Székesfehérvár

Fehérvár

Fehérvár

A Fehérvár szót meghallva minden magyar embernek Székesfehérvár, vagy a híres Nándorfehérvár jut eszébe. Ez a szócikk e két várossal kapcsolatos információkat szeretné közzétenni.

Fehérvár- Székesfehérvár

Földrajzi elhelyezkedése:

Magyarország, Fejér megye, megyei jogú város, megyeszékhely, postai irányítószáma: 8000. A Velencei-hegység délnyugati peremén, a Velencei-tótól 15 km-re fekszik.

Története:

Már az i. e. 5. századból találtak itt a régészek emberi település nyomait. A római korban jelentős kereskedelmi csomópont volt. A várost 972-ben alapította Géza fejedelem, majd a középkorban Szent István városi rangra emelte, s bazilikát is építtetett. A város a többi uralkodóink idejében is fejlődött, majd a török hódoltság idején a város lakosságának egy része elmenekült. A török kiűzése után szabad királyi rangot kapott, s Mária Terézia uralkodásának idején püspökség székhelyévé vált. A reformkorban is fejlődött a város, majd a két világháború között tovább növekedett a város jelentősége. Székesfehérvárt székes fővárosnak is hívják, mivel sok királyunk itt élt, itt hozták meg az ország ügyiben fontos döntéseket, s a Bazilikában temették el sok királyunkat is.

A város kulturális élete sokszínű, több kiállítás, rendezvény színhelye. Sok történelmi nevezetessége vonzza a turistákat.

Nevezetességek:

Fehérvár_Bory_vár

Fehérvár_Bory_vár

 

 

 

 

 

 

 

Bory-vár Múzeum, Fekete Sas Patikamúzeum, Középkori Romhely-Nemzeti Emlékhely, Szent István Király Múzeum, Budenz-ház, Magyar Alumíniumipari Múzeum, Tűzoltó Múzeum, stb.

http://www.iranymagyarorszag.hu

Aki több információt szeretne Székesfehérvár turisztikai látványosságairól, szálláshelyekről, étkezési lehetőségekről, kulturális ajánlatokról, egyéb lehetőségekről, akkor itt további információkat találhatnak:

http://www.fehervartravel.hu

Szórakozási lehetőségek

Az Alba Pláza, Székesfehérvár nemcsak vásárlási, de szórakozási lehetőséget is nyújt a város lakosainak, illetve az ide látogató turistáknak. Itt található mozi, éttermek, kávézók, kaszinó, stb.

http://www.globalplaza.hu

A Székesfehérvári Vörösmarty Színház sokféle előadással, bérletekkel, kedvező jegyárakkal áll a színházkedvelő közönség szolgálatára. A színház igazgatója Dr. Szikora János. A társulat színészei között megtalálhatjuk Cserhalmi Györgyöt, Földes Esztert stb. Az évadnyitó előadásuk szept. 20-án lesz, az Indul a bakterház című komédiát játsszák.

http://www.vorosmartyszinhaz.hu

A Fehérvár Tévé Fejér megye szolgáltatója nemcsak tévéműsorokkal, hanem rádióműsorral, újsággal is tájékoztatja a lakosokat. 2009-től a tévéműsor már online is nézhető.

http://www.fehervartv.hu

Székesfehérváron a szolgáltatások széleskörűek, a teljesség igénye nélkül megtalálható autósiskola, telefon szaküzlet, ingatlaniroda, kerékpár szaküzlet, bútorház stb.

http://www.fehervargsm.hu

http://www.fehervar-autosiskola.hu

http://feherhazingatlan.ingatlan.com

http://www.fehervarkerekpar.hu

http://www.fehervarbutorhaz.hu

Székesfehérvár sportélete sokszínű.  A várost különböző sportágakban képviselik sportolói. Egyik ilyen sportklubja a Sapa Fehérvár AV19, amely a fehérvári sportélet  jégkorongcsapatát takarja. A klubról további információkat  olvashat itt: http://www.albavolanhockey.hu

További információk:

http://hu.wikipedia.org

http://feol.hu

http://www.civertan.hu

http://szekesfehervarikalauz.hu

http://www.civertan.hu

http://szekesfehervar.varosom.hu

http://www.utcakereso.hu

Fehérvár- Nándorfehérvár

Ha meghalljuk a Fehérvár szót, akkor eszünkbe juthat a híres nándorfehérvári csata is, amely 1456. július 4-21-ig zajlott a magyar-török háborúk eseményeként. Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen megvédték magyarok és szerbek Nándorfehérvár várát II. Mehmed seregével szemben. A döntő csapást a törökökre Hunyadi János vezetésével mérte a magyar haderő július 22-én. Ennek tiszteletére szólal meg minden délben a harangszó. Nos, ez a hiedelem a harangszóról  megdőlni látszik, ugyanis a pápa ezen a napon hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért.  Nándorfehérvárt Magyarország kulcsának is nevezték akkoriban, mivel az egyik végvára volt az országnak. (Csakúgy, mint Eger Európa védőbástyája.)

Dugovics-Nándorfehérvár

Dugovics-Nándorfehérvár

 

 

 

 

 

 

 

Nándorfehérvár ostroma

Nándorfehérvár ostroma

 

 

 

 

 

 

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1ndorfeh%C3%A9rv%C3%A1ri_diadal

http://hu.wikipedia.org/wiki/Belgr%C3%A1d

http://duna.atw.hu/duna/nfvcsv/nfv1456.html

 

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az Fk Tudás szerkesztősége!

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.