nfl-montage

NFL

Az NFL vagyis a National Football League az Amerikai Egyesült Államok sportjának az amerikai futballnak az elnevezése. Évről-évre egyre többen és többen drukkolnak a helyszíneken vagy a televíziók előtt kedvenc csapatuknak, nemcsak az USA-ban hanem szerte a világon.

Tartalomjegyzék

Története
Kiválasztás folyamata
Csapatok
Alapszakasz
Rájátszás és döntő
Vince Lombardi trófea
5 kérdés 5 válasz

Története

Az NFL története 1920-ban indult néhány csapat megalakulásával a központ Ohióban Cantonban volt. Felvették a American Professional Football Conference (APFC) nevet és minden évben megküzdöttek a bajnoki címért. A megegyezzés szerint egymás között minden évben, két évvel később felvették a National Football League (NFL) nevet, amit a mai napig is használnak. Az első hivatalos bajnokságot 1933-ban rendezték meg. A II Világháborút követően egyesítették a ligákat. 1958-tól az NFL elindult a nézettség útján. 1959-ben megalapították a rivális American Football League-t (AFL), ami hamarosan a korábban alapított NFL nagy riválisa lett. Végül a két liga egyesítésével létrejött az amerikai futball szövetség. A döntő a Super Bowl lett. 1970-es, 1980-as és az 1990-es években is folyamatosan emelkedett a csapatok létszáma, jelenleg a 32 csapat játszik a ligában. Ma az NFL az amerikai sportszövetség legjobban profitáló sportja lett.

New York Giants In Action

Egy kép a régi időből (footballnation.com)

nfl.com
nflhu.blog.hu
sports.yahoo.com

Kiválasztás folyamata

A játékosok kiválasztása vagy közismertebb nevén Draft minden szezon után kerül megrendezésre. Először 1933-ban rendezték meg Philaderphiában, 1965 óta a Draftnak New York ad otthont. A Draft előtt tartják az úgynevezett NFL Combine-t, ez egy háromnapos fizikai és szellemi teszt. Ezt Indianapolisban rendezik meg, ami 40 yardos sprintből, fekve nyomásból, magas és távol ugrásból valamint egy Wonderlic Test nevű úgynevezett IQ tesztből áll. A részvétel meghívásos alapon működik és minden versenyzőnek részt kell venni egy doppingteszten. A Draft 7 körből áll, a csapatoknak minden körben van egy választása. Ki hányadiknak választ az attól függ, hogy az előző szezonban hol végzett. A 32. csapat választ először, míg a bajnok utoljára. Az első körben 15, a másodikban 10, a harmadiktól kezdve 5 perc áll rendelkezésre a csapatoknak a játékosok kiválasztására. A Draft során elsősorban végzős egyetemisták közül választanak, de előfordulhat, hogy alsóbb évfolyamokból válogatnak. A kiválasztás feltétele hogy minimum három éve kikerült a középiskolából.

usp-nfl_-san-diego-chargers-press-conference-4_3

Draft során kiválasztott játékosok (democratandchronicle.com)

espn.go.com/nfl/draft
sbnation.com/
rotoworld.com

Csapatok

Összesen 32 csapat vesz részt a bajnokságban két főcsoportra osztva, ezek a csoportok is fel vannak osztva Összesen négy alcsoport van, minden csoportban négy csapat. American Football Conference csapatai: East (kelet): Buffalo Bills, Miami Dolphins, New England Patriots, New York Jets. North (észak): Baltimore Ravens, Cincinnati Bengals, Cleveland Browns, Pittsburgh Steelers. South (dél): Houston Texans, Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars, Tennessee Titans. West (nyugat): Denver Broncos, Kansas City Chiefs, Oakland Raiders, San Diego Chargers.
National Football Conference csapatai: East (kelet): Dallas Cowboys, New York Giants, Philadelphia Eagles, Washington Redskins. North (észak): Chicago Bears, Detroit Lions, Green Bay Packers, Minnesota Vikings. South (dél): Atlanta Falcons, Carolina Panthers, New Orleans Saints, Tampa Bay Buccaneers. West (nyugat): Arizona Cardinals , St. Louis Rams, San Francisco 49ers, Seattle Seahawks.

nfl-map2

Az NFL csapatai térképen (collegespun.com)

nflhistory.blog.hu
sport-eredmenyek.hu
amerikaifootball.lap.hu

Alapszakasz

Az alapszakaszban 32 csapat indul két konferenciára osztva. A csapatokat konferenciaként 4 csoportba osztják, minden csoportban 4 csapat van besorolva. Az alapszakasz során minden csapat 16 mérkőzést játszik, két-két mérkőzést játszanak a velük azonos csoportban lévő három csapattal, 4-4 mérkőzést (minden csapattal 1-1 mérkőzést) játszanak, a saját konferenciájuk egy másik csoportjának csapataival valamint a másik konferencia egyik csoportjának 4 csapatával mérkőznek meg. A maradék két mérkőzést azok ellen a csapatok ellen vívják, amelyek az adott konferencián belül az előző szezont hasonló helyezéssel fejezték be.

Screen_Shot_2013-12-17_at_7.12.53_AM

Alapszakasz táblázat (fieldgulls.com)

nemzetisport.hu/
tnawwe.lapunk.hu
sportgeza.hu

Rájátszás és döntő

Mind a két főcsoportból hat-hat csapat jut be a rájátszásba. Holtverseny kialakulása esetén a sorrendet különleges szabállyal határozzák meg. A divíziók győzteseit kiemelik, a sorrendet az alapszakaszbeli győzelem- vereség-döntetlen mutatók alapján határozzák meg. A csoportok győzteseit a velük azonos csoportban lévő csapatok eredményeinek sorrendje alapján fogják meghatározni. Mindkét csoportból két-két csapat jut tovább úgynevezett wild card 1 éd wild card 2 vagyis szabadkártyával. Ezt a sorrendet a győztesek figyelmen kívül hagyásával és a többi csapat elleni redmény alapján határozzák meg. A rájátszás során összesen 11 mérkőzést játszanak, a legmagasabb kiemelt játszik a legmagasabb kiemelttel. Minden meccs, köztük a döntő is egy mérkőzésen dől el. Az NFL döntője a Super Bowl január végén február elején kerül megrendezésre, az AFC és az NFC döntő győztesei csapnak össze egy, a szövetség által előre kijelölt stadionban. A döntőt óriási tömeg tekinti meg a helyszínen, de szerte a világban is több millióan követik nyomon. A győztes kapja a Vince Lombardi trófeát.

playoffsbrakcet

Út a döntőig (girlsoffall.me)

nfl.com
nemzetisport.hu/
amerikaifootball.lap.hu

Vince Lombardi Trófea

A trófeát a Super Bowl győztese kapja meg, a trófeát a Tiffany & Co. cég alelnöke Oscar Riedner tervezte 1967-ben. Azóta is ez a cég készíti el a kupát, a kupát kézzel készítik ezért hosszú időt, négy hónapot vesz igénybe. Vince Lombardi halála után 1970. szeptember 10-én nevezték át a trófeát Vince Lombardi kupának. Maga a kupa 56 cm magasságú és 3, 2 kg súlyú, tetején egy rúgó helyzetben lévő tojáslabdát tartó konkáv lábakon álló színezüst trófea. Rávésik a Vince Lombardi Trophy valamint az aktuális Super Bowl döntő sorszámát római számmal, valamint felragasztják a talapzatra az NFL logóját. A trófea átadása után visszaküldik a trófeát a gyártó cégnek, ami belevési a végeredményt, a győztes csapat tagjainak a nevét. Ellentétben a világbajnokság, Európa bajnokság vagy Bajnokok Ligája trófeával itt minden évben másikat csinálnak, mivel a győztesek megtarthatják az eredeti kupát.

Super Bowl XLVII - Baltimore Ravens v San Francisco 49ers

A Super Bowl győztesének járó trófea (theguardian.com)

hu.wikipedia.org
endzonemagazin.hu
boon.hu

5 kérdés 5 válasz

1 Mi az NFL? National Football League rövidítése.
2 Mikor indult? 1920-ban.
3 Hogy hívják a játékos kiválasztást? Draft.
4 Hány csapat van összesen a bajnokságban? 32 AFC és NFC csoportokra felosztva.
5 Milyen trófeát nyer a Super Bowl győztese? Vince Lombardi.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!
Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző ajánlja, olvasd el te is!

Sharp
Utorrent
Photoshop
MTV1
Yamaha

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.