Fekete hattyú

A Fekete hattyú egy film dráma a mi egy pszicho-thriller. A film egy tehetséges, de visszahúzódó balerináról szól aki megkapja a hattyúk tava főszerepét. A filmet rendkívüli elismerés fogadta, különösen Natalie Portman előadását. 

Tartalomjegyzék

Előkészületek
Szereplők
Cselekmény
Díjak és jelölések
Online nézésés letöltés
5 kérdés 5 válasz

Előkészületek

Darren Aronofsky 2000-ben elkezdett tárgyalni Natalie Portman-nel a film szerepéről, Natalie ekkor még Mila Kunist javasolta a főszerepre. Az egyik szereplőt, Thomas Leroy-t a rendező George Balanchine-ről, a New York City Ballet társalapítójáról formázta meg, aki azon a véleményen van, hogy az igazi művész a szexualitáson keresztül közelít a táncosokhoz. Mind Natalie mind Mila fél éven keresztül edzettek, hogy szerepükre minél jobban felkészüljenek. Natalie edzésprogramjában több óra balett úszás és egyéb tréningek szerepeltek, míg Mila pilátesz- és kardio edzéseken vett részt napi több órán keresztül. Diétázni is kellett nekik, napi 1200 kalóriát kellett bevinniük. Ebben a filmbe debütál színészként Benjamin Millepied a New York Balett fő táncosa. Sarah Lane balett-táncosnő volt, az Amerikai Táncszínház tagja Natalie táncdublöreként szerepelt a filmben.

Black-Swan-natalie-portman-23299567-1920-1080

Natalie Portman gyakorlás közben (www.fanpop.com)

prolihisztor.postr.hu
moviefilter.blog.hu
life.hu

Szereplők

A film fontosabb szereplői: Natalie Portman mint Nina Sayers a hattyúhercegnő, Mila Kunis mint Lily a Fekete hattyú, Vincent, Cassel mint Thomas Leroy, a rendező, Barbara Hershey mint Erica Sayers, Nina anyja, Winona Ryder mint Beth MacIntyre, Benjamin Millepied mint David, Ksenia Solo mint Veronica, Kristina Anapau mint Galina, Janet Montgomery mint Madeline, Sebastian Stan mint Andrew, Toby Hemingway mint Tom, Sergio Torrado mint Sergio

letöltés

Barbara Hershey mint a szigorú anya (horrorphile.net)

milakunisfan.net
natalieportman.fan-site.hu
winona-ryder.org

Cselekmény

Nina Sayers a New York City Company tehetséges fiatal táncosa, édesanyjával, Ericaval él együtt aki régebben maga is fiatal táncos szeretett volna lenni, de nem sikerült karriert befutnia. Erica uralkodik a lánya felett. A társulat éppen a Hattyúk tavának előadására készül, de a rendező Thomas Leroy szerint a korábbi főszereplő, Beth MacIntyre-t túl idősnek tartja, ezért ő kénytelen visszavonulni. Az új főszereplőnek egyszerre kell megformálnia a törékeny fehér hattyúhercegnőt és annak gonosz fekete ikertestvérét. A rendező több táncos megnézése után úgy dönt, hogy a tehetséges, de merev és kevésbé szenvedélyes Nina a legalkalmasabb a főszerepre. Bár eleinte elveti ezt az ötletet, Nina felkeresi és megpróbálja meggyőzni, hogy alkalmas a szerepre, de Thomas elutasítja. Nina megköszöni, hogy fogadta és távozni készül. Ekkor Thomas megállítja és szájon csókolja, mire Nina beleharap az ajkába. Thomas rájön, hogy a lányban megvan minden szenvedély a szerepre, csak elő kell csalni. Beth ittasan megvádolja Ninat hogy lefeküdt a rendezővel a főszerepért, majd később egy kocsi elé veti magát. Nina később paranoiássá válik és hallucinációk kezdik gyötörni. meg van győződve róla, hogy Lilyel akarja venni tőle a szerepét. Este Lily felkeresi otthonában Ninat és drogokkal próbálkozik a lánynál, akinek a zsarnok anyjával is meg kell küzdenie. Nina a drog hatására elbarikádozza magát a szobájában és egy szenvedélyes éjszakát tölt együtt Lilyvel. Másnap reggel Nina egyedül ébred, azonnal a próbaterembe rohan ahol Lily a hattyúhercegnő szerepét pórbálja felelősségre vonja, hogy miért nem ébresztette fel. Később kiderül, hogy Nina csak hallucinálta az egészet. Este Nina meglátogatja Bethet a kórházban és elmeséli neki, hogy attól fél, hogy le akarják őt is cserélni, Beth elkezdi magát szurkálni egy körömreszelővel, mire Nina elmenekül. Otthon is hallucinációk gyötrik, szemei bevörösödnek, a lábai hattyúszerűvé vállnak. Az anyja be akar menni hozzá de Nina kizárja, később elájul és beveri a fejét. Az előadás előtti éjszakán felriad és elroha otthonról. Thomas a szerepet már Lilyre osztotta, de Nina meggyőzi őt hogy el tudja táncolni a szerepet. Az első felvonás közben Ninat újabb hallucináció gyötri mire az őt magasba tartó táncos elejti. A szünet alatt, Nina ott találja Lilyt az öltözőben, aki közli vele, hogy ő játssza a fekete hattyú szerepét. Nina mérges lesz, dulakodni kezdenek és hasba szúrja Lilyt és a testet elrejti a mosdóban, a fekete szerepe után visszatér a színpadra, mint fehér hattyú. A fináléban a fehér hattyú leveti magát a szikláról. Lily és a társulat gratulálnak neki, Nina ekkor tudja meg, hogy az esetet Lilyvel csak hallucinálta. Lily észreveszi, hogy Nina hasát vér borítja. Azonnal mentőt hívnak hozzá, Thomas faggatja, hogy mi történt, de Nina csak ennyit mond: “Érzem, hogy tökéletes. Tökéletes volt.” Később a kép elfehéredik és már csak a közönség hangja hallatszik.

letöltés (1)

Jelenet a filmből (abouttimemagazine.co.uk)

port.hu
filmkatalogus.hu
filmtrailer.hu

Díjak és jelölések

Az alábbi díjakat nyerte el a film: Oscar díj: Legjobb női alakítás Natalie Portman, Goden Globe díj: Legjobb női főszereplő dráma kategóriában Natalie Portman, BAFTA díj: legjobb női alakítás: Natalie Portman, Velencei filmfesztivál: Marcello Mastroianni-díj: Mila Kunis. Jelölések: Oscar díj: legjobb film: Brian Oliver, Mike Medavoy, Scott Franklin, legjobb rendező: Darren Aronofsky, legjobb operatőr: Matthew Libatique, legjobb vágás Andrew Weisblum. Golden Globe díj: legjobb rendező: Darren Aronofsky, legjobb női mellékszereplő: Mila Kunis, legjobb film, drámai kategóriában. Velencei filmfesztivál: Arany Oroszlán díj: Darren Aronofsky. BAFTA díj: legjobb film, legjobb rendező: Darren Aronofsky, legjobb operatőr: Matthew Libatique, legjobb női mellékszereplő: Barbara Hershey, legjobb eredeti forgatókönyv: Mark Heyman, John J. McLaughlin és Andres Heinz, legjobb jelmeztervezés: Amy Westcott, legjobb látványtervezés, legjobb vizuális effektusok, legjobb hang, legjobb vágás: Andrew Weisblum, legjobb smink és maszk.

IMG_3961.CR2

A Fekete hattyú több díj győztese és várományosa lett (fidelio.hu)

port.hu
port.hu
port.hu

Online nézés és letöltés

A filmet ma már az interneten is megtalálhatjuk. Letölthetjük az utorrent, vagy más letöltő oldal segítségével. Megtalálhatjuk a filmet a különböző filmnéző oldalakon is. A filmet legtöbb esetben szinkronosan találjuk meg az interneten. Jó minőségben tudjuk megnézni, letölteni a filmet, de nemcsak megnézhetjük, hanem előzeteseket is láthatunk. Valamint elolvashatjuk a tartalmát is a filmnek.

poster

A film borítója (moovie.cc)

moovie.cc
mozicsillag.cc
online-filmek-sorozat.blogspot.hu

5 kérdés 5 válasz

1 Mikor kezdődtek a tárgyalások a filmről? 2000-ben

2 Ki a két legfontosabb szereplő? Natalie Portman és Mina Kunis

3 Hol játszódik a film? New York

4 Hány díjat nyert összesen? Négyet, Oscar BAFTA, Velencei filmfesztivál és Golden Globe díjat.

5 Hol tudjuk megnézni a filmet? Különböző online filmnéző oldalakon

Reméljük a cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző ajánlja, olvasd el te is!

Afta
Kis Ramóna
Julia Roberts
Balaton Volán
MVK ZRT

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.