a kedvelt-kedvenc előadójukat is így szólítják.

A Gangnam style magyar fekirattal:

Linkek:

www.index.hu Itt az új Gangnam style

www.bumm.sk

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép estét kíván:

az Fk-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.