Jet Li

Jet

A bejegyzés az ismert színészről, Jet Li-ről, a jet hajtóművekről és jet-hajókról, valamint a jet-ski-vel kapcsolatos tudnivalókról szól.

Tartalomjegyzék:

Jet Li élete
Jet Li filmjei
Jet-ski tó
Jet-ski bérlés
Jet-ski jogosítvány
Eladó jet-ski
Jet-ski játékok
Jet hajtómű
Jet hajó

Jet Li élete

1963. április 26-án Pekingben Li Lien-csie néven született egy szegény család ötödik gyermekeként. Kétéves korában apja meghalt, édesanyja pedig a széltől is óvta, olyannyira, hogy még biciklizni sem tanulhatott meg. 1971-ben, nyolc éves korában akkori testnevelőtanára javaslatára édesanyja beíratta egy nyárra a Pekingi Amatőr Sportiskolába, a harcművészeti osztályba. Tanára, Vu Pin hamar felfedezte a kisfiú rendkívüli tehetségét, és attól kezdve különórákat tartott neki. Mivel azonban családja nagyon szegény volt, és csak elvétve került az asztalra az edzéshez szükséges hús, a mester éveken át vitt ételt nekik. Az ifjú tehetség kilenc évesen nyerte meg élete első versenyét, majd három év intenzív tanulás és megfeszített edzés után megszerezte első nemzeti bajnoki címét a pekingi vusucsapat tagjaként. Jet Li hat vusustílusra specializálódott:

 1. tao (kard)
 2. pu tao (szablya)
 3. szan csie kun (három részből álló bot)
 4.  fance csüan (tumbling fist)
 5. kun (bot)
 6. csang csüan (hosszú ököl)

Ezeken kívül még 23-féle stílusban is jártas.

 Jet Li gyerekként

Jet Li gyerekként

Jet Li - Edzés

Jet Li – Edzés

Első hivatalos állami harcművészeti bemutatóját a pánázsiai–afrikai–latin-amerikai asztalitenisz-bajnokság megnyitóján tartotta, mely diplomáciai szempontból is jelentőséggel bírt, és amely után Csou En-laj, Kína első miniszterelnöke dicséretben részesítette. Ezután kapta azt a fontos feladatot a kormánytól, hogy egy 45 országot bejáró turné keretében képviselje az országot a hivatalos rendezvényeken. 1974-ben tartotta leghíresebb bemutatóját a Fehér Ház kertjében Richard Nixon elnök előtt. Rengeteg edzése és megfeszített munkája meghozta gyümölcsét: 1974 és 1978 között ő volt Kína nemzeti vusubajnoka. 1982-ben kapta első filmszerepét (Shaolin templom), mely – miután gyakorlatilag nemzeti hősnek számított vusubajnoki címeinek köszönhetően – azonnali siker lett, és rendkívüli harcművészet-őrületet indított el Kínában. Mivel disztribútora túl bonyolultnak tartotta a Li Lien-csie nevet a filmiparnak, úgy gondolták, megváltoztatják , és a nagy erejű, gyors repülőgép után nevezik el. Így lett a ma is közismert neve: Jet Li. Rövidesen már mindenki így ismerte és szólította őt. 1987-ben megnősült, és két lánya született. A házasság azonban hamarosan tönkrement, így 1990-ben elváltak. 1989-ben a hongkongi Golden Harvest stúdióhoz szerződött, ahol pályafutásának egyik legnagyobb alakítását nyújtotta a Kínai történet című filmben. A stúdiótól való távozását követően ontotta a filmeket, főleg népi hősöket, harcművész szerzeteseket alakított (Fang Si-jü, A sárkány árnyéka, A vörös sárkány legendája, Fist of Legend,Kockázati tényező,Dr. Wai, a láda szelleme, Fekete Maszk, Once Upon a Time in China and America). Hollywoodban egy igazi rosszfiú-szereppel futott be Halálos fegyver 4 című filmmel ,Mel Gibson és Danny Glover oldalán. A filmbeli alakítása annyira lenyűgözte Joel Silver producert, hogy azonnal leszerződtette az Öld meg Rómeót! főszerepére. Az ekkor már ismert színész 1999-ben feleségül vette Nina Li Che színésznőt, s hamarosan gyermekük is született. Li következő nagy filmje A sárkány csókja volt, ezután következett Az egyetlen című film, mely csúfosan megbukott a mozikban és a kritikusoknál. A következő időszakban forgatta az ismertebb filmeket: Bölcsőd lesz a koporsód, A nyakörv, War, A múmia: A Sárkánycsászár sírja, A tiltott királyság. Legutóbbi filmje a 2010-ben elkészült és rengeteg akcióhőst felvonultató The Expendables- A feláldozhatók című akciófilm. Jet Li színészi tehetségét drámai oldaláról is megismerhetjük néhány filmjéből: 2002-Hős, 2006-Félelem nélkül, 2007-Keleti szél, 2010-Ocean Heaven.
A színész 2004 óta jótékonysági területen is tevékenykedik, mivel ez év nyarán épp a Maldiv-szigeteken  nyaralt családjával, mikor a területet elöntötte a cunami. A sokkoló élmény hatására 2007-ben megalapította a One Foundation nevű alapítványát, mely az egészségügy, az oktatás, a katasztrófasegélyezés és a környezetvédelem területén tevékenykedik, és szorosan együttműködik a Nemzetközi Vöröskereszttel. Az alapítvány partnerei: Google, Peugeot, NBA, Versace, MSN Live, Disney, Microsoft.
Jelenleg Jet Li Szingapúrban él második feleségével és két lányukkal. Szabadidejében szívesen röplabdázik, tollaslabdázik, biciklizik, olvas és meditál. 2009-ben kifejlesztett egy új edzésprogramot az Adidassal, melyben a kung-fu, a jóga és a pilatestorna elemei keverednek.
Díjai: 

 • 1995- Golden Horse Film Festival (Speciális kitüntetés)
 • 2007-Félelem nélkül-Hong Kong Film Critics Society Awards (A legjobb színész)
 • 2008-The Warlords-Hong Kong Film Awards, Shanghai Film Critics Awards (A legjobb színész)

Jet Li filmjei

1982 – Shaolin templom

1983 – Shaolin templom 2.

1986 – A bosszú harcosa, Shaolin harcművészete

1988 – Kung-fu sárkány

1989 – Mesterek

1991 – Kínai történet, A kard mestere 2.

1992 – Kínai történet 2., A sárkány árnyéka, Fang Si-jü, Fang Si-jü 2.

1993 –  Gonosz birodalom, Vasmarok, Kínai történet 3.

1994 – A kínai testőr, A vörös sárkány legendája

1995 – Kockázati tényező

1996 – Dr. Wai, a láda szelleme, Fekete maszk

1998 – Halálos fegyver 4., Gyilkos félállásban

2000 – Öld meg Rómeót!

2001 – A sárkány csókja, Az egyetlen

2002 – Hős

2003 – Bölcsőd lesz a koporsód

2005 – A nyakörv

2006 – Félelem nélkül

2007 – War, Keleti szél

2008 – A tiltott királyság, A múmia: A sárkánycsászár sírja

2010 – The Expendables-A feláldozhatók

2011 – A fehér kígyó legendája

2012 – The Expendables-A feláldozhatók 2.

2014 – The Expendables-A feláldozhatók 3.

Dokumentumfilmek

1987 – This is Kung Fu

1988 – Sao lin haj teng ta si, Dragons of the Orient

1992 – Ta pa kua (Lucky Way)

1994 – Sao lin csen kung fu

2002 – Jet Li Is ‘The One’

Jet Li - Shaolin templom

Jet Li – Shaolin templom

Jet Li - Félelem nélkül

Jet Li – Félelem nélkül

Jet Li - Hős

Jet Li – Hős

Jet Li - A felaldozhatok

Jet Li – A felaldozhatók

Jet Li bemutatója Nixon előtt a Fehér házban:

Hasznos linkek:

wikipedia

Filmkatalógus

Jet Li – Port

Sztárlexikon

Képek

Jet-ski tó

Magyarországon több helyen is van lehetősége a vízi sportok szerelmeseinek jet ski-t bérelni és hódolni szenvedélyüknek. Melyek ezek a helyek?

Palms Beach
Bugyi és Délegyháza között, Budapesttől 30 km-re található a 30 hektáros vízfelülettel rendelkező Palms Beach. A hely vállal rendezvénylebonyolítást is.

Jet ski - Palms Beach

Jet ski – Palms Beach

Honlap

Térkép

Délegyházi tavak
A Budapesttől 27 km-re található tavak Pest megye legnagyobb tórendszere. A fürdőzés, horgászás, pihenés és vízi sportok mellett még sok egyéb program várja az odalátogatókat.

Délegyházi tavak

Délegyházi tavak

Délegyházi tavak

Délegyházi tavak

Szórakozási lehetőségek

Szállás

Strand

Abádszalók
Helyileg az abádszalóki szabadvízi strand bal oldalán található. Szórakozási lehetőségek: Vízibanán, vízidob, vízisí, jet-ski, vizibicikli, hajókirándulás.

jet-ski - Abádszalók

jet-ski – Abádszalók

Képgaléria

Elérhetőség

Árak

Dunaharaszti – Universum Üdülőközpont

A 15 hektáros tavon elterülő vízisípálya 824 méter hosszú. Használható  páros léc, tányér, monósí, térddeszka, trükksí.

Dunaharaszti - Universum Üdülőközpont

Dunaharaszti – Universum Üdülőközpont

Térkép

Galéria

Honlap

Winchester vendégház, Gersekarát
A Vasi Hegyhát területén található, Zalaegerszegtől 15 km-re. Gyönyörű környék, családias hangulat, a természet közelsége várja a látogatókat, mindemellett rengeteg programlehetőséget is nyújt: kirándulás, horgászat, strandolás, jet-ski, vadászat.

Gersekaráti Winchester-vendégház

Gersekaráti Winchester-vendégház

 

Szalki tavak
A szabadidőközpont Budapesttől egy órányi autóútra található. Lehetőség van horgászásra, fürdőzésre, vízi sportokra.

Szalki tavak

Szalki tavak

Honlap

Kapcsolat és térkép

Kavicsbánya

Képgaléria

Sun City Szabadidő-és vízisport Centrum

Szeged és Hódmezővásárhely között terül el, 16 hektáros területen. Számtalan szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál: jet-ski-pálya, wakeboard-pálya, kalandpark és strand is található itt.

Honlap

Kalandpark

Galéria

Kapcsolat és térkép

Jet-ski bérlés

Jet-ski bérlés

Jet-ski bérlés

jetkolcsonzo.hu

palmsbeach.hu

rivieravizisport.hu-Abádszalók

suncityszabadidokozpont.hu

jet-ski.hu – pályák és kölcsönzők

hajomania.hu – jet-ski-bérlés a Dunán

Jet-ski jogosítvány

Kifejezetten a jet-ski-re nincsen jogosítvány, ami erre érvényes, azt kishajó vezetői engedélynek hívják. Nem minden esetben szükséges jogosítvány a jet-ski vezetéséhez. Abban az esetben például, ha magán tavon használjuk (pl. dunaharaszti jet tó), nem kell, de ha élő vizen (pl. Dunán) szeretnénk szenvedélyünknek hódolni, csak a sporttevékenységre kijelölt részen tartózkodhatunk vele. Továbbá abban az esetben, ha a gépünknek hajó lajstromszáma van (nem J-vel kezdődik, hanem H-val), akkor azt jogsival (!) bárhol használhatjuk, nem kell a kijelölt partszakaszon maradnunk.
A jogsit több cégnél is megszerezhetjük:

jet-ski jogosítvány

jet-ski jogosítvány

kalandatengeren.hu

derbyautosiskola.hu

primayacht.hu

captains.hu

Eladó jet-ski

expressz.hu

apronet.hu

trinexus.hu

hajomania.hu

hajoeladas.hu

hasznaltat.hu

eladokiadohajok.hu

Egyéb info:

jet-ski.lap.hu

samsung S8000 jet

Jet-ski játékok

123chase.com-játékok ingyen

miniclip.com

jatekok.net

onlinejatek.eu

hajos.jatekok.co.hu

Jet hajtómű

sugárhajtómű

sugárhajtómű

A repülőgépeket majdnem fél évszázadon át légcsavar hajtotta. Az 1940-es években levegőbe emelkedtek az első sugárhajtású repülőgépek. Szerkezetük és egyre nagyobb sebességük forradalmasította a repülést. Az első, háborúban használt sugárhajtású vadászgép a német Messerschmitt_Me 262 volt. A sugárhajtású gépek tüzelőanyagot égetnek el, és kibocsájtják a folyamat során keletkező gázokat. A hajtóműből hátrafelé kiáramló gáz előrehajtja a gépet Newton harmadik törvényének megfelelően. A rakéták és a sugárhajtóművek ugyanazon az elven működnek, de van közöttük egy lényeges különbség: a rakéta saját oxigéntartalékaival égeti el az üzemanyagot, a sugárhajtómű pedig a légkörből veszi hozzá az oxigént.
A Sugárhajtóműveknek négy fő típusa van:

 1. Mechanikai átalakítással működő (folyadék-sugárhajtómű, pl. a jet-ski vízsugár-hajtóműve)
 2. Kémiai átalakulással működő (a környező levegőt felhasználja az égéshez, vagyis gázsugárhajtómű)
 3. Atomenergiával működő (Nukleáris torlósugár-hajtómű: Pluto-Project)
 4. A környező levegőt nem felhasználó (rakétahajtómű)

 

Jet hajó

A Jet-hajók sporthajók. Motorjuk sugárhajtású, sebességük akár a 100 km/h-t is elérheti.

turbo jet hajó

turbo jet hajó

 

Hasznos linkek:

jetpower.hu

hajoshop.hu

 

5 kérdés – 5 válasz

 1. Hol és milyen néven született Jet Li? → Pekingben, Li Lien-csie néven.
 2. Melyik filmben játszott először Jet Li, amely után világszerte ismert lett? → 1982, Shaolin templom.
 3. Mely esetben nem kell jogosítvány a jet-ski vezetéséhez? → Ha magán tavon használjuk.
 4. Ki találta fel a sugárhajtóművet? → Sir Frank Whittle, 1930.
 5. Hogy hívták az első sugárhajtású vadászrepülőt? → Messerschmitt Me-262.

Forrás:
Wikipedia, filmkatalogus.hu, sztárlexikon.hu, Jetli.port.hu, jetpower.hu, palmsbeach.hu, jet-ski.lap.hu, expressz.hu, jetkolcsonzo.hu, A tudás fája 
képek:
pinterest.com, delegyhazitavak.hu, szalok.hu, winchester-vendeghaz.hu, szalki-tavak.hu, yachting.hu, yachtingcollege.com, forum.rcmodell.hu, alamodell.hu

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

Fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Jack

Videokártya

SAP

Split

Olympus

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Mivel itt létezem ebben a világban, így abban hiszek, hogy valamilyen formában, alakban mindig is létezni fogok; és annak ellenére, hogy az emberi élet számos kényelmetlenséggel jár, mégsem emelek kifogást az ellen, hogy új kiadásban jelenjek meg, mindazonáltal reménykedem abban, hogy a legutóbbi kiadás 'sajtóhibáit' sikerül kijavítani. "

Benjamin Franklin

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.