UCI

Az UCI-t 1900. április 14-én alapították Párizsban a nemzeti Belga, Francia, Egyesült Államokbeli, Svájci és Olasz kerékpárszövetségek.
1965-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomására az UCI két alosztályt hozott létre: az Amatőr Kerékpáros Szövetséget (Fédération Internationale Amateur de Cyclisme, avagy FIAC) és a Nemzetközi Professzionális Kerékpáros Szövetséget Fédération Internationale de Cyclisme Professionnel, FICP)

Tartalomjegyzék:

Célkitűzései
5 kérdés 5 válasz
Szövetségek földrészek szerint
UCI World Tour
5 kérdés 5 válasz

Célkitűzései

AZ UCI a céljául az alábbi célokat tűzte ki: A nemzetközi kerékpársport szabályozását, a kerékpározás népszerűsítését az egész világon, a szakági világbajnokságok megszervezését, a kerékpársportolók között baráti viszony elősegítését, a fair play és az etika támogatását és népszerűsítését, a kerékpársport képviseletének érdekvédelmét a nemzeti és nemzetközi testületekben, együttműködését a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal.

uci.ch
biciklopedia.hu
mksz.sport.hu

images

Az UCI központja (wikipedia.org)

Szövetségek földrészek szerint

AZ UCI a világ összes földrészén rendelkezik szövetséggel, ezek szövetségek a kontinentális versenyek szervezésével a kerékpársport népszerűsítésével, próbálják felhívni az emberek elsősorban a fiatalok figyelmét felhívni a sport és az egészséges életmódra. Asian Cycling Confederation (ACC) az Ázsiai Kerékpáros Szövetség Ázsia valamennyi országa beletartozik az ázsiai kerékpárversenyek megszervezése a feladatuk. Union Européenne de Cyclisme (UEC) Európai Kerékpáros Szövetség Európa országait foglalja magába, az európai és Európában szervezett kerékpáros versenyek első számú szervezője. Oceanian Cycling Confederation (OCC) Ausztrália és Óceánia országait tömöríti magába. Ausztráliában népszerű a kerékpársport, rendszeresen szerveznek amatőr junior és profi versenyeket, ezzel segítve elő a sportág további népszerűsítését. Confederacion Panamericana de Ciclismo (COPACI) Az Amerikai Kerékpársort Szövetség magába foglalja Észak-Közép és Dél- Amerika országait, nincs különválasztva mint a labdarúgó szövetségek. Minden Amerika kontinensén található ország ami rendelkezik nemzeti kerékpáros szövetséggel, bele tartozik. Confederation Africaine de Cyclisme (CAC) Afrikában népszerű a kerékpározás, az afrikai szövetség célja hogy a sport segítségével kitörést biztosítson a szegényebb gyermekek részére, az afrikai kontinens területén rendezett versenyek megszervezése szintén a kontinentális szövetség feladata.

cac-conf.com
cyclingnews.com
ecf.com

2013-asian-cycling-championships-logo1

Egy Ázsiai Kerékpárversenyt hirdető plakát (cyclingiq.com)

Nemzeti szövetségek

Ahol népszerű a kerékpározás és versenyszerűen űzik ott létrejönnek a nemzeti kerékpáros szövetségek, a szövetségek feladata a nemzeti és az ország területén megrendezett nemzetközi versenyek megszervezése, a klubok bejegyzése, versenynaptár megszervezése. Több ilyen nemzeti szövetség van, ebben az altémában a Magyar Kerékpársport Szövetséget emelem ki. “(1) A Magyar Kerékpársportok Szövetsége (továbbiakban Szakszövetség) Magyarországon működő, a kerékpáros sportágban (amely a pálya, országúti-, terep-, valamint a teremkerékpár, mountain bike /XC, DH, 4X, Trial/, valamint BMX Cross-Triál szakágakat öleli fel), a sportági versenyrendszerben résztvevő sportszervezetek tevékenységét összehangoló, munkájukat elősegítő, a kerékpáros sportágat irányító, önkormányzati elven alapuló közhasznú szervezetként tevékenykedő sportági országos szakszövetség, amely a sportról szóló 2004. évi I. törvény (Stv.) és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Civil tv.) alapján működik.” /MKSZ alapszabálya 1 §/ A Magyar Kerékpársport Szövetségben nemcsak az utcai, hanem a pálya és BMX kerékpársport is beletartozik, évről évre  rendszeresen szerveznek vagy vesznek részt versenyeken, ahol a magyar sportolók kimagasló eredményeket érnek el.

biciklopedia.hu
mksz.sport.hu
kerekparosklub.hu

logo_mksz_0

Az MKSZ logója (velo.hu)

UCI World Tour

A World Tour az UCI által minden évben megrendezésre kerülő versenysorozat. A Pro Tourt váltotta fel 2011-ben.  A versenyek, amik eddig  a ProTour-nak voltak részei, az új, egyesített kiírásnak, az World Tour-nak lettek  azok. A csapatoknak továbbra is jár a ProTour licenc, de ez azzal jár, hogy automatikusan kötelesek részt venniük a World Tour sorozat versenyein. A második legrangosabb ilyen sorozat a  UCI Continental Circuits ami a szakág “másodosztálya” vagy mondhatni “kistestvére” a sorozatnak.

uciprotour.com
uciworldtour.com
uciworldcyclingtour.com

UWCT-perth-2013

A World Tour Ausztrál állomását hirdető plakát (cycling-inform.com)

5 kérdés 5 válasz

1 Mikor jött létre az UCI? 1900. április 14.

2 Mi a céljuk? A kerékpársport népszerűsítése, a kerékpáros sportolók összehozása.

3 Hány kontinentális szövetség van? Öt minden kontinensen egy.

4 Hol működnek a nemzeti szövetségek? Minden országban ahol a kerékpárt versenyszerűen űzik.

5 Mikor jött létre az UCI World-Tour? 2011 -ben a Pro Tourt váltotta fel.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Jessica Biel
Copy General
Halle Berry
Szorzótábla
NKS

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.