Vér

A vér a szervezetünk legfontosabb alkotója, nemcsak nekünk szinte minden élőlénynek. A vérhez sok minden kapcsolódik, filmek, történetek. A disznótorok egyik elengedhetetlen kelléke a hagymás vér.

A vér
Vér a filmekben
Véradás
Vérzés
Vér a konyhában

A vér

A vér többnyire vörös színű folyékony szövet. Fő feladatai az oxigén és a szén-dioxid, a tápanyagok és a víz, valamint az oldott anyagcseretermékek szállítása. Egy átlagos emberben 4-8 liter vér van. 0,5 liter vért a szervezet könnyedén pótolja. Főbb részei a vörös és a fehér vérsejtek valamint a vérplazma.

dnr.hu
informed.hu
tvep.hu/
kislexikon.hu
tudasbazis.sulinet.hu

véres

A vér összetétele (mozaweb.hu)

Vér a filmekben

Nem minden véres film horror film, sok romantikus film kapcsolódik a vérhez. Drámák vígjátékok, egyéb filmek kapcsolódnak a vérhez. Bár tény hogy a legtöbb vér a horror filmekhez kapcsolódik. Az egyik ilyen ismert film a Rózsa vére ami egy 1906 ban bekövetkezett igaz történeten alapszik.  Kísértet tanyázik a Rose Red kastélyban. Joyce Reardon professzor élete nagy álma, hogy felélessze a kastélyban lappangó természetfeletti erőket. A feladat azonban korántsem veszélytelen, ezért a helyszínen folytatott vizsgálódásába segítőket von be, akik mindannyian rendelkeznek valamilyen paranormális képességgel. Joyce hamarosan rájön, hogy Rose Red felébresztésének kulcsa az autista kislány, Annie, aki érzelmeivel bármit képes életre kelteni, vagy el tudja pusztítani. Nick, a társaság egyetlen józan tagja számára világossá válik, hogy Joyce csaléteknek hívta a kastélyba őket, s bárkit hajlandó feláldozni a kutatás érdekében. Rose Red lassan felébred, és egyesével támad a betolakodókra.

cinestar.hu
funnyfilm.uw.hu
otvenhatcseppver.hu
filmtrailer.hu

Rózsa vére

A Rózsa vére (www.mindenkilapja.hu)

a Rózsa vére előzetes

Véradás

A vért a 20. század eleje óta használják mikor is a különböző vércsoportok meghatározásának köszönhetően a donort és a beteget elfogadható biztonsággal lehetett párosítani. A művér kialakítására számos kisérlet volt, melyek jórészt elbuktak. Amerikában sikerült kifejleszteni egy a vörösvérsejt szükségletű betegek kezelésénél az Oxyglobin névre hallgató, marhák véréből előállított vérpótló szer. A felhasználható művérnek az emberi vér minden tulajdonságának meg kell felelni,minden szövettel és vércsoporttal kompatibilisnek kellene lennie. Hazánkban úgy mint más európai országokban nem használják ezt a készítményt, így csak az önkéntes véradókra számíthatnak a vérre szoruló betegek.

veradas.hu
ovsz.hu
webbeteg.hu
veradas.lap.hu
hazipatika.com

veradas_it_11

A véradás fontos dolog (szegedma.hu)

véradás

Vérzés

Vérzésnél a vér kilép a keringési rendszerből. A vérzés lehet testen belül ez a belső vérzés. Az egészséges felnőtt szervezet 10-15% – vérveszteséget képes elviselni károsodás nélkül. I. osztályú vérzés a teljes vérmennyiség 15%-ának elvesztéséig. Általában nincs változás az életjelekben és az esetek többségében nem szükséges folyadékbevitel. II. osztályú vérzés a teljes vérmennyiség 15-30%-ának elvesztéséig. A páciens szívverése gyakran felgyorsult, a szisztolés és diasztolés vérnyomások közti különbség beszűkül. A szervezet igyekszik kompenzálni a perifériás érszűkület. A bőr sápadttá, és hideg érintésűvé kezd válni. III. osztályú vérzés a teljes vérmennyiség 30-40%-ának elvesztéséig. Vérátömlesztés és folyadékpótlás szükséges. IV. osztályú vérzés a teljes vérmennyiség +40% elvesztése. A szervezet eléri kompenzációjának határát, agresszív folyadékbevitelre van szükség, a halál elkerüléséhez.

mioma.hu
webbeteg.hu
medimix.hu
napidoktor.hu
egeszseg.origo.hu

Véres

Vérzésnél fontos a szakszerű ellátás (bicske.mentoangyalok.hu)

Vér a konyhában

Disznótorok elengedhetetlen kelléke a hagymás vér a vért sok hagymával borssal és egyéb fűszerekkel készítik el és friss meleg kenyérrel fogyasztják. A vér a véres hurkának is az egyik alapanyaga. A véres hurkának több változata is van. Ismertebbek a Zalai, Tejes, Rizses, Véres-húsos és a füstölt véres – hurka.

magyarkonyhaonline.hu
receptletoltes.hu
nosalty.hu
malackaraj.postr.hu
boldogkukta.blogspot.hu

vereshurka

Véres hurka (grocceni.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Többnyire milyen színű a vér? piros

2 Milyen filmekhez köthető a vér? Horror, dráma, akció

3 Miért fontos a véradás? Életmentés céljából

4 Mit kell tenni vérzéskor? A sebet szakszerűen ellátni

5 A konyhában mire használjuk fel a vért? Véres hurka és hagymás vér.

Reméljük cikkünkkel segítségükre voltunk

Szép napot kíván

Az fk-tudás szerkesztősége

további érdekes cikkek

United
Smart
Inter
Mike
Hát

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.