Skarlát

A skarlát egy heveny fertőző betegség, elsősorban a gyerekeket érinti, nevét valószínűleg a betegség által kiváltott vörös kiütésekről kapta

Tartalomjegyzék:

előfordulás

tünetek, kórlefolyás

szövődmények

kezelés

hasznos tudnivalók

terhesség alatt

források

 

Előfordulás

A skarlátot a Streptococcus pyogenes nevű baktérium. A skarlátot okozó baktérium más fertőző betegség kórokozója, olyanoké mint a torokgyulladás, tüdőgyulladás, agyhártya- és kötőhártya-gyulladás stb.

streptococcus_pyogenes_3

streptococcus pyogenes

A skarlát jellemzői közé tartozik, hogy kiütések jelennek meg a beteg bőrén. Ezeket a kiütéseket a baktérium által termelt erythrogén nevű toxin váltja ki. Tipikus skarlátos megbetegedésen a népesség körülbelül 30-40 %- a esik át, más enyhébb streptococcus-fertőzések révén szerzünk védettséget felnőttkorra. A betegség főleg a 3-10 éves korcsoportot támadja meg, általában hideg évszakban. Főleg cseppfertőzéssel terjed, a fertőzés forrása lehet tünetmentes baktériumhordozó, skarláttal fertőzött beteg és  ilyen betegek használati tárgyaival is terjedhet. A fertőzés kórokozói főleg azon a helyen kezdenek el szaporodni, itt jelennek meg a kiütések a toxin miatt, ezt követően kezdenek jelentkezni a tünetek.

gech_0001_0004_0_img0239

skarláttal megfertőződött beteg

 

Tünetek, kórlefolyás

A betegség lappangási ideje 2-től 8 napig terjedhet. Leggyakoribb tünetei: hidegrázás, torokfájás, nehéz nyelés, hányás, hasi fájdalom is jelentkezhet. A következő tünet magas láz, mely 39- 40 C-t is elérheti. További tünet a gyulladt torok, mandulagyulladás.
A beteg nyelve fehér, de a hegye és széle vörös.Pár nap után a fehérséget okozó lepedék letisztul és a nyelv vörössége látható lesz, ezt nevezzük málnanyelv tünetnek.

scarlet-fever-1

A szájpadon és a nyelvcsapon apró pontszerű bevérzések jelentkezhetnek. 3 napon belül jelentkeznek a bőrkiütések a nyakon, mellkason, hason, végtagokon. A kiütésektől a bőr vörösen pontozottá, érdessé válik, a láz pedig csökkenni kezd. Fontos megemlíteni,  hogy nem minden esetben jelentkeznek a kiütések ennyire látványosan. Néha a kiütések csupán a lágyékhajlatra korlátozódnak. Az arcon általában nem jelentkeznek kiütések, viszont jelentkezhet a száj körüli enyhén sárgás sápadtság.

Szövődmények

A betegség lefolyása során ritkán lépnek fel további szövődmények,  de előfordulhat, hogy a streptococcus baktérium más helyre telepedik át a szervezetben, további betegségeket okozva. A betegség ilyen jellegű szövődménye okozhat középfülgyulladást, tüdőgyulladást, orrmelléküreg gyulladást stb. Ritka estekben a baktérium általtermelt méreganyagok bekerülhetnek a véráramba, ami életveszélyes. A védekező antitestek megtámadhatják a szöveteket, ami később ízületi-, szívizom- és vesegyulladást okozhat. A felsoroltak mellett nyílt seb esetén akár az izmokat is veszélyeztetheti.

Szerencsére az ilyen jellegű szövődmények az antibiotikumoknak köszönhetően csak nagyon ritkán alakulnak ki.

Kezelés

A feljebb leírtakban már szó volt arról, hogy a skarlát meggyógyítására antibiotikumot használnak. Ezek közül elsősorban a penicillint ajánlják az orvosok, de másfajta készítmény is használható. A penicillint 10  napon keresztül szedjük, emellett szükséges a láz- és fájdalomcsillapítás is. A folyadékigény megnövekedésével figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is. A betegség során jelentkező láz kezelés nélkül 3-5 napig, antibiotikumos kezeléssel pedig 1-2 napig tart. Gyógyulás után 3-4 héttel hámlás tapasztalható, ami nem fertőző.

www.hazipatika.com

www.csaladivilag.hu

mamigyogyit.blogspot.com

www.babanet.hu

http://www.vitaminsziget.com

Hasznos tudnivalók

A skarláttal megfertőződött beteget a kezelés idejére különítsük el , a beteg használati tárgyait pedig rendszeresen fertőtlenítsük. Ha azonnal megkezdik az antibiotikumokkal való kezelést,  akkor a beteg a kezelés 2. napjától kezdve nem fertőz. Antibiotikumos kezelés nélkül a fertőzés időtartama jóval hosszabb minimum 3 hét.

A betegség lezajlása után a szövődmények elkerülése érdekében menjünk el kezelőorvoshoz, súlyos lefolyás esetén pedig menjünk el egy EKG-ellenőrzésre is.

Terhesség alatt

A várandós kismamákra a terhesség első három hónapjában minden fertőzés kockázatot jelent, azonban felnőttkorban skarláttal való megfertőződésének esélye nagyon kicsi. Az ember felnőttkorára ellenálló lesz a streptococcus-szal szemben. A felnőttek mellett az újszülöttekre sem jellemző ilyen jellegű megbetegedés.

 5 kérdés, 5 válasz

Miről kapta nevét a betegség?
Az általa kiváltott kiütésektől a bőr vörös lesz.

Mi okozza?
A Streptococcus Pyogenes nevű baktérium váltja ki.

Kiket érint?
Elsősorban  a 3-10 éves korosztályt.

Felnőttek is elkaphatják?
Igen, de csak ha még nem szereztek ez ellen immunitást, de a szokásos antibiotikumos kezelés elvégzésével szövődmények nélkül gyógyítható.

Mi a helyzet a terhes nőkkel?
Rájuk sem veszélyes akárcsak a többi felnőttre, így a magzat sincs veszélyben.

 

Kép forrás

svmomblog.typepad.com

www.healthofchildren.com

www.thehealthage.com

streptococcuspyogenes.org

Forrás

www.hazipatika.com

www.piacterpatika.hu

www.mypin.hu

Szerkesztő ajánlja, olvasd el a következő témákat is

Ryan Reynolds

repülőnap

villamos

műanyag

OH

Reméljük tudtunk segíteni. Kellemes napot!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.