Új Szó

Az Új Szó egy Szlovákiában megjelent napilap. 1948 december 15-én jelent meg először. Az újság eredetileg hetilapként indult, amit a Szlovák Kommunista Párt  (SZLKP) rendszeresen ellenőrzött. 1949 május 1 – én napilapként jelent meg. Az egyetlen magyarul megjelenő újság Szlovákiában.


Tartalomjegyzék:

Új Szó archívum
Hetilap
Napilap
Új Szó online
5 kérdés és válaz

Új Szó archívum

Az Új Szó archívum azokat az újságokat, írásokat tartalmazza amiket még régebben adtak ki. Elolvashatjuk az írásokat könyvtárakban, régi levéltárakban esetleg az interneten a megfelelő oldalakon. Így vissza kereshetünk olyan adatokat amik minket érdekelnek. Ezek az archívumok időrendi sorrendben dátum szerint vannak lefűzve vagy az internetre feltöltve. Onnan bármit megtalálhatunk és ha az oldal készítője engedélyezi le is tölthetjük a nekünk szükséges információkat.

hhrf.org
korkep.sk
epa.hu

01252_02

Az újságokat az interneten is vissza tudjuk keresni (epa.oszk.hu)

Hetilap

1949 május 1 – ig az Új Szó hetilap volt, minden vasárnap megjelent, ezért Vasárnap Új Szó néven jelent meg először. A magazin minden héten leírta a hét történéseit. Összefoglalta az eseményeket minden téren. Elsősorban politikai magazin volt.  Mára már sport, kultúra és egyéb más írások is megtalálhatóak az újságban.

ujszo_tizes_evfordulo

Régen az Új Szó hetenként jelent meg (bumm.sk)

ujszo.com
magyarhirlap.hu
ujsag.lap.hu

Napilap

1949 május 1 – től az Új Szó című újság napilapként jelent meg. Leírta mindennap az előző nap eseményeit, interjúkat, érdekességeket. Beszámol a napi politikai sport és egyéb eseményekről, színes fotókkal, párbeszédekkel és interjúkkal teszik érdekessé és olvashatóbbá az újságot.

uj-szo-szlovakiai-magyar-napilap-link.weblink.hu
hid-most.eoldal.hu
neta.itthon.hu

cimlap

Mindennap friss hírekkel jelentkezik az Új Szó (ujszo.com)

Új Szó online

Ma már az újságot online is meglehet tekinteni a megfelelő honlapcím beírásával. Visszakereshetjük a minket érdeklő cikkeket, fotókat, események leírását. Nemcsak az elmúlt hét eseményeit olvashatjuk újra, a régi archív leírásokat is megnézhetjük az interneten. Vissza kereshetjük azokat a régi írásokat amiket megszeretnénk nézni, legyen az sport politika vagy bármi más. Évente több százan keresik fel az újság honlapját az interneten.

ujszo.com/
maszol.ro/
parameter.sk/

presszo

Az Új Szó már interneten is elérhető (ujszo.com)

 

5 kérdés és válasz

1 Mikor jelent meg az Új Szó először? 1948 december 15 – én.

2 Miket tartalmaz az archívum? A régi írásokat, újságokat.

3 Melyik napokon jelent meg az Új Szó hetilapként? Vasárnapokon.

4 Mióta napilap az Új  Szó? 1949 május 1 – től.

5 Meg lehet e tekinteni az újságot az interneten? Igen.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata!

A szerző ajánlata

Dorama
PÁV
Der Spiegel
Ölelés
SZUSZ

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.