Apróhirdetés

Az apróhirdetés egyfajta ingyenes vagy minimális feladási díjjal rendelkező reklámfajta.

Tartalomjegyzék:

történet

jellemzők

linkek

források

 

 

Története

Az apróhirdetés a reklám egyik fajtája, az internet elterjedéséig elsősorban a nyomtatott újságokban, periodikusan megjelenő kiadványokban jelent meg, a tömegmédiában (rádió, tv) történő hirdetés nem jellemző erre a reklámtípusra, mivel nem olyan hatékony mint egy reklám.

Online-Classified-Ads-alexsl1

Az apróhirdetések jellemzője ugyanis az ingyenesség, vagy a minimális hirdetés feladási díj. Az internet elterjedése előtt a hagyományos, napi-, vagy hetilapos rendszerben  megjelenő apróhirdetésekkel teletűzdelt újságok általában minimális feladási díjat kértek, a bevételük másik fele pedig a lap értékesítéséből volt. Az internet megjelenésével azonban háttérbe szorult jelentőségük, illetve átalakulásra kényszerültek ezek a szervek is, amelynek eredményeként a nyomtatott példányszámuk  csökkent, és a kiadók kénytelenek voltak online apróhirdetési bázist létrehozni (pl.:expressz.hu).

Rengeteg online apróhirdetési oldal  indult el ezzel párhuzamosan Magyarországon, amelyek előnye hamar megmutatkozott a nyomtatott apróhirdetésekkel szemben: megfelelő kulcsszavak alapján kereshetők, katalogizálhatóak, kategorizálhatóak,  sőt a megfelelő keresési paraméterek szerint szűrhetőek, ezért a hirdetést kereső akár a lakóhelye közelében is kereshet. Néhány nemzetközi apróhirdetési oldal  határokon átnyúló szolgáltatásokat is kínál, míg mások elsősorban lokálisan, egy-egy nagyobb város köré épülnek fel.

Pontos adatokat nem tudunk, de egyes iparági becslések szerint Magyarországon naponta több tízezer apróhirdetést adnak fel.

Az egyik legelső, és egyben leghíresebb online apróhirdetési szolgáltatást 1995-ben indította útjára Craig Newmark,  San-Fransisco-ban, a  Craigslist.org címmel ellátott oldalt, mely  1996-ban kezdte meg működését. A vállalkozás az ezredfordulón kezdett el terjeszkedni az Amerikai Egyesült Államokban, ma pedig már a világ 50 országában fut a weboldal.

craigslist-11

Jellemzők

Alapvetően kétféle apróhirdetést különböztethetünk  meg: magánjellegű és kereskedelmi, azaz amikor egy cég hirdeti termékét vagy szolgáltatását, valamint ha egy magánszemély teszi ugyanezt. Főleg olyan kisebb cégek fordulnak a hirdetésnek ezen fajtájához, amelyek nem engedhetik meg maguknak a nyomtatott lapokban, rádióban, valamint televízióban történő reklámozást.

Az apróhirdetések szegmensek szerint osztályozhatók . A három legelterjedtebb, és leginkább használt szegmens: állás, ingatlan, és jármű kategóriák. Több apróhirdetési szolgáltató egészíti ezt még ki a többi között szolgáltatás, műszaki cikk, ruha, baba-mama, sport, gyűjtemény, és társkereső szolgáltatásokkal.

Classifiedpreview

A hagyományos apróhirdetések mellett az elmúlt években megjelentek az úgynevezett vertikális, azaz általában egyetlen szegmenssel foglalkozó apróhirdetési szolgáltatók is, mind a nyomtatott , mind pedig az online piacon . Ezek jellemzője, hogy kidolgozottságukban részletesebbek, ezért a saját szegmensükben (elsősorban online) komolyabb keresési preferenciával bírnak, mint a hagyományos apróhirdetési oldalak.

Az internetes apróhirdetéseket közzétevő oldalakon tehát szinte bármit megtalálhatunk, amire csak szükségünk van, rengeteg a kategória, hatalmas a választék, így pénztárcánkat is kímélhetjük. Ha vásárolni szeretnénk valamit, csupán fel kell vennünk a kapcsolatot az eladóval és megbeszélni a részleteket az adás-vétellel kapcsolatban. Amennyiben az eladó közel él lakhelyünkhöz akár személyesen az eladótól is átvehetjük a vásárolni kívánt terméket. Ha mi vagyunk az kínáló fél, akkor fényképezzük le az eladni kívánt terméket, valós adatokat közöljünk róla, továbbá meg kell adni valamilyen elérhetőséget is, amelyen a vevő felveheti velünk a kapcsolatot. Adjunk meg egy irányárat is, aztán csak várnunk kell amíg felkeresnek, hiszen bármit is kívánunk eladni, arra valahol valakinek előbb-utóbb szüksége lesz.

Ingyen hirdetés feladásának menete (regisztráció nélkül)

Apróhirdetés linkek

aprod.hu

startapro.hu

topapro.hu

apronet.hu

jofogas.hu

88.hu

expressz.hu

maxapro.hu

4x4online.hu

baon.hu

kemma.hu

aprohirdetesingyen.hu

csaladinet.hu

aproingyen.hu

apro.ws

profiapro.hu

addfel.hu

teol.hu

utazasapro.hu

haziallat.hu

ingatlanapro.origo.hu

 

Kép forrás

www.mercedesenthusiast.co.uk

www.junkmail.co.za

money.howstuffworks.com

www.digitalgupshup.com

 

Forrás

wikipedia.org/wiki

 

 

Szerkesztő ajánlja olvasd el a következő témákat is

ablak

munkahely

swarovski

fotel

cserép

Reméljük tudtunk segíteni. Szép napot!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.