Fenyőfa

A toboztermők törzsébe, a tűlevelűek osztályába tartozó (örökzöld) fa.  

A fenyők a földtörténet jura korszakában alakultak ki, és gyorsan elterjedtek. Leginkább a hűvösebb éghajlat kedvez nekik, de a hosszú szárazságot is jól viselik, erre xeromorf levélzetük is alkalmassá teszik őket. Csomókban vagy fésűsen helyezkednek el a tűlevelek, melyeket folyamatosan váltanak, örökzöldek. Ez alól a vörösfenyő kivétel, mely leveleit a legtöbb fához hasonlóan késő ősszel lehullatja. Termős tobozvirágzatuk késő tavasszal, nyáron virágzik, majd idővel elfásodik, fedőpikkelyek nőnek rajta, amin a termőpikkelyek találhatók.

 

Tartalomjegyzék:

Fajták
Vásárlás
Ültetés, gondozás, szaporítás
Bútorok
Egészség
Karácsony
Kreatív
Vendéglátás, szállás
Irodalom, művészet

 

Fenyőfa fajták

 

A rengeteg fenyőfa fajta közül a bejegyzésben a legismertebbeket, legnépszerűbbeket mutatjuk be.

Az Ázsiából származó erdeifenyő kis igényeinek köszönhetően az egyik leggyakoribb. Nagyon ellenálló, az erős napfényt, a szárazságot, de a fagyot is egyaránt jól viseli. Akár 500 évig is elélhet. Gyorsan nő, átlagos magassága 25-30 méter, átmérője 1,5 méter is lehet.

Hazánkban őshonos fenyőféle a lucfenyő. Egy nemzetsége a fenyőféléknek, több faj tartozik még ide. Kúp alakú koronájuk akár 95 méter magasan is díszeleghet. A hosszú, hideg telet kedveli leginkább. Karácsonyfának nagyon népszerű, azonban a meleg szobában tűlevelei hamar kiszáradnak és lehullanak.

ezüstfenyő

ezüstfenyő

A lucfenyő nemzetségébe tartozik a szúrós luc, ismertebb nevén az ezüstfenyő. Közepes termetű fenyőfa, körülbelül 30 méteresre nőhet meg. Ágai sűrűn, dúsan helyezkednek el a törzsön. Vastag, szúrós tűlevelei vannak, melyek kékeszöldben pompáznak. Ezt a színt a levelet borító viaszrétegnek köszönhetik, mely a párologtatást is csökkenti, ezért a levelek lassabban hullanak le. Szépsége mellett ennek is köszönheti, hogy sokan ezüstfenyőt díszítenek karácsonykor.

A jegenyefenyő nagyon kényes és igényes fajta, de megfelelő körülmények között 60 méteresre is megnőhet. Az erdeifenyőhöz hasonlóan életkora a fél évszázadot is elérheti. Bár drágák, szintén nagy népszerűségnek örvendenek karácsonykor, hiszen elszáradt leveleiket sem hullatják le, miközben zöld színük megmarad.

A kaukázusi jegenyefenyő, azaz nordmann (használatos még a normand, normann – tévesen) fenyő szintén nagyon kedvelt. Lassan növő, középtermetű, az időjárás viszontagságait jól tűri. Ágai kissé felfelé állnak. Sötétzöld, puha levelei enyhén narancsos illatúak. Fonákjukon ezüstös csík van, ezért sokan összetévesztik az ezüstfenyővel.

A feketefenyő nem túl igényes fenyőfa, gyorsan növekszik rosszabb körülmények között is. A többi fajtához képest sötétebb, tűi hosszúak, 10-15 cm-esek, ritkásabban helyezkednek el. Nem klasszikus karácsonyfa, pénztárcakímélő ára és nagy ellenállósága miatt azonban sokan feketefenyőt állnak körbe szenteste.

Vöröses kérgéről kapta nevét a vörösfenyő. Szívós, gyorsan növekszik, több mint 1 métert nőhet évente, végleges magassága 25-35 méter. Leginkább arról ismert, hogy a többi fenyőfélével ellentétben nem örökzöld. Sok fényre van szüksége, de magas gyantatartalmának köszönhetően jól viseli a szélsőséges időjárást is.

A vörösfenyőformák alcsaládjába tartozó cédrus rendkívül sokáig, akár 3000 évig is elélhet. Ágai vízszintesek, levelei sötétzöldek, maximum 5 centiméter hosszúak. A hűvösebb éghajlatot kedveli, megfelelő körülmények között hamar megnő.

 

Fenyőfa vásárlás

 

törpefenyő

törpefenyő

Amennyiben úgy döntünk, hogy nem csak időszakosan, karácsonykor szeretnénk gyönyörködni a fenyőfa szépségében, választhatunk kertünk díszítésére egyet (vagy többet). Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy cserepes vagy jutazsákos kiszerelést válasszunk, a műanyaggal vagy hálóval borított gyökerű növényeket inkább kerüljük, mert ezek az anyagok az ültetés után nem bomlanak le.

A fenyőfának sok év kell ahhoz, hogy terebélyesre nőjön, ám már a vásárlás előtt végig kell gondolnunk, hogy nincs-e olyan tényező, amely növekedését akadályozhatja akár magasságában, mélységében, vagy széltében (vezetékek, házfal, kerítés, stb.).

Ilyen esetekben érdemes inkább kistermetű (törpe) fajtákat választani, mint például a cukorsüvegfenyő vagy a gömb ezüst törpefenyő.

Gondoljunk a tervezett hely környékén található más növényekre is, mert a későbbiekben a rájuk vetődő árnyék, a talaj savanyodása (a tűlevelek által) nem tesz jót nekik.

Ha egyszerre több fenyőfát szeretnénk telepíteni, az ültetési távolságokat is érdemes figyelembe venni.

 

Fenyőfa vásárlás – linkek

Zöld Király

Tuja.hu

Növényshop

mediterránpiac

 

Fenyőfa ültetés, gondozás, szaporítás

 

fenyőfa ültetés

fenyőfa ültetés

Az ültetés előtt nem árt tisztában lenni néhány tudnivalóval.

Késő ősszel vagy kora tavasszal érdemes a műveletet elvégezni, hogy a fagyok beállta/nagy meleg előtt legyen ideje begyökeresedni.

Tudakoljuk meg a növény talajigényét is, lehet, hogy talajcserét szükséges alkalmazni.

A legtöbb fenyő fényigényes, igyekezzük ezt figyelembe venni a hely megválasztása során.

Ültetéskor trágyázás nem feltétlenül szükséges. Körülbelül kétszer akkora gödröt kell ásnunk, mint a gyökérlabda. Helyezzük bele zsákkal együtt a növényt, majd kissé húzkodjuk felfelé, hogy gyökérvég ne kunkorodjon. A lyukat alaposan fedjük vissza a földdel és tapossuk meg, hogy a fa gyökere ne kapjon levegőt.

Ha már begyökeresedett új helyére (ez több év is lehet), sokat nem kell gondoznunk, mert a legtöbb fenyőfa elég igénytelen. Az elszáradt ágakat, az oldalhajtásokat, az esetleges kettős csúcshajtásokat érdemes levágni, de a lombkoronát nem kell metszeni. Fontos továbbá a gyommentesítés. Havonta tápoldattal érdemes locsolni, hogy biztosítsuk számára a megfelelő tápanyagokat. Tápanyag-utánpótlással, permetezéssel megelőzhetők az olyan fenyő betegségek, kártevők, mint például a tűkarc gomba, a fenyőrozsda, a levéltetű.

A fenyőféléket magvetéssel, bujtással, hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk. A magok lassan fejlődnek, nagyon érzékenyek, így a magról szaporítás általában kevés sikerélményt nyújt a hobbikertészeknek. A bujtás már sokkal eredményesebb lehet, de erre leginkább csak kúszó növények alkalmasak, melyek eleve hajlamosak erre a szaporodásra, hiszen a talajhoz érő hajtásai gyökeresednek. Ebben az esetben a természetet utánozzuk: a földre hajló ágakat földdel vagy tőzeggel beborítjuk úgy, hogy csak a csúcsrész álljon ki egy arasznyira a földből.

Hajtásdugványozás során a már nem növő hajtásokat gyökereztetjük.

Fenyőfa ültetés, gondozás, szaporítás – linkek:

Fenyők és örökzöldek ültetése és gondozása

Fenyőfa ültetés

Ültetési útmutató

Örökzöld növények gondozása

Dísznövények betegségei és kártevői

 

Fenyőfa bútorok

 

fenyőbútorok

fenyőbútorok

A fenyőknek ritkább szerkezetük van, hajlékonyabbak, emiatt nagyon könnyű megmunkálni őket. Kiváló alapanyag bútorok készítéséhez, de faragványok is születnek belőle, és a belsőépítészet is gyakran alkalmazza (ajtó, ablak, padló, lépcső, stb.).

A fenyőbútorok esetén rengeteg árnyalat közül választhatunk, így biztosan találunk ízlésüknek, lakásunknak megfelelőt. Bár a műanyag-és fémbútorok árban kedvezőbbek, ám hosszútávon a fenyővel jobb befektetést csinálhatunk, hiszen minőségi és tartós, a mindennapi használatot jól bírja, akárcsak a keményfából készült bútorok, amik viszont már egy magasabb árkategóriában helyezkednek el. Ha a fenyőbútorra esik a választásunk, kellemes, meleg, természetes hangulatot adhatunk otthonunknak, és biztosak lehetünk benne, hogy egyedi darabra teszünk szert.

 

Fenyőfa bútorok – linkek:

A fenyőbútorok előnyei

Fenyőbútor-ház

Minőségi fenyőbútorok

Fenyőbútor Áruház

Juhos Bútor

 

Fenyőfa és egészség

 

fenyőmag

fenyőmag

A fenyőmag egyre népszerűbb az ételek elkészítése során. A tobozokból származó magok saláták, desszertek, tészták különleges megkoronázója lehet.

Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kiváló antioxidáns, vértisztító hatású.

A fenyőméz hagyományos mézből és friss fenyőhajtásokból készül. Köhögés és torokfájás esetén önmagában és langyos teába keverve is csodákra képes.

A fenyőtea és a fenyővíz szintén fenyőhajtásokból készül, megfázásos tünetek esetén kifejezetten ajánlott kortyolgatni.

Hajtásokból készíthető ízletes fenyőszörp és fenyődzsem is, míg a rügyekből különleges fenyőlikőrrel kínálhatjuk vendégeinket.

A fenyő illóolaj légúti betegségek megelőzésére és kezelésére alkalmas, élénkíti a vérkeringést, frissítő hatású.

A fenyőolaj külsőleg használva nagyon hatásos végtagfájdalmakra, reumára.

 

Fenyőfa és karácsony

 

karácsonyfa

karácsonyfa

A fenyőfa központi szerepet játszik az ünnepek alatt. Szinte nincs család, ahol ne lenne hagyomány közösen kiválasztani, majd feldíszíteni a fenyőfát. Ez a szokás a 17. századi Németországból ered, ahol az örökzöldeket gyümölcsökkel, édességekkel, papírokkal ékesítették, mert úgy gondolták, hogy a téli napforduló idején megjelenő gonosz szellemektől így menekülhetnek meg.

Télen sok fenyőfa árussal találkozhatunk forgalmas helyeken, de ezeken a weboldalakon is érdemes szétnézni:

Karácsonyfa webshop

Ikea

BalkonMarket

Sokan sajnálják az élő fenyőfákat, mások a fenyőtalpba való faragással nem szeretnek bajlódni, így az utóbbi években egyre többen választják a műfenyőket. Egyszeri befektetés, könnyen felállítható, nem kell annyit takarítani utána, azonban nem adja meg a jellegzetes karácsonyi hangulatot, illatot. Az alábbi oldalról magunk is rendelhetünk, ha idén már ezt a megoldást választanánk:

műfenyő.net

 

Fenyőfa – kreatív

 

A fenyőfa fontos szerepének és egyszerű formájának köszönhetően a kreativitással és kézügyességgel rendelkezők egyik kedvence, főleg az ünnepek idején.

Akik végtelenül türelmesek, készíthetnek horgolt fenyőt, mely asztalra, fára aranyos dísz.

Hasonlóan bájos a gyöngyből készült fa, melyhez szintén kitartásra van szükség, de megéri.

A japán eredetű origamihoz csak papírok kellenek, melyekből egyszerűen hajtogathatunk fenyőfát. Az alábbi videón megtekinthető, hogyan kell elkészíteni:

Papír helyett nagyobb textilszalvétából is kedves kis fa hajtogatható. Így készül:

Remek asztaldíszt készíthetünk nyalókákból és kartonból.

A fenyőfás fenyőfás üdvözlőlapot kisebb gyermek is el tudja készíteni.

Ha nem bízunk kézügyességünkben, remek sablonok állnak rendelkezésünkre:

sablonok1

sablonok2

sablonok3

sablonok4

Aki karácsonykor tortát, süteményt süt, megpróbálhat fenyőfa alakú édességeket is készíteni:

Karácsonyi sütibázis

Nosalty.hu

Ötletkonyha

Receptvilág

 

Fenyőfa vendéglátás, szállás

 

Több apartmannal, vendégházzal, étteremmel találkozhatunk ezen a néven.

 

Fenyőfa vendéglátás, szállás – linkek:

Fenyőfa vendégház, Orfű-Bános

Orfűi Egyházközség Négy Fenyőfa Közösségi Háza

Fenyőfa Vendégház, Esztergom

Fenyőfa Vendégház, Poroszló

Fenyőfa Apartman, Zalakaros

Fenyőfa Étterem-Vendéglő, Feketeerdő

 

Fenyőfa irodalom, művészet

 

Andersen ismert meséje,  A fenyőfa:

Zsozírisz Szeretetküldője

Rajzfilmváltozata az alábbi videón nézhető meg:


A Bojtorján zenekar meg is zenésítette a mesét:

Sík Sándor verse, A fenyőfa éneke:

SzePi

Fenyőfa alakú versek:

Katalin blogja

Poet

fsz.bme.hu

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Hogyan jellemezzük röviden a fenyőfát?

V: A toboztermők törzsébe, a tűlevelűek osztályába tartozó (örökzöld) fa.

 

K: Milyen fenyőfa fajták vannak?

V: Rengeteg, többek között erdeifenyő, lucfenyő, ezüstfenyő, jegenyefenyő, nordmann, feketefenyő, vörösfenyő, cédrus.

 

K: Hogyan ültessük a fenyőfát?

V: Körülbelül kétszer akkora gödröt kell ásnunk, mint a gyökérlabda. Helyezzük bele zsákkal együtt a növényt, majd kissé húzkodjuk felfelé, hogy gyökérvég ne kunkorodjon. A lyukat alaposan fedjük vissza a földdel és tapossuk meg, hogy a fa gyökere ne kapjon levegőt.

K: Hogyan gondozzuk a fenyőfát?

V:Ha már begyökeresedett , sokat nem kell gondoznunk, mert a legtöbb fenyő elég igénytelen. Az elszáradt ágakat, az oldalhajtásokat, az esetleges kettős csúcshajtásokat érdemes levágni, de a lombkoronát nem kell metszeni. Fontos továbbá a gyommentesítés, tápanyag-utánpótlás, permetezés.

K: Hogyan szaporítsuk a fenyőfát?

V: A fenyőféléket magvetéssel, bujtással, hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk.

 

Forrás:

Wikipédia

Fenyő.lap.hu

Délmagyar.hu

Zalaifenyő.hu

Wikipédia

Növényhatározó

Wikipédia

Wikipédia

Álmaim otthona

Molnár faiskola

kertpont.hu

Fenyőbútor

Gazlap

 

Kép forrás:

highcountrychristmastrees.com

stillpointaromatics

gardeningknowhow.com

232designs.com

crumblycookie.net

lushome.com

 

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Mandula

Tetkó

Zöldség

UFO

Gyógynövény

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.