Terézváros

Budapest VI. kerülete, a második legkisebb területű kerület. Hagyományos elnevezése, melyet a kerületi önkormányzat is használ: Terézváros. Talaja: folyóhordalék. Átlagos tengerszint feletti magassága 103-104 méter.

Tartalomjegyzék:

Budapest
Terézváros önkormányzata
VI. Kerület sport és szabadidő
Budapesti kerületek
5 kérdés és válasz

Budapest

Budapest Magyarország legnagyobb városa és egyben fővárosa, lakóinak száma az elővárosokkal együtt 2, 5 millió fő. Területe 525, 14 négyzet kilométer. Kiemelkedő szerepe volt az iparnak abban hogy Budapest világvárossá vált. Fontos még megemlíteni a turizmust, évente többszáz ezer külföldi látogatja meg a fővárost. Budapest az ország közlekedési vérkeringésének a centruma. Innen indulnak sugaras irányba a vasúti és a közúti fővonalak, megteremtve az összeköttetést az országmegyéivel valamint Európa jelentősebb nagyvárosaival. A Keleti valamint a Nyugati Pályaudvart szinte Európa egészét átszelő vonatjárat érinti.

hu.wikipedia.org
budapest.hu
budapestinfo.hu

3317111121050638_Budapest_by_air_margitsziget

Budapest madártávlatból (budapest.varosom.hu)

Terézváros önkormányzata

Mint minden kerület Terézváros is rendelkezik saját önkormányzattal, polgármesterrel. Az önkormányzat feladata a pályázatok kiírása, a lakosok ügyeinek intézése. Az önkormányzat áll képviselőkből és polgármesterből.  Az okmányirodában intézik a helyi lakosok a ügyeiket.

terezvaros.hu
6.kerulet.ittlakunk.hu
okmanyiroda.biztositaskotelezo.hu

005567536

Terézváros önkormányzatainak adatai (aranyoldalak.hu)

VI. Kerület sport és szabadidő

A VI. kerületben több sport és szabadidő központ található. Itt nemcsak a profi vagy félprofi versenyzők hanem azok is akik csak kikapcsolódni szeretnének megtalálják a nekik megfelelő kikapcsolódást. Népszerű a labdarúgás de megtalálhatóak más sport képviselői is. Van még lehetőség egyéb kikapcsolódási lehetőség pld gyógyfürdő és masszázs lehetőség is

6_supp_104472_3Cw5l6_1024

A VI Kerületben a tenisz is népszerű sport (kozelben.hu)

6.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/sport-szabadido
holvan.hu/
terezvarosi.info/

Budapesti kerületek

Budapesten összesen 23 kerület található. Minden kerületnek megvan a maga önkormányzata polgármestere és alpolgármestere. A három város egyesítéséből létrejött Budapest eredetileg 10 kerületre oszlott. Ezek voltak az I. kerület II. kerület  III. kerület IV. kerület (Belváros), V. kerület (Lipótváros), VI. kerület (Terézváros), VII. kerület, VIII. kerület, IX. kerület  és X. kerület. 1930 májusában az 1930. évi XVIII. törvénycikk jelentősen módosította a kerületi beosztást: négy új kerület kialakítását határozta el, XI-XIV. sorszámokkal, amelyek azonban csak a következő 10 év folyamán alakultak meg ténylegesen. Ezenkívül Budapesthez csatolták Csepeltől az állami kikötő területét, valamint Budakeszitől a város tulajdonában álló erdőterületet.

wikipedia.org
budapestetbekescsabatszeretok.eoldal.hu
futas.net

terkep-budapest

Budapest kerületi elosztása (budapestcity.org)

 

5 kérdés és válasz

1. Mi Terézváros talaja? Folyóhordalék.

2.  Évente hány turista keresi fel Budapestet? Több százezer.

3.  Rendelkezik e Terézváros saját önkormányzattal? Igen.

4.  Milyen kikapcsolódási lehetőségek vannak a VI. Kerületben? Sport és egyéb szabadidő.

5.  Hány Kerület van most Budapesten? 23.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Ölelés
Der Spiegel
PÁV
Szolidaritás
Csörög

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.