Párbeszéd

A párbeszéd két személy között lefolyt dialektus. Ez lehet egyszerű beszélgetés, vita vagy filozofálás. A párbeszéd lényege hogy két egymástól különböző személy megvitassa azokat a dolgokat amikkel egyet értenek vagy nem értenek. A párbeszéd csak két ember között folyik, ez lehet írásban vagy szóban, de mindig személyes.

Tartalomjegyzék

Angol párbeszéd
Német párbeszéd
Párbeszéd háza
Párbeszéd írása
5 kérdés 5 válasz

Angol párbeszéd

Az angol párbeszéd lényege a nyelvtanulás, a kommunikáció fejlesztése. Könnyebben tanuljuk meg az idegen nyelvet, ha halljuk a szöveget. Az idegen nyelvű párbeszéd segítségével könnyebben megtanulhatunk angolul, fejleszthetjük nyelvtudásunkat. Vagy ha már jól megy a nyelv akkor interneten keresztül is tudunk kommunikálni külföldi levelező partnereinkel akármelyik közösségi oldalon.

Fotolia_43824735_S_748_290_s_c1

A Stweardeseknek fontos az angol nyelvű kommunikáció (5percangol.hu)

www.5percangol.hu
angol-mindenkinek.com
www.angol-tanulas.hu

Német párbeszéd

A német nyelvben is fontos a párbeszéd. Az idegennyelvi beszélgetések esetén nagyon oda kell figyelni a helyes írásra amennyiben írásban történik a párbeszéd. Szóbeli párbeszédnél a hangsúlyra kell odafigyelni. A párbeszéd fontos a nyelvtanulásnál is. Itt is hasznos ha minél többet próbálunk beszélgetni más idegennyelvű emberekkel vagy idegen nyelvet ismerő ismerőseinkkel. Több internetes nyelvlecke tartalmaz hosszabb rövidebb párbeszéd gyakorlatot.

Nemet_kezdoknek_0

A nyelvleckék tartalmaznak párbeszéd leckéket (elo.hu)

goethe-verlag.com
deutsch.tag.hu
magyar-nemet-szotar.hu

Párbeszéd háza

A Párbeszéd Háza a jezsuiták budapesti lelkiségi és kulturális központja. A Ház a hit, a kultúra és a társadalmi igazságosság területén kibontakozó teremtő párbeszédet szolgálja, ennek érdekében nyújt otthont rendi intézmények és keresztény világi kezdeményezések számára.

parbeszedhaza.hu
jezsuita.hu
8.kerulet.ittlakunk.hu

parbeszed_haza

A párbeszéd háza (8.kerulet.itlakunk.hu)

Párbeszéd írása

Párbeszédet írásban is le tudunk folytatni, itt oda kell figyelni az írásjelekre és a helyesírásra. Hangsúlyozzuk ki a mondatokat, szavakat és jeleket. Mivel nem látszik az arcunk ezért fontos a különböző írásjelek kihelyezése a különböző szavak mondatok végén. Ezekkel az írásjelekkel fejezzük ki hogy haragszunk, boldogok vagyunk, vagy szomorúak. Egészen más a helyzet könyvekben, dokumentumokban rögzített párbeszédeknél, ezek esetében a párbeszédeket kötőjellel jelöljük és egymás alá írjuk. ha jelöljük a szereplőt akkor a két mondata közé ugyancsak kötőjelet rakunk, pld  “- Szét akarom kendet szaggatni, amiért kicsúfolt! – lihegtem nekivörösödve.”  /Móra Ferenc Dióbél királyfi/

fanatikusirokklubja.network.hu
lilli.hu
segedanyagok.wordpress.com

026-001

Könyvek írásánál kiemelten fontos a párbeszéd jelölése (freinetnk.blogspot.com)

5 kérdés 5 válasz

1 Mi a párbeszéd? Két személy közötti dialektus

2 Miért jó az angol nyelvleckékben a párbeszéd? Segít a szavak helyes kifejezésében.

3 Mire kell odafigyelni a német párbeszédnél? A hangsúlyra.

4 Mi a párbeszéd háza? A jezsuiták központja.

5 Mivel jelöljük a párbeszédet a könyvekben? Kötőjellel.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!
Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző további ajánlatai


Hőerőmű
Idézés
Idült
Seria
Vályog

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.