Busó

A Busójárásnak Mohácson nagy hagyományai vannak. Ilyenkor színes ijesztő maskarákba öltözött emberek járják az utcákat, karneváli hangulatban űzik el a telet és égetik el a telet jelképező koporsót. Ám a valóság ennél mélyebbre nyúlik, a busójárás történelmi eredetű

Busójárás eredete
Busó jelmez
Busójárás napjainkban
Örökség védelem

Busójárás eredete

A hagyomány eredetét a törökűzés legendájával magyarázzák. A mondának – mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól vagyis a mondának nemigen van valóság alapja, főleg hogy a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első írásos adatok.

european-schoolprojects.net
buso.ewk.hu
busojaras.lap.hu
busoalarc.hu
almaimotthona.hu

letöltés

Busójárás (mohacsibusojaras.hu)

Busó jelmez

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

farsang.wyw.hu
rostaendre.hu
busoalarc.hu
pavkovicsbusomaszk.hu
busomaszk.eu

busó maszk készítése

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Busó jelmez (farsang.network.hu)

Busójárás napjainkban

Az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, de a látványosság szempontjából sokat nyert. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren veszi kezdetét. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol elkezdődik a szabad farsangolás. Majd a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt csapva ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

mohacs.hu
mohacsibusojaras.hu
falusiturizmus.hu
turizmusonline.hu
programturizmus.hu

busójárás

Kep26_600

Busójárás (mohacsibusojaras.hu)

Örökség védelem

A Szellemi Kulturális örökség védelmében az UNESCO Közgyűlésének 32. ülésszaka keretében 2003. október 17-én fogadtak el a tagországok képviselői a nemzetközi egyezményt. Magyarország vonatkozásában az egyezmény 2006-ban lépett hatályba törvény formájában. A konvenció értelmében az egyezmény életbe lépését követően a szájhagyomány útján terjedő tradíciók és kifejezések, az előadóművészetek, társadalmi gyakorlatok, rituálék és népszokások, valamint a hagyományos népművészetek védelmére és megőrzésére megfelelő jogi eszköz létezik.

pecsidenar.hu
szellemiorokseg.hu
pannonkultura.hu
itthondeldunantulon.blog.hu
skanzen.hu

eredmenyhirdetes_x

Mohácson fontos az örökségvédelem (xn-busjrs-stab2n.hu)

 

5 kérdés 5 válasz

1 Hol rendezik a busójárást? Mohácson

2 Milyen mondához kapcsolódik a busójárás? A törökök kiűzéséhez

3 Miből áll a busó jelmez? Birkabőr kabát és festett faragott maszk

4 Manapság mi a busójárás lényege? Idegenforgalom turizmus

5 Miért fontos az örökség védelem? Megőrizzük a néphagyományokat a népszokásokat

Reméljük cikkünk segítségükre volt

szép napot kíván az fk-tudás csapata

További érdekes cikkek

Inter
Smart
United
Vér
Aradi vértanúk

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.