balkáni gerle

Környezetünk madarai a balkáni gerle

Mikor meglátunk egy madarat, sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon mi is ez a madár. Sok ember, csak annyit tud, hogy ez egy veréb, vadgalamb, fecske vagy gólya. Sajnos itt ki is merül a madár ismeretük. Pedig rengeteg fajta él a közvetlen környezetünkben. 

 Először is ejtsünk egy pár szót az úgy nevezett vadgalambról. Sokan tévhitben élnek, mert a vadgalamb nem él az ember közvetlen közelében, Amit sokan vadgalambnak, vagy vad gerlének ismernek az a balkáni gerle. Ez a gerlefaj 1930-ban bukkant fel először Magyarországon.

Eredetileg Európa dél-keleti részén, Törökországon át egészen Indiáig fészkelt. Onnan kezdett el terjeszkedni. 1955-ben már Angliában is felbukkant. Ma már egész Európában elterjedt. Ázsiában is egyre több helyen telepedik meg. Az Egyesült Államokban is meghonosították. A Karib-szigetek felé terjeszkedik.

Balkáni gerle

Balkáni gerle

Ismertetői: 27 cm. A vad gerlétől az különbözteti, hogy egyszínű sárgásbarna a hátoldala és a nyak hátulján levő fekete gallérja különbözteti meg. A farka alsó oldala majdnem a faroktőig fehér. A kézevezői feketék. A hangja kacagással kevert egyhangú búgás. A fészkét fákra és épületekre rakja.

Balkáni gerle fészke az ablakban

Balkáni gerle fészke az ablakban


A fészkét gallyakból építi. Építi? Hát nem egy fészeképítő bajnok. A fészke egy gallyakból készült tákolmány. Ebbe rakja a két fehérszínű tojását, amelyeken kb három hétig kotlik. A fiatal madarak 25-26 nap elteltével repülnek ki. Áprilistól októberig költ, több alkalommal. Ha enyhe a tél, akkor még télen is. A tápláléka növényi magvak.

 

Szép napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.