Irak

Irak egy arab ország a Közel- Keleten Ázsia területén. Olajban gazdag ország, történelme igen gazdag. Sok viszontagságon ment keresztül az évek során, többször viselt háborút más országokkal szemben.

Tartalomjegyzék

Irak fővárosa
Irak hadereje
Irak gazdasága
Farkasok völgye
Irak iráni háború
5 kérdés 5 válasz

Irak fővárosa

Irak fővárosa Bagdad régen az iszlám kultúra központja, a pezsgő kulturális centrum és a kalifák székhelye volt. A második legnagyobb város a Közel-Keleten, népesség tekintetében csak Kairó (Egyiptom) területileg meg Teherán (Irán) előzi meg. Bagdad területén halad át a Tigris folyó. Éghajlata szubtrópusi száraz, éves csapadék mennyiség 150 mm. Lakossága 95% – ban muszlim 1% – ban keresztény 4% – ban egyéb vallásúak.

Bagdad

Bagdadban sok látnivaló található (szallashelyek-utazas.info)

hu.advisor.travel
utazas.co
kitekinto.hu
kislexikon.hu
rejtvenylexikon.hu

Irak fővárosa Bagdad

Irak hadereje

Irak hadereje ma a következőkből áll: 22 db T-55 és 77 db T- 72 harckocsi. 36 db Spartan, 39 db BTR-94, 44 db MT-LB, 180 d M113, 100 db M1114, 167 db M1151, 22 db DZIK-3, 72 db Defender 110, 50 db BMP-1 páncélozott jármű. Légiereje: 80 db 80 db MIG 21, 53 db Mirage F-1, 5 db Dassault Super Etendard. Haditengerészetét 2003 – ban szervezték újjá. Feladata az iraki felségvizek védelme.

katpol.blog.hu
gondola.hu
honvedelem.hu
kozelkeletjelene.weebly.com
hadmernok.hu

Iraki hadsereg 2013 – ban

Hadsereg

Iraki hadsereg tankjai (katpol.blog.hu)

Irak gazdasága

Irak gazdaságának legjelentősebb bevételi forrása a kőolaj kitermelés, amelynek szintje a 2003-as háború és megszállás óta rendkívüli mértékben visszaesett. Irak a 2006 közepei állapotok szerint, elsősorban a finomító létesítmények háborús és terrorkárai, illetve a hiányos karbantartás miatt importra szorul. Gazdasága: ipari agrárország. Importtermékek: élelmiszer, gyógyszer, ipari termékek. Export terméke a nyersolaj. Kereskedelmi partnerei: Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Ausztrália, Kína és Oroszország.

index.hu
origo.hu
tudasbazis.sulinet.hu
portfolio.hu
ma.hu

Olaj

Iraki olajszálító hajók (wikipedia.org)

Farkasok völgye

A Farkasok völgye egy 2006 – ban készült török film. Története szerint 2003. július 4-én az amerikai hadsereg megtámadott egy szövetséges török 11 fős alakulatot és megalázó módon, fejükre zsákot húzva elvitték őket, ahonnan csak 60 óra múltán szabadultak ki a legmagasabb szintű közbenjárás hatására. Ez az esemény a “hood event” (zsákos eset) néven vált közismertté. Ennek hatására – a szégyentől nem bírva szabadulni – a török alakulat vezetője főbe lövi magát. Egy búcsúlevelet hagy barátjának, Polat Alemdarnak, aki egy különlegesen kiképzett titkos ügynök. Polat terve az, hogy aláaknáznak egy luxushotelt, amit akkor nem robbantanak fel, ha Sam William Marshall, az amerikaiak parancsnoka és katonái zsákkal a fejükön kijönnek a hotelből. Sam harminc iraki gyereket hozat be amolyan élő pajzsként, mire Polat meghátrál. Polat Irakban rádöbben, hogy az amerikai parancsnoknak nemcsak a törökök megalázása az egyetlen bűne, lábbal tiporja a helyi lakosok emberi jogait. Megindul a harc a két ember közt.

port.hu
filmkatalogus.hu
filmespolconline.eu
online-filmek.in
napifilm.com

Farkasok völgye előzetes

farkasok

Farkasok völgye filmrészlet (filmvilag.blog.hu)

Irak iráni háború

Az irak-iráni háború (1980-1988) a második világháború utáni korszak egyik legnagyobb, leghosszabb és legtöbb áldozatot követelő helyi háborúja volt. A háborút megelőző problémákat tulajdonképpen a háborúval nem sikerült megoldani, és nem hozott megoldást a háborút követő tűzszünet sem. Sőt a háború lezárása csak átmenetileg biztosította a békét a térségben. Mindkét állam tovább folytatta fegyverkezését. A megerősödött Irak problémáinak a megoldását Kuvait lerohanásával próbálta megszüntetni 1990. augusztus 2-án. De Szaddam Husszein ezúttal is elszámította magát. Nem oldódott meg a kurdok kérdése sem, elnyomásuk, az ellenük alkalmazott diszkrimináció továbbra sem szűnt meg, egyes csoportjaik tovább folytatták a harcot. Irán is tovább támogatta a különböző Izrael-ellenes iszlám szervezeteket. A háború kezdetén Irak szárazföldi erői kb. 200 000 főt számláltak 12 hadosztályba szervezve 2800 harckocsival. Légierejük 332 db harci repülőgépből állt. Iránnak ezzel szemben 150 000 fős szárazföldi hadserege volt 6 hadosztállyal és 2000 harckocsival. Az iráni légierő viszont fölényben volt a maga 445 db harci repülőgépével, köztük: 80 db F-14, kb. 200 db F-4 Phantom, és kb. 150 db F-5 Tiger. Az iráni hadsereg, és főleg a légierő harcképességét azonban jelentősen csökkentette az amerikai szakértők távozása (1978-ban már 25 000-en dolgoztak az iráni hadseregnél), továbbá a tisztogatások. Így például amikor megkezdődött a háború, a teheráni vezetés 200 pilótát volt kénytelen kiengedni a börtönökből.

helyihaboruk.lapok.hu
origo.hu
index.hu
tortenelemklub.com
mult-kor.hu

Áldozat

Az Irak iráni háború egy iráni áldozata (origo.hu)

Részlet az Irak iráni háborúról

5 kérdés 5 válasz

1 Mi Irak fővárosa? Bagdad

2 Mikor szervezték újjá Irak haditengerészetét? 2003 – ban

3 Mi Irak elsődleges export cikke? Kőolaj

4 Mikor készült a Farkasok völgye? 2003 – ban

5 Hány évig tartott az Irak iráni háború? nyolc évig

Reméljük cikkünk segítségükre volt

Szép napot kíván az fk-tudás csapata

További cikkek

Flector
Facepalm
Napkelte
Prímszámok
Egis

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.