Ablak

Az ablak egy nyílás az épület falában, rajta keresztül kitekinthetünk a külvilágra, emellett a világításban és a szellőztetésben is szerepe van.

Tartalomjegyzék:

története

műanyag ablak

környezeti hatások

csoportosítás

javítás

szigetelés

beépítés

csere

használt

források

 

 

Az ablak története

Az első ablakok csupán nyílások voltak. Az ókori egyiptomiak szellőzés céljából helyezték el az épületeken az ablakokat. Görögországban a paloták ablakai már a kilátást segítették, melyek általában a belső udvarra néztek.

A Római Birodalomban az ablak használata  jelentős fejlődésen ment keresztül. A császárok épületeire jellemzőek voltak a nagy, tágas ablakok, itt használtak először üveget az ablaknyílásokhoz.

pasa_hindi_sirja-Szamosvari_Zsolt

ablaknyílás

Az ősi Kínában, Koreában és Japánban papír ablakokat használták.
Jellemzően fa táblákat, szarulemezeket alkalmaztak a nyílások eltakarására az épületeken, míg a népi építészetben a mongol jurta, az afrikai szalmakunyhó, az indiánok bőrsátra, az eszkimó hókunyhó, az iglu vagy a közép-amerikai nádkunyhó ablak nélkül készültek.

A középkorban terjednek el a fa ablakok ,ettől kezdve a fa ablakok formája már egy-egy építészeti stílusjegy megtestesítőjévé vált. A román stílusú épületeket a kisméretű, zömök, félköríves ablakok jellemezték. A gótika kifinomult, vázas építészeti technikája már nagyméretű, gazdagon díszíthető, csúcsíves ablaktípus megvalósítását tette lehetővé, nemcsak az egyházi, hanem a világi építészetben is. Mindezek mellett  fellelhető a reneszánsz, majd a barokk korra jellemző fa nyílászáró stílus is. A barokk ablakkeret gazdag díszítését aztán  a sokkal egyszerűbb, hasznosságra törekvő klasszicista stílus követte.

15.-roman-ablak

román stílusú ablak

 

43-Nagyboldogasszony katolikus templom-3-SAM_3370

barokk stílusú ablak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A polgári otthonokban csak az 1500-as évektől vált gyakorivá az üveg használata, az ablaktáblák sűrű fa rácsozatában voltak elhelyezve kis üvegtáblák . Ezzel  a fa nyílászárók minden fontos funkciója elérhető lett: védelem a betolakodók és a szélsőséges időjárás ellen, a fény bebocsátása az épületbe, a szellőztetés és a díszítő funkció.

A fa ablakok évszázadokon keresztül megmaradnak az építészetben, egészen a 20. századig, amikor is új építési technikák jelennek meg. Mióta megjelentek a felhőkarcolók egyre több olyan épület készül, melyeknek külső felülete üvegből készül. Ma már minden formában, színben és megjelenésben lehet ablakot készíteni.

 

Műanyag ablak

Ideal_7000_muanyag_nyilaszaro

Műanyag ablak keresztmetszete

images (3)

 

A 20 században megjelenő műanyag tokszerkezettel ellátott ablakok elsősorban hőszigetelő funkciójuk miatt váltak elterjedté. Az ablakszerkezetben lényegében két szerkezeti elem, az üveg és a tokszerkezet együttesen befolyásolja a kész ablak hőátbocsátás. A műanyagablakok hőszigetelésének javítására az alábbi  megoldási irányok léteznek:

– növelni a légkamrák számát
– növelni a beépítési mélységet
– az acélmerevítés kiváltása valamilyen hőhídmentes merevítéssel
– szigetelőhabok alkalmazása a légkamrákban
– a felsoroltak kombinációja.

 

A műanyagprofilokban a légkamrák száma befolyásolja az ablak keretszerkezetének hőátbocsátási tényezőjét . Ezért a fejlesztések nagy része a légkamrák számának növelésére irányult. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy egy adott beépítési mélységen belül a kamraszám csak egy bizonyos határig javítja lényegesen a hőszigetelést. Viszont a belső kamrában elhelyezett merevítés méretének csökkentése  rontja az ablak stabilitását. Ehhez még az is hozzájárul, hogy a túl sok légkamra megnehezíti a profilok megmunkálását. Az olyan profil például, amelyben sok apró kamra van, csak nehezen, illetve egyáltalán nem hajlítható meg megfelelően, tehát ilyen profilból nem gyárthatók íves ablakok.

A beépítési mélység és a kamraszám együttes növelésével szintén javítható a hőszigetelés, viszont növekszik az alapanyag mennyisége és költsége, romlik a kezelhetőség és a megmunkálhatóság, valamint az alakos ablakok nyithatósága is beszűkül. Ugyanezek a szempontok jellemzőek a hőhídmentes merevítésekre és a habbal töltött rendszerekre is . Az egyes fejlesztéseknek tehát megvannak a maga határai, de a piacon léteznek olyan optimális megoldások, amelyek a korszerű teljesítményt piacképes feltételekkel érik el.

 

Környezeti hatások

Három  szempont határozza meg, hogy a műanyagablak mennyire tekinthető környezetbarátnak.
Az egyik az ablak gyártásához  felhasznált ólomadalék mennyisége, amelyet a gyártó cég döntően befolyásolhat. Ma már a legtöbb termék kalcium-cink adalékkal, vagyis teljes mértékben ólommentesen készül.
A második  szempont is az ablakgyártó hatáskörébe tartozik, akinek biztosítania kell, hogy a gyártás folyamán képződő PVC hulladék ne a szemétre, hanem felhasználható másodnyersanyagként “recycling” körforgásba kerüljön vissza.
A harmadik szempont a PVC ablakok élettartamának végén jelentkezik, amikor biztosítani kell a PVC – ugyanígy a vas és az üveg – újrahasznosítását. Ebben az esetben az egész társadalom tudatos tájékoztatására és aktivitására is szükség van, hiszen nem minden esetben van jelen az új ablakok szállítója a régi ablakok kibontásánál. Németországban már léteznek olyan vállalatok, amelyek a kibontott PVC ablakok újrahasznosításával foglalkoznak. Magyarországon még nem jellemző a régi műanyagablakok cseréje, de környezetünk védelmében nekünk is csatlakoznunk kell a zöld szemlélethez.

 

Ablakok csoportosítása

 

Az ablakokat többféle csoportba oszthatjuk. Például a szárnyak száma szerint: egyszárnyú, kétszárnyú, három vagy többszárnyú műanyag vagy fa ablak. Szárnyak szerkezeti kialakítása szerint: – egyrétegű, egyszeres üvegezésű fa ablak; – egyrétegű, kettős üvegezésű fa ablak; – kétrétegű egyesített szárnyú (teschauer) fa ablak; – kétrétegű tisztítószárnyas ablak; – kétrétegű kapcsolt gerébtokos fa ablak – műanyag ablakszárny kétrétegű üvegezésel – tömbösített,réteg ragasztott fából készült ablakszárny kétrétegű üveggel – műanyag ablakszárny háromrétegű üvegezéssel – tömbösített,réteg ragasztott fából készült ablakszárny három rétegű üveggel

A nyitás módja szerint a következő ablaktípusokat különböztetjük meg:

– fix ablak
– nyíló ablak
– bukó ablak
– bukó-nyíló ablak
– középen felnyíló ablak
– középen felnyíló, bukó-nyíló ablak
– billenő ablak
– emelkedő ablak
– forgó ablak
– toló ablak (vízszintesen)
– feltolható ablak

Szárnyas ablak a legelterjedtebb ablaktípus nálunk  és Európa más országaiban is. A tokra vasalattal illesztett ablakszárnyak befelé vagy kifelé nyílnak. A vasalat rendszerint az oldalsó elemben helyezkedik el, de lehet felül vagy alul is. Állhat a szárnyas ablak fix elemekből is, a mozgó pedig különféle nyitásirányokban működtethető. Az ilyen típusú fa ablakok nyitását Amerikában hajtókarral oldják meg, nálunk a különböző nyitási módot elősegítő ablakkilincs használatos.

Kétrészes függőleges tolóablak az USA és több volt angol gyarmati ország hagyományos, mai napig domináns ablaktípusa. Az ablak mindkét szárnya függőlegesen le-fel mozgatható a keretben.

Egyrészes függőleges tolóablak esetén az alsó szárny mozgatható, a felső pedig  fix.

Vízszintes tolóablakot két vagy több egymást némileg takaró, vízszintesen eltolható szárny képezi.

Az emelkedő szárnyú ablak, kifelé nyíló, emelkedő szárnyú ablakokból áll , amelyeknél a vasalat az ablakkeret felső darabján található.

Billenthető ablak hasonló az előző típushoz, de alul van a vasalat, így befelé billen az ablakszárny.

Bukó-nyíló ablakban a vasalat révén vagy felül befelé billen, vagy befelé nyílik az ablakszárny.

Felülvilágító ablak a beltéri ajtó felett általában fix, bejárati ajtó felett lehet fix, kifelé vagy befelé nyíló, esetleg középen forgó.

Zsalus ablak – üveg lamellái úgy mozognak, mint a mozgatható lamellás zsalu esetében.

Gádorablak –  templomok, magas épületszerkezetek tetőzetébe épített bevilágító ablakok.

Tetőablak – nehezen elérhető,  lapos vagy lejtős kialakítású ablak a tetőn.

Mennyezeti ablak az előzővel szinte azonos, de belülről elérhető.

Kiugró ablakfülke –  minimum három, különböző szögben elhelyezkedő panel áll ki a falsíkból.

Az erkélyablak olyan kiugró ablak, amely több  panelből áll, a tornáchoz kapcsolódik, a Tudor-stílus házainak jellegzetes díszítő és funkcionális eleme.

A fix ablakok  a fény bebocsátására szolgálnak.

Ablak javítás

ablak-javitas.hupont.hu

ablakjavitasbudapest

rikker.hu

ablakszerviz.hu

ablakjavitas.com

ajtoablakdoktor

Ablak szigetelés

ablakszigeteles.hu

ablakszigetelo.hu

dke.hu

duploablak.hu

ablakajtoszigeteles

Ablak beépítés

profixig.hu

nyilaszarobeepites

ablak-muanyagablak.hu

ablakbepts.hu

tremco-illbruck.com

 

Ablak csere

ablakcserebere.hu

ablakcsereakcio.hu

ablakcsere.hu

ablakos.hu

ablakcsere.co.hu

zmablak.hu

Használt ablak

hasznaltablak.atw.hu

hasznaltablak-central.hu

hasznaltablak.hu

ablakturkalo.hu

hasznaltablakok.com

 

Kép forrás

www.airtightsidingandwindows.com

www.utikalauz.hu

www.torilecke.com

mozs.blogspot.com

www.fanyilaszaro.eu

www.nyilaszarocenter.hu

 

Forrás

mecsekablak.hu

fotonablak.hu

mek.oszk.hu/pallasnagylexikon

ajto-ablak.com

 

Szerkesztő ajánlja nézd meg ezeket az oldalakat is

munkahely

szappan

futárszolgálat

fotel

swarovski

Reméljük tudtunk segíteni.Szép napot!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.