Ragyogás

Ragyogás

A ragyogás című Stephen King regény 1977-ben jelent meg, és ennek filmadaptációja 1980-ban került a mozivásznakra. Eredeti címe The Shining. 

Tartalomjegyzék:

Film
Szereplők
Történet
Így készült
Vége
Más feldolgozásban
Könyv
Zene
5 kérdés – 5 válasz

Ragyogás

Film:

Szereplők:

Jack Nicholson – Jack Torrance
Shelley Duvall – Wendy Torrance
Danny Lloyd – Danny Torrance
Scatman Crothers – Dick Halloran
Barry Nelson – Stuart Ullman
Philip Stone – Delbert Grady
Joe Turkel – Lloyd, bárpincér
Anne Jackson – doktornő
Tony Burton – Larry Durkin
Lia Beldam – fiatal nő a fürdőszobában
Billie Gibson – öreg nő a fürdőszobában
Barry Dennen – Bill Watson

Történet:

Eredeti címe The Shining 1980-ban került a mozivásznakra. Hossza 119 perc. A Stephen King regényéből készült filmadaptáció Stanley Kubrick rendezésével készült. A könyv szerzőjének, a film rendezőjének sikert hozott ez a mű, de ezáltal lett híres színész Jack Nicholson.

jack-nicholson

Jack Torrance

Az alkoholista Jack Torrance épp kigyógyulóban van függőségéből, amikor feleségével (Shelley Duvall – Wendy) és fiával (Danny Lloyd) beköltözik egy Sziklás-hegységbeli teljesen üres hotelba, mert a családfő itt kapott gondnoki munkát a holt időszakra.

wendy

Wendy Torrance

Danny

Danny Torrance

Telnek-múlnak a hetek és a család minden tagja hallucinálni kezd. Azonban Danny a legérzékenyebb, így nála jelennek meg először a hotelban régen történt borzasztó gyilkosságok. Jack lassan halad az őrület felé, minden hallucinációval egyre erőszakosabb és kiszámíthatatlanabbá válik. A feleség aggódik fia elzárkózásától és férje furcsa viselkedése miatt. Wendy kerül be legutoljára ebbe az ördögi bűvkörbe, de felismerve a halálos veszélyt sikerül fiával az egész borzalmat túlélnie.

Port.hu – Ragyogás

Így készült:

A történet a kommunikáció és az elszigeteltség témáját járja körül azok szimbolikus jellegét használva, melyek újra meg újra ismétlik egymást. Ez teremti meg a rettegés fokát.

Ennél a filmnél a technikához választották a filmet, ugyanis egy új kameramozgató eszköz (steadicam) már akkor felkeltette Kubrick érdeklődését, amikor még a Ragyogás című könyvet meg sem írta King. De a rendezőt annyira érdekelte az új kameramozgás, amely olyan mozgást eredményezett, mintha lebegne a kamera. Kubrick érdeklődött a paranormális jelenségek iránt is, és amikor 1977-ben megjelent a Ragyogás úgy döntött, hogy ebből készíti el új filmjét.

A rendező és az író kapcsolata nem volt zökkenőmentes, mert bár megtisztelő volt Kingnek az, hogy művét érdemesnek találta filmadaptációhoz, azonban a saját forgatókönyvét egyáltalán el sem olvasta. Kubrick a saját képére alakította a regényt, aminek megírásához Diane Johnson írónőt kérte fel. A könyv szerzőjének tanácsát is kérte, főleg filozófiai vonatkozásokban és nagyon lehetetlen időpontokban zavarta az írót. Kubrick számos ponton eltért az eredeti műtől, nem vonta be Kinget a szereplőválasztásba sem.

Vége:

Mivel Kubrick a saját forgatókönyvét használata a film alapjául, a befejezéshez mégis King változata tűnt jobbnak.

Egyik változat szerint a film vége az lett volna, hogy Jack rátámad a feleségére, de a felesége leszúrja és kirohan, mert meghallja Halloran autóját. Danny látomásában Halloran is megőrül, aki meg akarja ölni őt és anyját is, de a kisfiú pszichikus erejével sikerül blokkolni pár pillanatra a férfit, így Wendy le tudja őt is szúrni. Az őrült férfi autójával menekülnek el a borzalmak házából.

Az íróasztalon marad egy füzet, melyben egy 1919-ben készült kép található, rajta Jackkel, majd egy férfi keze becsukja a füzetet és elviszi.

Ez előzte volna meg a VÉGE feliratot.

Azonban egy másik lehetséges befejezést is megbeszélt a könyvszerző és a filmrendező, miszerint a család a hotel ebédlőjében eszik. Ekkor vezeti be a szálloda igazgatója az új gondnokot és családját. Amikor belépnek a terembe átnéznek a Torrence családon, ezzel jelezve, hogy szellemekké váltak.

A szerző abba beleegyezett, hogy más legyen a befejezés, mint a könyvében, de ezt jelenetet nem találta hatásosnak, így egy harmadik verzió lépett életbe.

ragyogás

A teljes film letölthető vagy online nézhető.

Más feldolgozásban:

A ragyogás (mini sorozat):

Filmkatalógus

Ragyogás könyv:

Letölthető könyv

Megrendelhető, megvásárolható

Kedvcsináló a könyvhöz

Ragyogás zene:

Ragyogás címmel jelent meg a magyar Nox együttes lemeze 2005. április 16-án. Az album 12 dalt tartalmaz.

Nox

Ezzel a címmel jelent meg Dolhai Attilának is egy lemeze, mely 13 dalt tartalmaz.

Dolhai

5 kérdés – 5 válasz:

1. Mikor jelent meg a Ragyogás című könyv? Válasz: 1977-ben.

2. Ki írta a könyvet? Válasz: Stehpen King.

3. Mikor készült a hasonló című filmadaptáció? Válasz: 1980-ban.

4. Ki rendezte a filmet? Válasz: Stanley Kubrick.

5. Ki a főszereplője a Ragyogás című filmnek? Válasz: Jach Nicholson.

Tartalom:

1001 film amit látnod kell, mielőtt meghalsz, Bp.: GABO, 2004

Kép:

Kiemelt kép

Jack Torrance

Wendy: 1001 film amit látnod kell, mielőtt meghalsz, Bp.: Gabo, 2004, 667. oldal

Danny Torrance

Vége

Nox

Dolhai Attila

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Állatvédelem

Némó

Lakberendező

Marslakók

Bőrgyógyász

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.