Hőerőmű

A mai hőerőművekben mint ahogy a nevük is mutatja hőt a hő segítségével gőzt állítanak elő, a gőz meghajtja a turbinákat, aminek a segítségével áramot állítanak elő. Az erőmű fűthető szén, kőolaj, földgáz vagy tüzelhető biomassza segítségével. A hőerőművek egész városokat látnak el villamos energiával.

Tartalomjegyzék:

Hőerőmű működése
Pécsi és Ajkai hőerőmű
Mátrai és Várpalotai hőerőmű
Egyéb hőerőművek
5 kérdés 5 válasz

Hőerőmű működése

A hőerőmű egy igen összetett építmény. Az erőművet pontosan kell megtervezni, felépíteni, mindenben meg kell felelnie a nemzetközi biztonsági és környezetvédelmi előírásnak előírásnak. Az erőmű több blokkból áll össze. z erőművekbe a tüzelő anyagot vonattal vagy teherautókkal szállítják. Fontos odafigyelni ezen anyagok tárolására.

hu.wikipedia.org
www.bhd.hu
energiasuli.hu

700px-PowerStation2.svg

Egy hőerőmű blokkjának felépítése (wikipedia.org)

Pécsi és Ajkai hőerőmű

A Pécsen a biomassza elégetésével nyert energiát használja fel villamosáram előállítására A tüzelőanyag közúton vagy vasúton érkezik meg a telephelyre, ott egy aprítógép 0, 6x3x5 cm – es darabokra vágja az anyagot. Kiválogatják a fém és nem éghető anyagokat. A kazán óránként 50 tonna biomasszát éget el, ami átlagosan 12500 kJ/kg fűtőértéket jelent.
Az Ajkai Hőerőmű 1943-ban kezdte meg a működését. Akkor még a térségben lévő nagy szénkapacitásra épült, azzal a céllal, hogy a szűk térség ipari és Ajka város háztartási energiai-igényét kielégítse, jelenleg is ennek megfelelően működik. Azóta nagyobb változásokat az erőmű működésében és működtetésében a 80-as, 90-es és a 2000-es évek eleje hozott. 2003 ban a hőerőművet átalakították biomassza tüzelőssé.

www.pannonpower.hu
www.muszaki-magazin.hu
www.biomasszaeromuvek.hu

Pécs

Pécs (pecsma.hu)

Mátrai és Várpalotai hőerőmű

A Mátravidéki Hőerőmű volt Magyarország legkorszerűbb hőerőműve az 50 – es években. Az erőmű a Mátra délnyugati lejtőjén megnyitott Petőfibánya lignitjére települt. A telephelyet 1995-ben a Magyar Villamos Művek (MVM) vásárolta meg a Mátrai Hőerőmű Rt-től. A meglévő infrastruktúra hasznosításával 1997-től egy 170 MW névleges teljesítményű gázturbinás erőmű beruházását kezdte meg az MVM. A beruházás befejezése és a gázturbina üzemeltetése az 1999-ben alapított GTER Gázturbinás Erőműveket Üzemeltető és Karbantartó Kft. feladata.
Az Inotai Hőerőmű a várpalotai lignitre épült. Az első kisebb erőmű, egy villamos erőtelep, már 1903-ban elkészült Várpalotán, azt azonban a harmincas években lebontották. A November 7. Hőerőmű építése 1950 márciusában kezdődött, és 1951. decemberében kapcsolták rá az országos hálózatra. Az erőmű hét kazánnal, hat turbinagenerátor egységgel 120 MW teljesítményt tudott az országos energiahálózatba juttatni.

palotanet.hu
iranymagyarorszag.hu
www.mert.hu

image

A Mátrai Hőerőmű (mert.hu)

Egyéb hőerőművek

Magyarországon több kisebb nagyobb hőerőmű található. Ilyen a Tiszai hőerőmű (Tiszaújváros) Tatabányai hőerőmű, Dorogi és Tiszapalkonyai hőerőművek. Mindegyik hőerőmű az energia ellátást biztosítja. A Tiszai hőerőmű 2012 április 1 után leállt.

villany.uw.hu
eromu.lap.hu/
energiapedia.hu

letöltés

A bezárt Tiszai hőerőmű (szon.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Mire szolgálnak a hőerőművek? Villamosellátásra

2 Mire vannak osztva a hőerőművek? Blokkokra

3 Pécsi hőerőmű mennyi energiát termel óránként? 12500 kJ/kg

4 Működik Várpalotán a hőerőmű? Nem

5 Mikor állt le a Tiszai hőerőmű? 2012 április 1

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző ajánlatai

Idézés
Idült
Seria
Vályog
Új Szó

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.