Mona Lisa

Mona Lisa

A Mona Lisa néven világhírűvé vált festmény Leonardo da Vinci munkája, amely 1503-1509 között készült. Valószínűleg egy firenzei kereskedő fiatal feleségét ábrázolja, Lisa Gerardhinit, akit a férje után Gioconda (a Giocondo nőnemű alakja) néven emlegettek, emiatt a festmény a „La Gioconda” néven is ismertté vált.

Tartalomjegyzék:

Mona Lisa
A kép
A cím
Ki van a képen?
A Mona Lisa elemzése
A Mona Lisa megjelenése a tömegkultúrában
5 kérdés – 5 válasz

Mona Lisa

A kép

Anank a nagy változásnak, amely a XV. századi művészetben történt, legfontosabb forrása Leonardo da Vinci volt. Utána számos más mester munkáján jelentkeztek ezek a stílusbeli változások, amelyek nagyon eltérnek az elődökétől. Az új művészet hódításba kezdett.

Leonardo da Vinci mutatta meg, hogy egy egyszerű feladatból milyen bűvös hatású alkotás keletkezhet. Ilyen a Mona Lisa festménye, amely világhírűvé lett. A nő, akit megörökített Leonardo a vásznán, semmilyen nagy jelentőségű dolgot nem vitt véghez és mégis a világon mindenhol ismerik. Versekben dicsőítik a már halott, de a kép által életre kelt hölgyet. Ezt pedig a mű alkotójának köszönhetjük.

Leonardo 77*55 centiméter nagyságú nyárfatáblára olajjal festette alkotását.

A hölgy alakja egy érdekes tájjal a háta mögött van megörökítve, és bűvös mosolya annyira ismert szerte a világban, hogy karikatúrákat, másolatokat készítenek.

Mona-Lisa

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Karikatura

Mona Lisa karikatúra

A cím

A XV. században nem volt szokás a festményeknek nevet adni, így a Mona Lisa festményt sem Leonardo da Vinci nevezte el így, hanem Giorgio Vasari. Vasari 31 évvel Leonardo halála után illette a remekművet ezzel a címmel. Úgy vélik, hogy a festményt egy Francesco del Giocondo nevezetű jómódú, firenzei kereskedő rendelte meg a művésztől azért, hogy feleségét, Lisa Gherardinit megörökítse. A cím „mona” része az olasz madonna, vagyis asszony szó rövidítése.

A kép másik elnevezése (a Mona Lisa mellett) a „La Gioconda”, ami a Giocondo nőnemű alakja. Maga a giocondo szó gondtalant jelent, utalva így a bűvös mosolyra és a férjre is.

Ki van a képen?

Egyáltalán nem biztos a megrendelő kiléte, valamint az sem, hogy a kép kit ábrázol.  A XX. századig nem is foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mert az anekdota szerint Francesco del Giocondo rendelte meg a művésztől ezt a képet. A festmény modelljének Giocondo 22 éves feleségét, Lisa Giocondát tulajdonították. De az embereket ez mindig is érdekelte ki a rejtélyes mosolyú hölgy? A kérdés hamar az érdeklődés középpontjába került.

Több más elmélet is létezik arról, hogy kit ábrázol a kép:

  • a modell egy ismeretlen nápolyi nő,
  • Leonardo saját édesanyját festette le,
  • Aragóniai Izabella a festmény alanya,
  • Isabelle d’Este, Giuliano Medici szeretője,
  • Leonardo saját önarcképe.

A legelfogadottabb történet a kép modelljét és keletkezését illetően a Giocondo általi megrendelés. Francesco Giocondo feleségül vette a nála 19 évvel fiatalabb nőt A festményt azért bízta meg a művészt, mert fiatal felesége túlélte a szülést, életet adott egy egészséges gyermeknek. A kereskedő 1503-ban rendelte meg Leonardo da Vincitől a képet. Ezt támasztja alá a Leonardo da Vinci barátja, Agostino Vespucci által írt levél is, amelyet egy Cicero leveleit tartalmazó kötet margójára írt. Ez a jegyzet arról tanúskodik, hogy Leonardo akkoriban egyszerre két másik művön is dolgozott a Mona Lisán kívül. 1507-ben a művész távozott Firenzéből és a képet nem adta át a megrendelőnek, hanem megtartotta magának. Mona Lisa 37 évesen halt meg.

A Mona Lisa elemzése

Egy gazdag firenzei polgár, Francesco del Giocondo felkérte Leonardót, hogy feleségéről készítsen portrét. Azonban erről a megbízásról semmilyen bizonyíték nincs, csak feltételezés. A 22 éves nőt valószínűleg Mona Lisának hívták. De ez is csak amolyan találgatás.

1911-ben a Louvre egyik olasz alkalmazottja ellopta a képet, hogy ismét hazájába tudja vinni a művet, évekig rejtegette. Majd 1913-ban, amikor már csitult a kép eltűnése körüli vihar, egy ruhákkal, szerszámokkal teli ládában kicsempészte Firenzébe és ott akarta eladni, azonban lebukott. A műkincslopást hét hónap börtönnel megúszta, mentségére azt hozta fel a tolvaj, hogy vissza akarta juttatni hazájába a festményt. A Mona Lisát ünnepélyes keretek között adták vissza Franciaországnak.

Amikor megtalálták a Mona Lisát, röntgenvizsgálatnak vetették alá, hogy eredetiségéről megbizonyosodjanak. A szakemberek megdöbbenésére a hölgy alak képe alatt egy szakállas arc rejtőzött, Leonardo da Vinci arca. A modern technika lehetőséget teremtett arra, hogy az önarcképet összevessék Mona Lisa vonásaival. Megdöbbentő hasonlóságot véltek köztük felfedezni.

LeoMona

Leonardo da Vinci önarcképe és a Mona Lisa összevetése

Leonardo elődeinek munkájában mindig uralkodott a vonal, az éles rajz, de a Mona Lisán nem lehet ilyet látni. Arca nagyon lágyan válik el a fátyoltól és az arc formái is lágyan, átmenet és minden elkülönítő vonal nélkül siklanak egymásba. Ez egy olyan finom megoldás, amit alig veszünk észre, de érezzük. Ez tartja a nézőt fogva. A gyenge fény és árnyék, a homály és világosság az arcon és a kezeken is játszik, domborítja a formákat. Ezt a módszert úgy nevezte Leonardo, hogy „füst módszer” (sfumato), melynek feltalálója is maga a művész volt, és utána többen próbálták utánozni a festésnek ezt a módját.

Leonardo képe egészen más, mint az elődeinek arcképei, mert az elemző festés helyett Leonardo da Vinci az összefoglalót alkalmazza.

A fátyol, amely ráborul Mona Lisa két kezére és arcára összevonja a részletek és csak a nagy formák maradnak meg, amely egyszerűvé nemesíti az alakot. Előkelő, egyenes testtartással ábrázolta a fiatal nőt, de feltűnik a hölgy nagyon egyszerű öltözéke, holott dúsgazdag volt a férje. Leonardo da Vinci ezt az új egyszerűséget ábrázolja, mely az egyszerűségben és a nyugodt eleganciában fejeződik ki. Ő az, aki ezt először ki tudja fejezni, és művészeti stílussá teremti.

Giorgio Vasari, aki megírta Leonardo da Vinci életrajzát, így ír:

„Mona Lisa nagyon szép volt, és Leonardo mindig gondoskodott arról, hogy legyen ott valaki, aki énekel, zenél vagy tréfás históriákkal szórakoztatja, így arckifejezése sohase bágyadt el, nem vált kedvetlenné.”

A festmény újszerű és különleges volt, melyhez hozzájárult az újszerű festészeti technikák alkalmazása: sfumato (lásd feljebb), chiaroscuro.

A chiaroscuro pedig a fény és árnyék ellentétével formákat létrehozó eljárás, amivel a festmény időtlenné vált.

A mester megtartotta ezt a képet, Milánóba és Franciaországba is magával vitte.

Nem csak művészileg remekmű a Mona Lisa, hanem lélektani szempontból is újítás. A Mona Lisa-mosoly máig vita tárgya és próbálták megfejteni okát. Ez a mosoly éppen csak átsuhan a hölgy arcán, és éppen ez teszi olyan vonzóvá, bűvössé.

Mosoly

Mona Lisa-mosoly

Ennek a festménynek van még egy sajátossága, mégpedig az, ahogyan a művész a női alakot a képen elhelyezte. A kép közepén található a női alak, akinek feje pontosan a festmény középtengelyébe esik, a két könyöke a kép széleit érintik, vagyis Mona Lisa köré egy háromszöget lehet rajzolni. Ez a fajta ábrázolás a legegyszerűbb és legtömörebb mód, mely egyszerűséget, rendet teremt, nyugalmat kelt.

A Mona Lisa egyike Leonardo kevés épen megmaradt és befejezett festménye, amely elnyerte I. Ferenc rajongását, lógott Napóleon hálószobájában és a világ egyik legismertebb festménye lett. A Mona Lisával lezáródott a művész firenzei, és egyben nagy alkotásainak korszaka is.

A Mona Lisa megjelenése a tömegkultúrában

Film:

Mona Lisa – 1986

Mona Lisa mosolya

Mona Lisa mosolya – online film

Könyv:

Mona Lisa élete

Én, Mona Lisa

Zene:

5 kérdés – 5 válasz

1. Ki festette a Mona Lisa című képet? Válasz: Leonardo da Vinci a kép megfestője.

2. Milyen néven szokták még emlegetni a Mona Lisa című festményt? Válasz: Másik elterjedt neve a “La Gioconda”.

3. Mikor készítette Leonardo da Vinci a festményt? Válasz: 1503 és 1509 között festette a művész.

4. Ki látható a képen? Válasz: Legnagyobb valószínűséggel a Mona Lisa festményen Francesco Giocondo felesége, Lisa Gherardini látható.

5. Napjainkban hol látható a Mona Lisa festmény? Válasz: A Mona Lisa a párizsi Louvre-ban van kiállítva.

Tartalom:

  • Friedenthal, Richard: Leonardo; Életrajz képekben. Budapest: Gondolat, 1975
  • Lyka Károly: Leonardo da Vinci : 1452-1519. Budapest: Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, 1961

Képek:

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Hiszti

Leonado da Vinci

Horthy Miklós

Angol rendhagyó igék

1956-os forradalom

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.