Havazás

Havazás

A havazás szilárd víz formájában hulló téli csapadék. Remek kikapcsolódási lehetőségeket rejt a tél kedvelőinek.

Tartalomjegyzék:
Hópehely formák, olvadás
Rekord
Magyarországon
Ausztriában
Előrejelzés

Havazás

Hópehely formák, olvadás

Havas ágak

Havas ágak

 

A havazás  olyan típusú csapadék, amely finom kristályos jég formában a hullik a felhőkből , hópelyhek sokaságából áll. Mivel a jég apró részecskéből áll a hó szemcsés textúrájú, továbbá  rendkívül puha szerkezetű, külső nyomással tömöríthető. A havazás hatása  szigetelő, megóvja a Földet, hőt raktároz, konzervál és védi a növényeket a  fagypont alatti időjárástól.

A nagy, szabályos alakú hópelyhek aránylag lapos, hat karja közel azonos, így a hópelyhek  közel azonos v-beállításúak, mint egy hatszög illetve hexagram. Ez a szimmetria a közönséges jég hatszög kristályszerkezetéből ered. A hópelyhek alakját meghatározza a hőmérséklet és a páratartalom. Ritkán a hópelyhek alkothatnak hármas szimmetriát (háromszögű hópelyhek)- a hópelyhek nem tökéletesen szimmetrikusak-, körülbelül -2 ° C -s hőmérsékletnél.

Hópelyhek számos különböző formában hullanak, beleértve az oszlop-, tű- és lap alakú hópelyhek.ok (illetve anélkül dendritek, a “karok “, hópihe). Ezek az eltérő formákat befolyásolja a hőmérséklet és a víz telítettsége. Hat szirmú jég virágok nőnek a levegőben 0 és -3 ° C között. A pára cseppecskék megszilárdulnak a porrészecskék felületén. -1 ° C és -3 ° C -os hőmérsékletnél, a kristályképződés hópehely formában, vagy lemez alakú vagy a hat szirmú jég virág. Ahogy a hőmérséklet egyre hidegebb, -5   -10 ° C között, a kristályok képződhetnek üreges tű-, oszlop vagy prizmás kristályok formájában. Ha a hőmérséklet ennél is hidegebb (-10 -22 ° C), ismét jég virágok képződnek, a -22 ° C alatti, a gőzök prizmás kristályokká alakulnak.

A hó a talajon marad, amíg el nem olvad. Azokban a régiókban ahol az éghajlat fagyos, a havazás az egész tél folyamán fennállhat. A nyári hónapokban a havazásból megmaradt nagy mennyiségű hóból gleccser alakulhat ki. A legnagyobb havazások a hegyvidéki régiókban fordulnak elő, tehát az olvadás után is nagyobb jégrétek képződik. Az olvadást befolyásolja a hőmérséklet és a szél.

A hóban előforduló víz mennyisége azonos a hóvastagságával. Például, ha a havazás, amely egy adott területen 50 cm volt, akkor olvadás után a víz 50 cm mély, ugyanazon a területen. Friss havazás után a lehullott hó sűrűsége még frissen, átlagosan 5 – 15 % víz sűrűséggel rendelkezik. A tengeri éghajlatnál, a havazás általában sűrűbb, mint a kontinensek közepén a  helyeken, mert magasabb az átlaghőmérséklet az óceánok felett, mint a szárazföldön. A felhők hőmérséklete és a fizikai folyamatok befolyásolják felhőben az egyes hókristályok alakját. Havazás után a hó  leülepszik a saját súlya alatt,mintegy 30 százalék víz.  A sűrűség növekedését elsősorban a hó megolvadása és újrafagyása, hőmérséklet fagypont feletti vagy a közvetlen napsugárzás okozza. Késő tavasszal, a hó sűrűsége általában eléri a maximum 50 %- s víz tartalmat.

A havazás típusai

Hóvihar: A hosszan tartó hóvihar intenzív havazás rendszerint erős szélben. Különösen súlyos viharok is kialakulhatnak ahol a láthatóság csökken, kevesebb 1 méternél.

Szélroham: Az időtartama rövid, gyenge havazás.

Ónos eső: Eső, a  kellően hideg felületre lefagy. Ez kiterjed fákra,  egyenletes rétegben  nagyon világos, a fényes jégréteg csodálatos jelenség, de túlzott felhalmozódása tönkreteheti faágakat és az energiaszállító hálózatokat, ami közüzemi hibákat és anyagi károkat okozhat.

Jégeső:  Sok rétegű jég labda, kezdve a “borsó méretű (6 mm), a “golf labda méretű (43 mm), a ritka esetekben, softball méretű vagy nagyobb (108 mm).

Jégvihar Viharos jégeső. Ha a jégeső elég nagy, akkor károsíthatja az autókat, vagy akár az embereket.

Hódara Granulátum hó vagy jeges csapadék keletkezik, amikor a túlhűtött jégen kristályok vagy hópelyhek képződnek. A fagyos köd lecsapódik a hópelyhekre.  labdát képez a zúzmarás jégen.

A havazás hatása a társadalomra

A havazás a hőszigetelő hatása mellett megzavarja az alapvető ellátásokat, még azokban a régióban is , amelyek megszokták az ilyen időjárást. Az autó forgalmat nagymértékben gátolhatja vagy teljesen leállíthatja. A villamos energia, a telefonvonalak, és a gáz ellátás is leállhat nagy mennyiségű havazáskor. Ez ahhoz vezethet, hogy az iskolai foglalkozások és egyéb szolgáltatások leállhatnak.

Azokon a területeken, amelyek általában nagyon kevés, vagy nincs hó, előfordulhat “könnyű” havazás, vagy akár  fenyegető hóesés, ezek a területek felkészületlenek szintén megzavarhatja az ellátást a társadalomban. A földcsuszamlás, áradás, vagy lavina akkor fordulhat elő, ha a túlzott halmozódott fel a hegyekben, és jön egy hirtelen hőmérséklet változás.

Kikapcsolódás

Sportok

  • síelés
  • snowboard
  • motorosszán

Játékok

  • Hógolyó csata
  • Hóember, hóvár építés
  • angyal készítés
  • szánkózás

Egyéb

A világ legnagyobb hókastélya a Kemi Finnországban található minden télen.

Események, ünnepek havazáskor:

  • Mikulás nap: december 6.
  • Karácsony: december 25-26.
  • Téli olimpiai játékok

Forrás:

Új világenciklópédia, wikipedia.org

Kép: geograph.org.uk

Havazás rekord

A legmagasabb szezonális  havazás a valaha mért legnagyobb a Mount Baker köszpont környékéről,  Bellingham megyeszékhely külterületén, Washingtonban, az Amerikai Egyesült Államokban, az 1998-1999 évben. Mount Baker 29 m havat kapott, így meghaladta a korábbi rekordot, a Mount Rainier vulkán, 28,5 m-s hótakarója 1971-1972-ben.  A  Guinness World Records könyve felsorolja a világ legnagyobb hópehelyhét , mint amilyen 1887.  januárjában esett a Fort Keogh, Montanaiak , azt vallják, hogy az egyik az 38 mm nagyságú volt.

Forrás:

Új világenciklópédia

videó: youtube.com

Havazás Magyarországon

Magyarországot éghajlatilag több részre oszthatjuk: keletről a nedves szárazföldi., nyugatról óceáni sarkvidéki levegő,  a mediterrán éghajlat dél- nyugatról. A csapadék átlagosan  a sík vidékeken (Alföld) 500- 600 mm, a hegyvidékes tájakon 750- 900 mm. A leghidegebb Magyarországon 1940. február 16-án Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Györömbölytapolcán  – 35 ºC mértek.

A havazással, téllel kapcsolatos megfigyelések a rég múltból

1795-re forduló egy a leghavasabb és zivatarosabb t é l ; a ház falainál magasabb vólt a hó, és sok helyeken a kéményen jár­tak ki s be a’ lakosok. Ezen télen volt ama Sz. Pál napi zivatar, melly örök emlékeze­tet érdemel. Aratás után minden olly bővenlett, hogy a legszegényebb is elfelejtette minden kiállott Ínségeit. (U. o. 404. 1.)

 

1790 Nov. 18-kán volt, de akkor is MisIfolczon tsak 1°, másutt 2° hideget mutatott a Hévmérő. A termés igen bő lett, a’ Búzának köblét 45 krajczáron meglehetett venni. De őszre olly hidegre fordúlt az idő, hogy Sept. 24-kén már mindenütt fűtteni kellett a szobákat. Octob. 20-kán befogott a derék tél sok essővel és hóval, s úgy megfagyott még ezen hónap utólján, hogy a terhes szekereket mindenütt fel bírta. November i-ső napján már mind Német mind Magyar országban I lábnyinál maga­sabb hó feküdt a földön. Nov. 9, 10. olly tsikorgó hideg, a marha reszketett mikor ivott. A ’ szőllők mind a tőkére fagytak, a Pesti hidat a jég elhordta. Nov. 12-kén jó időre vált, és 18-kától fogva végig olly jó idők jártak, mint nyáron. A malmokat újra bekötözték, a tsordákat újra kiverték, a nyomtatáshoz, szántáshoz és szürethez újra hozzá kezdettek. Nov. 19, valamint Dec. 28-kán nagy égzengések lőnek. (U. o. 4 0 2 .1.

A megfigyelésekről  érdekességeket  a Természettudományi közlöny 23. kötetében lehet olvasni.

Forrás:

wikipedia.org

Havazás Ausztriában

St Anton- Ausztria

St Anton- Ausztria

Három fő területen az Alpok az északi Mészkő-Alpok, Közép-Alpok, és a déli Mészkő-Alpok  halad nyugatról kelet felé Ausztrián keresztül. A Közép-Alpok–  az összetétele nagyrészt gránit –  a legnagyobb és legmagasabb terület Ausztriában. A Közép-Alpok  Tirolnál kezdődik nagyjából egészen  Stájerországig. Alsó-Ausztria határon olyan területek is tartoznak, melyek tartósan jeges-  az Ötz-völgyi-Alpokban- , a tiroliolasz határon a Hohe Tauern- hegység  Kelet-Tirolnál és Karintiánál.

A téli havazást követően, a gyors felmelegedés, a Földközi- tengertől érkező Föni szél meleg levegője olvasztja  a hótakarót az Alpokban, olyan mértékben, hogy lavina is kialakulhat. Az alpesi síelés az osztrák idegen forgalomnak nagy fontosságú, decemberi havazás és időjárást figyelemmel kísérik, várják a decembert. A havat az Atlanti -óceán- és a kontinentális időjárása együttesen segít megtartani.

Forrás:

wikipedia.org

Kép:  essentialtravel magazin

Havazás előrejelzés

idokep.hu

Síterepek hóesés- előrejelzése

Riasztás előrejelzés

5 kérdés 5 válasz

1, Mi a havazás meghatározása?–A havazás  olyan típusú csapadék, amely finom kristályos jég formában a hullik a felhőkből, hópelyhek sokaságából áll

2, Milyen időjáráskor marad meg a hó hosszabb ideig?– Azokban a régiókban ahol az éghajlat fagyos, a havazás az egész tél folyamán fennállhat.

3, Milyen hatással van a havazás a földre?– Szigetelő, megóvja a Földet, hőt raktároz, konzervál és védi a növényeket a  fagypont alatti időjárástól.

4,  Magyarország éghajlatát mi határozza meg?– Keletről a nedves szárazföldi., nyugatról óceáni sarkvidéki levegő,  a mediterrán éghajlat dél- nyugatról.

5, Hol tudom ellenőrizni lesz-e havazás?– Havazás előrejelzés

Reméljük tudtunk segíteni

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Cédrus

Kommunizmus

Zsuzsanna

Fekvenyomás

Gyerektartás

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.