PÁV

A pályaalkalmassági vizsga (röviden: PÁV) az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) által 4 különféle kategóriában elbírált és kiadott engedély. Feladata elsősorban a hivatásos gépkocsivezetők kompetenciájának felmérése.

PÁV I
PÁV II
PÁV III
PÁV IV
5 kérdés 5 válasz

PÁV I

A PÁV 1 vagyis a Pálya Alkalmassági Vizsga 1 – es kategória, ami a legmagasabb alkalmassági kategória. Megkülönböztető jelzést használó gépjárművek vezetéséhez. szükséges. 5 évnél tovább nem adható. A jelentkezés előfeltételei:  2. csoportú orvosi vélemény ami jogosít állásvállalásra. vizsgálati díj befizetése. A pályaalkalmassági vizsgálat eredményét a közlekedési hatóság határozat formájában közli a vizsgálaton részt vevőkkel. A határozat rendelkező része tartalmazza a minősítést. Ha valaki alkalmatlan minősítést kap, vagy ha alkalmas minősítése időtartamra korlátozott, akkor a minősítés alapjául szolgáló kizáró okok az indokolásban szerepelnek. A kizáró, vagy korlátozó okokat számok jelzik ilyen pld: 1. Elégtelen észlelési teljesítmény. A rövid ideig észlelhető ingerek közül keveset tud helyesen felismerni, vagy ugyan eleget észlel helyesen, de emellett túl sok a téves észlelések száma. 2. A közlekedési helyzetek biztonságos megoldásához szükséges felismerési és döntési képesség hiánya, vagy nem kielégítő szintje. Sok hibával, vagy túlságosan megnyúlt idő alatt, azaz túl lassan hozza meg a feladat helyes megoldásához szükséges döntéseket.

Mentő

A Mentőautókhoz 1 – es Pálya Alkalmassági Vizsga szükéges (wikipedia.org)

educar.hu
nkh.hu
jogiforum.hu

PÁV II

A második kategóriájú alkalmassági kategóriát a közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végző trolibusz és autóbusz, személygépkocsi, a nemzetközi közúti személyszállítást végző autóbusz – amelyben a vezetőülésen kívül legalább 17 állandó ülőhely van. Valamint veszélyes anyagokat szállító gépjárművek vezetéséhez szükséges megcsináltatni. A jelentkezés feltétele itt is ugyanaz mint az egyes kategóriánál, vagyis 2. csoportú orvosi vélemény és bármely nemzetközi kategóriában 2 éve folyamatosan hatályos nem kezdő vezetői engedély Kizáró ok lehet pld ha a jármű irányításához szükséges mozgási képességek hiánya, vagy nem kielégítő szintje. A karokkal, lábakkal egyidejűleg végrehajtandó mozgáselemek nem rendeződnek össze egyetlen cselekvésegységgé, hanem különálló, egymás után végrehajtott mozgások sorozataként zajlanak le, pedig a gépjárművezetéskor gyakran kell a karokkal és lábakkal egyszerre végezni különböző mozdulatokat. Pl. sebességváltó és pedál kezelése, stb.

Troli

Trolibuszt csakis második kategóriás alkalmassági vizsgávallehet vezetni (bkv.hu)

net.jogtar.hu
das.hu
uzemorvos.net

PÁV III

A harmadik kategóriát a 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, közúti közlekedési szolgáltatást végző tehergépkocsi, vontató, nyerges vontató és járműszerelvény, 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, nemzetközi közúti áruszállítást végző tehergépkocsi, vontató, nyerges vontató és járműszerelvény vezetéséhez szükséges megcsináltatni. Alkalmatlannak minősül a személy ha mondjuk a közlekedési magatartást közvetlenül befolyásoló személyiségvonások, amelyek fokozott baleseti veszélyeztetettségre utalnak. A személyiségvonások szabályozzák az ember viselkedését, magatartását, valamint a képességek, készségek működtetésének, felhasználásának módját. A kizáró ok arra utal, hogy a környezethez, emberekhez, közlekedési partnerekhez való spontán viszonyulás valószínűleg alkalmazkodási zökkenőkhöz vezethet.

Böhöm

III kategória szükséges a 7500 – kg – ot meghaladó gépjárművek vezetéséhez (kepesgep.hupont.hu)

cegvezetes.hu
micraati.hu
metakereso.com

PÁV IV

Azoknak a személyeknek akik ötödszörre is megbuktak vagy más okból alkalmatlanok bármely kategória betöltésére kötelező ez a vizsgálat.

visszanezett

Sikeretlen vizsga esetén szükséges a négyes kategóriás Pálya Alkalmassági Vizsga (kreszt.hu)

hu.wikipedia.org
utankepzes.hu
budias.hu

5 kérdés 5 válasz5 kérdés 5 válasz

1 Hány kategória van a Pálya Alkalmassági Vizsgán? Négy

2 Mihez szükséges az I kategória? Megkülönböztetést használó gépjárművek vezetéséhez

3 Mely gépjárművekhez szükséges a II kategória? Személyszállító (pld trolibusz) vezetéséhez

4 A III kategóriát kiknek szükséges megcsináltatniuk? Azoknak akik 7500 kg -ot meghaladó tehergépjárművet vezetnek

5 Mikor lép életbe a IV – s kategória vizsga? Amikor az első három közül valamelyik valami oknál fogva sikeretlen lesz

Reméljük cikkünket megfelelőnek találták!

További érdekességeket olvashatnak a www.fk-tudas.hu honlapon

A szerző ajánlatai

Szolidaritás
Csörög
Napkitörés
Harry Potter és a halál ereklyéi
Irak

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.