Hivatkozás

Hivatkozás

A hivatkozás egy dokumentumban, képre, szövegre utal (mutat), egy másik honlapra vagy az olvasott honlapon belül.

Tartalomjegyzék:

Működési elve, előzmények
Html
Relatív-, abszolút
Szakdolgozatban
Hasznos oldalak

Hivatkozás

A hivatkozás működési elve, előzmények

A számítástechnikában a hiperhivatkozás, hivatkozás (link) a referencia-vagy navigációs elem egy hipertext dokumentumban, közvetlen hozzáférést kínál egy másik részészéhez ugyanabban  a dokumentumban vagy egy másik dokumentum hypertext-e, egy (másik) Domainnév részeként. A hivatkozás egyik formája a szöveget közzétett a weboldalakon, jellemzője, hogy funkcióban gazdagabb, mint a sima szöveges dokumentumok. Lehetőséget nyújtson az olvasónak, hogy, megtekintsen  hivatkozásokat más weboldalakhoz kapcsolódó bizonyos szavakat vagy a képeket az oldalon belül.

A “hivatkozás” alkotta 1965-ben (esetleg 1964) Ted Nelson, kezdetben a Xanadu projekt. Nelsont inspirálta Vannevar Bush (amerikai mérnők) egy népszerű esszéje a “As We May Think”.  Az esszében szó van egy mikrofilmalapú gépről (Memex), amelyben lehetett összekapcsolni bármelyik két oldalnyi információt egy “nyomvonalat a kapcsolódó információkat, majd léptessen oda-vissza oldalak között.

 

Html hivatkozás

A hivatkozás megnyitásához  úgynevezett horgonyra ( <a>) , valamint egy irányra van szükség. Kapcsolat az egyik tartományból a másikba. A leggyakoribb rendeltetési hely egy URL-t használat a World Wide Web (WWW). Ez mutathat egy a dokumentumra egy weboldalon, képre, videóra. A URL szerkezete a HyperText Transport azaz a Http:// , a protokollt használjuk külső oldalak felkutatására. A hivatkozást egyértelmű: a href attribútum jelzi, hogy hol a linkre kell ugorjon, a szöveg <a> és a </ a> tagek között helyezkedik el ez a kiemelt hivatkozás szövege. A hivatkozás alap színe kék.

Hivatkozás külső weboldalra:

html- külső hivatkozás

html- külső hivatkozás

Hivatkozás weblapon belül:

Hivatkozás weblapon belül

Hivatkozás weblapon belül

Hivatkozás oldalon belül:

Hivatkozás oldalon belül

Hivatkozás oldalon belül

A hivatkozás “#” beillesztésével marad az oldalon.

Forrás:

newworldencyclopedia.org, en.wikipedia.org, goer.org
Kép: fk-tudas.hu-1.,  2., 3.

 

Relatív-, abszolút hivatkozás

A relatív hivatkozásokat az oszlopok (A,B,C…) és a sorok (1,2,3…) azonosítójával adhatjuk meg. A hivatkozás beillesztése után program automatikusan elvégzi a megadott műveletet. pl.: A3 = A1+ A2 vagy F1= D1- E1 A relatív hivatkozás  a feladat megoldását, a képlet alapján végzi el,a képlet a cellák helyét tartalmazza. A képlet másolásnál változik, mozgatáskor nem. Abszolút hivatkozás megadásánál. mind a sor-, és oszlop azonosítóját $ jellel látjuk el. pl.: $A$1, helye fix. A $ jelet bevihetjük gépelve vagy az F4 billentyű lenyomásával.

 

Forrás:

ecdlweb.hu, libreoffice.org

Videó: youtube.com

 

Hivatkozás szakdolgozatban

A szakdolgozatok egyik fontos része a hivatkozás. A hivatkozásoknak több fajtáját használhatjuk, de minden esetben fontos a hivatkozás.

Szó szerinti hivatkozás: az egy az egyben átvett szöveget idézőjellel emeljük ki. Az idézet után zárójelben a szerző vezetékneve, a kiadás éve, s vesszővel elválasztva az oldalszám majd pont.

Szó szerinti hivatkozás

Szó szerinti hivatkozás

Tartalmi hivatkozás: a nem szó szerinti idézésnél a saját gondolatok  vegyülnek mások szavaival. A tartalmi hivatkozás annyiban tér el a szó szerinti hivatkozástól, hogy az oldalszámot elhagyjuk.

Tartalmi hivatkozás

Tartalmi hivatkozás

Statisztikai adatok, táblázatok, diagramok hivatkozása: a statisztikai adatokat az ellenőrizhetősége érdekében fontos a hivatkozások feltüntetése. Például: Magyarország népessége 10,7 millió (KSH 1999, 12.).

Forrás:

hogyankell.hu, kodolanyi.hu

kép: fk-tudas.hu-1.,  2.

 

Hasznos oldalak

Html alapismeretek

8 jó tipp a szakdolgozathoz.

Abszolút – és relatív hivatkozás

Akár weboldalon akár dolgozatban hivatkozunk- könyvre, cikkre,  magazinra, CD-re- a felhasználási feltételeket (licenc-, szerzői jogok) figyelembe kell venni.

5 kérdés, 5 válasz

1, Mire van szükség HTML hivatkozásnál?— A hivatkozás megnyitásához  úgynevezett horgonyra ( <a>) , valamint egy irányra van szükség.

2, Szakdolgozatokban milyen hivatkozást használhatunk?— Szó szerinti-,  tartalmi-, statisztikai adatok, táblázatok, diagramok hivatkozás.

3, Mi a tartalmi hivatkozás lényege?— Tartalmi hivatkozás: a nem szó szerinti idézésnél a saját gondolatok  vegyülnek mások szavaival.

4, A relatív hivatkozás mit használ a feladatok megoldására?— A relatív hivatkozás  a feladat megoldását, a képlet alapján végzi el,a képlet a cellák helyét tartalmazza.

5, Milyen színű a hivatkozás?– A hivatkozás alap színe kék.

 

Reméljük tudtunk segíteni

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Fekvenyomás

Gyerektartás

Havazás

Trefort

Tengerszem

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.