Tetkó

A tetoválás szlengje. Általában a test díszítését szolgálja, amely során a bőr legmélyebb rétegébe színezőanyagokat juttatnak, melyek annak pigmentálását megváltoztatják.

Tartalomjegyzék:

Története
Fajtái
Készítésének menete
Tetkódivat
Szalonok
Eltávolítása

A tetkó története

 

A tetoválás a polinéziai tatau szóból ered, kezdetleges formáit egy több mint 5000 éves múmián fedezték fel. Az emberiség története során gyakran találkozunk jelölésekkel a testen, de ezeknek a különböző korokban, kultúrákban más és más jelentéseik voltak.

A trákoknál a nemességet jelképezte, míg a rómaiaknál a katonákat és bűnözőket jelölték meg ily módon. Afrikában a törzsi hovatartozást jelzik az arcon felfedezhető minták.

Mára a tetkó szinte bármilyen nemű, korú, társadalmi helyzetű emberen elfogadott, és nem csak divat, hanem önkifejezés is egyben. Annyira elterjedt, hogy versenyeket, fesztiválokat is rendeznek ebben a témában.

Amennyiben még több információt szeretnénk megtudni a tetkóról a kezdetektől napjainkig, remek könyveket találhatunk a témában:

Tetoválás

A tetoválás nagy könyve

 

A tetkó fajtái

 

Tetováláson elsősorban azt az eljárást értjük, amikor egy hegyes tű segítségével festéket juttatnak a bőrrétegekbe, ezzel tartós mintákat alkotva. Ez a bejegyzés a hagyományosan értendő tetkókra koncentrál, a következő alfejezetek ezekre vonatkoznak, azonban érdemes megemlíteni a többi tetkófajtát is.

 

Sminktetoválás

sminktetoválás

sminktetoválás

A nők körében egyre elterjedtebb ily módon szájkontúrt, szemhéjat, szemöldököt tetováltatni, így tökéletesítve magukat és lerövidítve a reggeli készülődés idejét. Sminktetoválás során a pigmenteket ugyanúgy, mint hagyományos esetben, tetováló géppel juttatják a bőr alá, de nem olyan mélyre. A folyamat helyi érzéstelenítésben zajlik, nagy fájdalmakkal nem jár. A sminktetoválások tartóssága 2-5 év. Sok szépségszalonban foglalkoznak vele.

 

Hajtetoválás

A kopaszodás sokakat (leginkább férfiakat) zavar, és ha a különböző samponok, csodaszerek már nem használnak, a hajbeültetést pedig nem engedhetjük meg magunknak, választhatjuk a hajtetoválást. Ebben az esetben a festék csak a bőr és az irha határáig hatol, így 2-5 évre elfelejthetjük a kopasz foltokat.
Itt is kérhetjük:

Baalbek Stúdió

pinksmink.hu

hajtetoválás.com

A hajtetoválás másik esete, amikor festett mintás hajtincseket raknak a hajkoronába.

Dibamboo

 

Hegtetoválás

Nagyon bizarr művelet, mely során szikével bemetszik a választott minta kontúrját, majd a felesleges bőrrészeket eltávolítják, gyógyulás után pedig a heg örök életre megmarad.

 

Csillámtetoválás

A csillámokkal készült tetkók nagyon népszerűek, leginkább a nők és a gyermekek körében. Általában a választott mintasablon segítségével ragasztót kennek a bőrre, majd csillámporral fedik be. Rengeteg szín közül választhatunk, olcsó, gyors, fájdalom- és kockázatmentes, olajos kendővel bármikor eltávolítható. Maximálisan 1-2 hétig marad fent a bőrön, fokozatosan kopik le.

Nagyon sok helyen (leginkább kozmetikában, manikűrösnél) foglalkoznak ilyen tetkóval.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan készül, az alábbi videóból megtudhatjuk:

Mivel nem szükségeltetik hozzá különösebb kézügyesség, magunknak is elkészíthetjük, ehhez készletet például innen vásárolhatunk:

Csillámvilág

 

Henna

henna

henna

Tetkó hennából is készülhet. A hennát az azonos nevű bokor szárított, apróra őrölt leveleiből, forró vízből és gyógynövények keverékéből állítják elő. A zsírtalanított bőrre ecsettel vagy tölcsérből viszik fel, majd hagyják megszáradni. A henna a felhám sejtjeibe szivárog, csak a bőr felületét színezi be. Ezután eltávolítják a repedezett hennapasztát. Az optimális színtónus csak később, körülbelül egy-két nap alatt alakul ki. Eltávolítani nem lehet, fokozatosan halványodik, kopik, 7-14 napig látható a bőrön.

A vörös henna csak ritka esetekben okoz irritációt, a fekete hennában lévő PPD viszont gyakran felelős allergiás reakciókért, tetkó esetén nem is alkalmazzák.

Sokszor találkozhatunk hennafestőkkel, leginkább nyáron, a strandokon, de több szépségszalonban is.

Ha kedvet kaptunk, a hennához is kaphatunk készletet, kellékeket:

Henna tetoválás szett

 

Tetkómatrica

Leginkább gyermekkorunkból emlékezhetünk azokra a bizonyos rágógumis tetkókra. A legtöbb nagyáruházban önmagában is kapni őket, akadnak felnőtteknek való, igazán igényes, visszafogottabb darabok is, ha egy este erejéig szeretnénk valami különlegeset viselni magunkon.

A legegyszerűbb, ám legkevésbé tartós módszer. A matricát a bőrfelületre illesztjük, vizes szivaccsal áztatjuk körülbelül fél percig, majd lehúzzuk, a tetoválás pedig a bőrön marad. Célszerű, ha egy kis ideig nem érintkezik semmivel. Hamar elkezd kopni, babaolajjal lehet eltávolítani.

Az interneten is vásárolhatunk belőle:

Dekormatricák

 

A tetkó készítésének menete

 

tetkó készítése

tetkó készítése

Az első lépés a megfelelő minta kiválasztása adott mintakollekcióból vagy saját elképzelés alapján.  Ezután elkészítik a sablont, melyet a kívánt testrészre helyeznek.

Mielőtt az egész műveletnek nekikezdene a tetováló művész, nagyon fontos a sterilitás, mind a tetoválni kívánt terület, az eszközök és a készítő részéről egyaránt. A folyamat közben is oda kell figyelni erre, hiszen a készítés sebbel és vérrel jár, így terjedhet például a hepatitisz, a HIV, a tuberkolózis.

Először a sablon körvonalait áthúzzák, majd megfelelő tintával és különböző tűkkel árnyékolják, ezután pedig már csak a színezés van hátra. Végül ismét meg kell tisztítani a területet és steril kötést, fóliát helyezni rá.

A folyamat átlagosan 2 órán át tart, de ez függ természetesen a tetoválás nagyságától, kidolgozottságától, valamint az alany fájdalomtűrésétől is (ha sokszor meg kell állni, elhúzódik a készítés ideje).

A tetováló szalonból való távozás után sem szabad megfeledkezni a terület kezeléséről, és itt megint csak a tisztán tartáson van a hangsúly, hogy a friss tetkó ne tudjon koszolódni, elfertőződni. Ez nem csak egészségünk, hanem a tetkó fixálódása miatt is fontos. A területet vakarni, napfénynek kitenni nem szabad, és kerülni kell a vízben való áztatást is. A tetováló utasításait maximálisan be kell tartani. Ha megfelelően kezelik a területet, a gyógyulás legfeljebb 10 napig tart.

 

Szinte bármely bőrfelületre kerülhet tetkó, leggyakrabban a derékra, alkarra, vállra, csuklóra, lábfejre, bokára, hátra, mellkasra kérik.

A fájdalom mértéke függ a bőr vastagságától, érzékenységétől (és természetesen a fájdalomküszöbtől). Ahol vékonyabb a bőr, ott nagyobb a fájdalom, valamint úgy tartják, a csont közelsége is növeli a szenvedést. A belső részek, a nyak, a hát, a mellkas talán a legérzékenyebbek.

Akiket a szenvedés tart vissza attól, hogy tetkót csináltassanak, létezik egy módszer, a szinte fájdalommentes tetoválás, amikor egy különleges krém segítségével teszik elviselhetőbbé a procedúrát:

Invictus Tattoo

 

Tetkódivat

 

Minták és jelentéseik

Ha tetkót szeretnénk, a minták terén szinte végtelen lehetőség áll rendelkezésre, hiszen ha a rengeteg minta, sablon közül sem tudunk választani, saját elképzelésünk is megvalósulhat, így biztosan egyedi tetoválással gazdagodunk. Vannak azonban minták, melyeknek töretlen a sikere, sokan kérik. Ezek a minták természetesen mindenkinek mást szimbolizálnak, a jelentések általánosságban értendők.

angyalszárny tetkó

angyalszárny tetkó

Az angyal vagy az angyalszárny nagyon népszerű, leginkább a nők körében. A szépséget, ártatlanságot, tisztaságot, biztonságot szimbolizálják, de sokan valakinek emléket állítva varratják magukra.

Sok lány választja a légiesen könnyed pillangót, mely az újjászületés, nyitottság jelképe, gyakran egy életszakasz lezárásaképpen kerül a testre.

A virág igazán nőies, érzékeny és romantikus embert takar. A virágtetkók közül különösen népszerű a lótuszvirág, amely a pillangóhoz hasonlóan egy új élet jelképe, de a szerelmet, szenvedélyt jelentő rózsa sem veszített népszerűségéből.

A szív a szeretetet, szerelmet szimbolizálja. Gyakran a szeretett személy nevét is belevarrják.

A masni nagyon szép és bájos, viselője valahol mindig kislány marad.

A visszafogott tappancs tetkó nem szorul különösebb magyarázatra, aki ilyet varrat magára, valószínűleg nagy kutyabarát.

A csillag tetkó férfiak és nők körében is nagyon kedvelt, leginkább egyszerűsége és dekoratívsága miatt választják, de útkeresést is jelent.

Nők és férfiak szintén nagy arányban kérnek keresztet, talán ez a leggyakoribb minta, s bár a kereszténység jelképe, nem csak ilyen megfontolásból választják.

sárkány tetkó

sárkány tetkó

A sárkány inkább férfias szimbólum, mely az erőt jelképezi.

A halált és pusztulást magában hordozó koponya leginkább rock rajongók bőrét díszíti, arra hívja fel a figyelmet, hogy az élet rövid.

A törzsi és nonfiguratív minták sokaságából válogathat az, aki az ilyen fajta tetkót kedveli. Ezek rengeteg jelentéssel bírnak, mindenki megtalálhatja a neki tetsző és az egyéniségéhez illő mintát.

Nagyon sokan kérnek olyan idézetet vagy szót, melyhez erősen ragaszkodnak. Ez egy kinyilatkoztatás arról, hogy mit gondolunk az életről, milyen értékek alapján élünk, mi az, ami fontos számunkra.

A különböző (arab, japán, kínai, cirill, stb.) írásjelekkel úgy fejezzük ki magunkat, hogy azt a többi ember elől elrejtjük, hiszen a többség nem érti, mit jelentenek ezek a betűk. Visszafogott, titokzatos, nők és férfiak egyik leggyakoribb választása.

A portrék is gyakoriak, az adott személy iránti szeretetből, tiszteletből kerül a testre.

Sokan karkötők, gyűrűk viselése helyett tetkót készíttetnek, melyek nem zavarnak a hétköznapokban, nem lehet elhagyni őket. Sok pár eljegyzési gyűrű helyett tetoválást csináltat az örök összetartozás jegyében.

Nagyon különlegesek a 3D tetkók:

cre-art-blog.hu

 

Minták – linkek:

Westend Tattoo

starity.hu

tattoo-minták.hu

tetoválás-szemöldöktetoválás.hu

tetováló-tanfolyam.com

Castor Tattoo

hobbyrajz.hupont.hu

The Tattoo Collection

tattoophotogalleries.com

tetoválásminták.com

Tutul Tattoo

 

Színek

 

Csakúgy, mint a minták, a színek is igen változatosak. Gyakori az egyszínű (leginkább fekete) tetkó, de akad olyan is, amelyben minden árnyalat kavalkádját láthatjuk. A színek szimbolikája, ha valaki nagyon beleásná magát a témába:

Nirvana tattoo

 

Nagy divatnak örvend mostanában a kevésbé feltűnő fehér tetkó. Sokan épp visszafogottsága miatt nem tartják valódi tetoválásnak. Aki viszont meg szeretne valamit örökíteni magán, de tart a szembetűnő színektől, annak jó választás lehet. Egészen elegáns hatást kelt, legtöbbször csipkemintákhoz használatos. A hagyományos tetoválással azonos árban van, ám nagy hátránya, hogy hamar kifakul. Sötétebb bőrön mutat igazán jól, a világosabb bőrűeken szinte elveszik, de ha szoláriummal szeretnénk utóbbi ellen tenni, rossz hírünk van: besárgulhat.

 

uv tetkó

uv tetkó

A másik őrület az UV-tetkó, melyet olyan speciális festékkel készítenek, ami normál körülmények között alig észrevehető, ám ultraibolya fény hatására gyönyörködhetünk benne. Azoknak jó választás, akiknek például munkájuk nem engedi meg a kivarrt testet. Drágább és hosszadalmasabb folyamat, mint a hagyományos tetkó elkészítése. A gyógyulás folyamata alatt különösen be kell tartani az utasításokat, mert ha nem tesszük, a tetkó nem olyan lesz, mint amilyennek lennie kell, és minden fényben megmutatkozhat.

 

UV tetoválás

Fehér tetoválás

 

Tetkó szalonok

Ha tetkót szeretnénk varratni magunkra, ma már nem kell sokáig keresgélnünk, hiszen lassan szinte már minden sarkon találhatunk egyet. Fontos azonban, hogy ne a legelső utunkba kerülő szalonba térjünk be, hasonlítsuk össze a tetováló művészek munkáit, a higiéniai körülményeket, az árakat. Körülbelül minimum 5000 forinttal kell számolni, de az árak függhetnek a tetkó méretétől, bonyolultságától, és a színes tetoválásért is többet kell fizetni, de akad olyan szalon, melyben az ott töltött idő határozza meg az árat (Ft/óra).

 

Szalonok – linkek:

Invictus Tattoo, Budapest

Westend Tattoo, Budapest

Angel Ink Tattoo, Budapest

Tattoo Mágus, Budapest

Elvis Tattoo, Budapest

Ritual Tattoo, Budapest

Avalon Tattoo, Szeged

Skin Workshop, Miskolc

Labirintus Tattoo, Eger

Red Flames Tattoo, Kecskemét

Tattoo Tone, Sopron

Rozsolinszky Tattoo, Debrecen

Qrucztattoo, Zalaegerszeg

Talent Tattoo, Győr

Zöld Leguán Tetováló és Testékszer Stúdió, Szekszárd

Norbi Tattoo, Székesfehérvár

 

A tetkó eltávolítása

Ha valamilyen oknál fogva úgy döntenénk, hogy el szeretnénk tüntetni a tetkót, akkor drága, hosszadalmas, fájdalmas műveletre számíthatunk, ráadásul hegesedéssel is számolni kell, ami nem szép látvány. Az eltávolításra létezik lézeres kezelés, bőrcsiszolás, és sebészeti úton is történhet a mintától való megszabadulás. Minden művelet előtt a bőrt bénulásig érzéstelenítik. A lézerrel felhevítik és összeroncsolják a tetoválást, bőrcsiszolás során a bőr rétegeit csiszolják, így kimaródik a festék, a sebészeti beavatkozás során szikével vágják ki a tetkót.

 

Eltávolítás-linkek:

plasztika.net

Baalbek Stúdió

Bársony orvos-esztétika

Andi Kozmetika

Sikos Plasztikai Sebészet

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Hány éves az a múmia, melyen a tetkó kezdetleges formáit fedezték fel?

V: 5000 éves.

 

K: Milyen fajtái vannak a tetoválásoknak?

V: Sminktetoválás, hajtetoválás, hegtetoválás, csillámtetoválás, henna, tetkómatrica.

 

K: Milyen eljárással készül a tetkó?

V: Egy hegyes tű segítségével festéket juttatnak a bőrrétegekbe, ezzel tartós mintákat alkotva.

 

K: Hol fáj a legjobban a tetoválás készítése?

V: A fájdalom mértéke függ a bőr vastagságától, érzékenységétől (és természetesen a fájdalomküszöbtől). Ahol vékonyabb a bőr, ott nagyobb a fájdalom, valamint úgy tartják, a csont közelsége is növeli a szenvedést. A belső részek, a nyak, a hát, a mellkas talán a legérzékenyebbek.

 

K: Hogyan távolítható el a tetkó?

V: Az eltávolításra létezik lézeres kezelés, bőrcsiszolás, és sebészeti úton is történhet a mintától való megszabadulás.

 

 

Forrás:

Wikipédia

butattoo.hupont.hu

Fókuszban a nő

Sziluett Plasztika

Nirvana Tattoo

life.hu

life.ma

tat2max.com

St-Tropez Szépségszalon

Kamasz Panasz

 

Kép forrás:

tattoo.com

ronniejohns.co.uk

ommdb.com

fashionblogku.com

onemansblog.com

populartoptattoos.blogspot.hu

baalmeida.tumblr.com

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Szép napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Mandula

Fenyőfa

Zöldség

UFO

Gyógynövény

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.