Szolidaritás

A meglévő közösség ösztönösen vagy tudatosan korlátoz bizonyos egyéni vagy csoportérdeket, hogy kölcsönös kötelesség- és segítségvállalást hozzon létre a közösségen belül vagy más közösségekkel. Indítéka a társadalmi egymásrautaltság. A keresztény kultúrában rokon fogalom a felebaráti szeretet. A francia forradalom ideje alatt a „testvériség” jelszava bírt hasonló jelentéssel. A társadalmi (állami) segítségvállalás rendszerét a közjog szociális juttatásokkal biztosítja. Az egyének vagy csoportok ilyen célú önkéntes érdekcsoportba tömörülését a magánjog szabályozza. Itt a csoport segítségvállalása, bármelyik tagnál felmerülő előre meghatározott gond megoldása érdemi elv alapján történik.

Szolidaritás
Szolidaritás szakszervezet
Szolidaritás vezetői
Szolidaritás nagykövetei
5 kérdés 5 válasz

Szolidaritás

Azok akik a másik embert szeretetre képes lénynek tekintik, azoknak magától értetődik a szolidaritás egyetemessége, vagyis, hogy azt mindenkivel kapcsolatban érvényesíteni kell. Szolidaritás elve meglelhető a család belső működésében, a közterhek közös viselésében adó és járulék formájában, oktatási költségek közös vállalásában a célcsoportok számára és a hátrányos helyzetű régió kiemelt központi támogatásában.

Szolidaritási tüntetés Magyarországon 2012 ben

szolidaritas.org
tarsadalmiszolidaritas.com
fogalomtar.eski.hu

szolidaritas

Magyar szolidaritás jelképe (ezekmennek.info)

Szolidaritás szakszervezet

Az 1980 – as augusztusi lengyelországi események fordulópontot jelentettek Lengyelország, valamint egész Európa háború utáni történetében. A gdański `Lenin` Hajógyár munkásai augusztus 14-én sztrájkba fogtak. Vezetőjük Lech Wałęsa lett aki egy elbocsájtott villanyszerelő volt. A sztrájkolók elfoglalták a hajógyárat és mélyreható változtatásokat követeltek, ezt egy 21 pontos írásban foglalták össze. Többek közt a párttól és a munkaadótól független, szabad szakszervezetek megalakítását, munkareformok bevezetését, és a polgári jogok biztosítását követelték. A következő napokban csatlakozott a mozgalomhoz Szczecin, Wrocław és Jastrzębie Zdrój. A hajógyár területe augusztus 31-ig a szabadság terévé vált,  ez az egész országra hatással volt. Aláírták a megegyezést a vezetéssel, és megszületett a “Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezet”. Ez volt az első szabad szakszervezet a vasfüggöny mögött.

Lengyel szolidaritás mozgalom

szolidaritas_0_0

A lengyel szolidaritás (alfahir.hu)

mult-kor.hu
doktori.btk.elte.hu
kelet-europa.blog.hu

Szolidaritás vezetői

A szolidaritás egyik vezetője Lech Walesa Egy ács fiaként született. Az elemi és az ipari iskola elvégzése után a Gdnaski Lenin Hajógyárban kezdett dolgozni mint elektrotechnikus 1967 -ben. Két évvel később elvette feleségül Danuta Golost, akitől született nyolc gyermeke. 1970-ben a hajógyárban belépett az illegális sztrájk bizottságba. A sztrájk véres, 80 munkás megölésével járó elfojtása után Wałęsat a szocialista rend ellen elkövetett bűncselekmény vádjával egy éves börtönbüntetésre ítélték. A másik ismert vezető Wojciech Jaruzelski lengyel tábornok, politikus 1985 és 1989 között a Lengyel Államtanács elnöke, 1989 és 1990 között a Lengyel Népköztársaság elnöke volt Wojciech Jaruzelski kelet-lengyelországi földbirtokos nemesi családból származik. Gyerekkorában katolikus neveltetésben részesült, Varsóban egyházi iskolába járt.

mek.oszk.hu
doksi.hu
mult-kor.blog.hu

walesa

Lech Walesa (ujszo.com)

Lech Walesa beszéde

Szolidaritás nagykövetei

A magyar szolidaritás nagykövete Orsós Zsolt aki szerint már fiatalkorban el kell kezdeni a társadalmi szolidaritás erősítését, a fogyatékossággal élőkről kialakult kép megváltoztatását – vallja a paralimpikon Orsós Zsolt. A látássérült fiatalember a szolidaritás nagyköveteként harmadik éve tart előadásokat a középiskolásoknak. Ma a gimnáziumot kereste fel, ahol csörgőlabda bemutatót is tartott.

haon.hu
szolidaritasnagykovete.kormany.hu
veol.hu

Orsós Zsolt találkozása a Zrínyis diákokkal

letöltés

Orsós Zsolt a magyar szolidaritás nagykövete (fn.hir24.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Mi a szolidaritás? Mások hátrányainak elfogadása és segítése

2 Mikor alakult a szolidaritás szakszervezet? 1980

3 Ki a két leghíresebb vezetője a lengyel szolidaritásnak? Lech Walesa és Wojciech Jaruzelski

4 Ki Orsós Zsolt? A szolidaritás magyar nagykövete

5 Mi a betegsége? Látás károsult

Reméljünk cikkünkkel segítségükre voltunk

Szép napot kíván az fk-tudás csapata

További cikkek

Csörög
Napkitörés
Harry Potter és a halál ereklyéi
Irak
Egis

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.