Csörög

Keleti-Cserhátból sugárirányban induló „kőzet- folyamok” közül a leghosszabb, 21 km. A kelet-nyugati irányban hosszan elnyúló „hasadék vulkán” 221m magas (a Gellért- hegy 235 m). A kúp alakú hegy oldalában a középkortól fogva szőlőt termesztettek. A falunak ezt a részét hívták Nagycsörögnek, a hegy alatti részt pedig az országút másik oldalán Kiscsörögnek. Szintén a korai megtelepedést segítették a környéken folyó patakok, Csörög neve a csörge, ’csermely’ szóból származik

Tartalomjegyzék:

Csörög
Csörög lakossága
Csörögi cégek
Csörögi önkormányzat
5 kérdés 5 válasz

Csörög

Már az őskorban is alkalmas volt a letelepedésre. A legkorábbi történeti emlék a bronzkorból származik, a középkori leletek is gazdag cserép és edény történetekben. Találtak több ferdén levágott szélű fazék peremeket. A török uralom alatt (1544-1685) Csörög teljesen elnéptelenedett.

444.hu
csorog.utisugo.hu
holvan.hu
szeporszag.hu
programturizmus.hu

112px-HUN_Csörög_COA

Csörög címere (wikipedia.org)[/caption

Csörög lakossága

A kistérség lakosság száma 2007 és 2010 több, mint ezer fővel növekedett. 2007-ben a lakosság száma 69255 fő volt, 2010-ben 70558 fő. Míg az ország lakossága csökkenő, addig a kistérség 3 év alatt 1300 fővel gyarapodott. A 2007-es munkanélküliségi mutató 3 % alatti volt, hozzájárult, hogy a kistérség gazdasági fejlettsége viszonylag magas. A 2007-es kormányrendelet értelmében a Váci Kistérség 23. a fejlettségi rangsorban. Feltehető, hogy a gazdasági világválság miatt a munkanélküliségi mutató növekedett, de   Ha a korábbiakban mezőgazdasági terület települései átlagos mutatóját nézzük meg, akkor itt is egy viszonylag magas értéket kapunk: 3,86 %-ot. Ez a teljes kistérség relatív mutatójának a 133 %-a. A mezőgazdasági jellegű térség mutatója csak kis értékkel ugyan, de meghaladja a 2000 fő mkf  alatti települések relatív mutatója értékét is. Ebben a tekintetben már közelítünk az országos tendenciához, a vidéki térségek országosan kedvezőtlenebb mutatóval rendelkeznek.             Ha megtekintjük a Budapesti Agglomerációhoz tartozó településeket azt látjuk, hogy annak ellenére, hogy Csörög település a legmagasabb mutatóval rendelkezik a teljes kistérségben, az átlagos érték kedvezően alacsony 2,86 %.

mnvh.hu
csorog.hu
minalunk.hu
estv.hu
ksh.hu

images

Egy csörögi pillanatkép

Csörögi cégek

Csörögön több cég is működik munkát adva a helyi embereknek. Egyik ilyen a B+C 2001\’fuvarozó bt. Csörögi telephelyű cég költöztetést és áruszállítást is vállal különböző méretű zárt,dobozos tehergépkocsikkal.Csörög és környékieknek kilométer díj nélkül.Rakodók nélküli autót is biztosítanak sofőrrel.Cégeknek áruterítést,áruszállítást vállalnak.Telefonon azonnali árajánlatot lehet kérni. Árnyékolástechnika: Szolgáltatásuk Redőny belső-külső és vakolható tokos, műanyag és alumínium kivitelben. Reluxa fém és fa  Szalagfüggöny Szúnyogháló üvegszálas anyagból fix és mobil kivitelben. Napernyő közép és csepp oszlopos kivitelben. Napellenző sima és tokozott kivitelben. Zsaluzia fém szerkezettel. Roletta textil és fa kivitelben. Harmonikaajtó műanyag és fa kivitelben.

HIRDETES_SZUPERINFO

Csöröghöz közel található a Varázs Garázs autómosó (csorog.hu)

csorog.hu
szakkatalogus.hu/
foldmunka.j9.hu
kozelben.hu
dmrvrt.hu

Csörögi önkormányzat

Az önkormányzat képviselő testületének száma jelenleg 7 fő. Dolguk a település mindennapjainak feltérképezése, a település fejlesztésének megvitatása és az önkormányzati pályázati lehetőségek megvitatása.

csorog.hu/
holmivan.valami.info/
cylex-tudakozo.hu/
onkornet.hu/
onkormanyzat.net/

5 kérdés 5 válasz

1 Mikor vált Csörög lakatlanná? A török hódoltság alatt.

2 Mennyivel növekedett Csörög és környékének száma 2007 és 2010 között? 1000 fővel.

3 Milyen fuvarozó cég található Csörögön? B+C 2001\bt.

4 Honnan ered a Csörög elnevezés? Csermely szóból.

5 Hány fő a képviselő testület Csörögön? 7  fő.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége
A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Flector
Egis
Irak
Harry Potter és a halál ereklyéi
Napkitörés

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.