Ohio

 

Ohio egy állam és egy folyó neve, amely Észak Amerikában található és az Amerikai Egyesült államok tagja. Ohio név az irokéz indiánok „ohi-yo” szavából ered, jelentése nagy folyó. Beceneve a vadgesztenyék állama.

 

Csónakázás az Ohio folyón

Csónakázás a folyón
forrás:http://www.fotosearch.hu/fotok-kepek/ohio-foly%C3%B3.html

A folyó völgyében már Jézus Krisztus születése előtt 13000- ben nomád népek laktak, majd az Adena nép telepedett le és hozott létra falvakat, hol növénytermesztéssel, vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkoztak. Ma is látható e kultúra maradványai az Adams County-ban.

Kardinálispinty a Ohio madara

Kardinálispinty a madara
forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Kardin%C3%A1lispinty

Aztán Fort ókori nép telepedett le itt, akik ősei lehettek a Shawnee népnek

Fehérfarkú szarvas Ohio emlőse

Fehérfarkú szarvas az emlőse
forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9rfark%C3%BA_szarvas

Iroquois indiánok hódításaik során elfoglalták ezt a területet, melynek következtében felső- és középrészen a  folyó völgy elnéptelenedett.

Katica Ohio bogara

Katica a bogara
forrás: blog.xfree.hu

Felfedezések kora következett, melynek folytán sokan meghaltak az őslakosok közül a bevándorlok által hordozott betegségek, és kialakult harcok miatt.

Kerti szegfű Ohio virága

Kerti szegfű a virága
forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_szegf%C5%B1

A 17. század végére fokozatosan újra betelepültek az emberek, kukorica, napraforgó, bab termesztéssel, időszakos vadászatból és prémkereskedelemből tartották fenn magukat az itt élők. Ezt a területet sem kímélték az indián mészárlások. A terület francia fennhatóság alá került, létrehoztak egy kereskedelmi állomást. A franciák az angolokkal háborúztak a terület miatt, amelynek következtében a franciák átengedték a fennhatóságot az angoloknak1754-ben. A brit katonai ellenőrzést nehéz volt fenntartani, ezért 1783-ban átengedte az irányítást Ohio országnak az Egyesült Államokban. 1787-ben a Northwest rendelet értelmében nem engedélyezték a rabszolgaságot az Egyesült államokban. 1803-tól állam Ohio. Thomas Jefferson írta alá a kongresszus azon jóváhagyását, melyben rögzítésre került Ohio állam határai és az alkotmánya. Ezzel belépett az unióba mint 17. állam, igaz hivatalosan csak 150 évvel később rögzítették ezt írásban. Az Észak- Dél elleni háborúban ez az ország adta a legtöbb katonát és az Ohio folyó fontos hadászati útvonallá vált.

 

Napjainkban is fontos szerepet tölt be a közlekedésben, mind a folyó, mind pedig az államban kiépített jó autóútjai. Hisz az Kelet – Nyugat kereskedelem nagy része itt megy keresztül.

Vadgesztenye Ohio fája

Vadgesztenye a fája
forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Vadgesztenye

Ohio államban 8 elnök született, ezért is kapta azt a becenevet, hogy „Modern Mother of Presidents”/ új elnökök anyja/. Az ország lakossága a viharos történelmi múltját tekintve nem is lehetne változatosabb. Az ős lakosokon kívül élnek itt több nemzetből származó emberek is úgymint, németek, írek, angolok, olaszok, lengyelek, szlovákok, oroszok, csehek, szlovénok, ukránok, horvátok, szerbek, jugoszlávok, macedónok, bolgárok, bosnyákok, fehéroroszok, montenegróiak, franciák, skótok, mexikóiak, welshiek, dutchek, skót-írek, szubszaharai afrikaiak, Puerto Rico-iak, svájciak, svédek, arabok, görögök, norvégek, románok, litvánok, finnek, nyugat-indiaiak, portugálok de még magyarok is. Ez az állam ad otthont a Magyarországról kivándorolt emberek többségének.2006-ban 193 951 fő volt a magyarok száma az államban. Az állam teljes lakosságának száma 2012-ben 11 544 225fő volt. A beszélt nyelv tehát igen sok fajta, de a hivatalos nyelv az angol.

 

Vállalkozás barát politikája következtében gazdaságilag a 7. helyen áll az 50 állam között. A lakosság 13,1% él a szegénységi küszöb alatt, a munkanélküliek aránya 10,7, ami nagyon magas.Foglalkoztatás szempontjából a legnagyobb létszámot a szállítás, a kereskedelem és a közművek veszik fel.

„Zöld” gazdálkodást folytatnak. Legnagyobb üzemeiben műanyagot, gumit, fémet, elektromos berendezéseket és készülékeket gyártanak. Itt készítik a Jeepeket, de Ford és Honda gyárak is üzemelnek és még repülőgép gyártás is folyik az államban. Mezőgazdasága fejlett és élelmiszer ipara is jelentős. Itt van a világ talán legnagyobb joghurt- ketchup-, szappan- és fagyasztott pizza gyára.

Sport tevékenysége is jelentős. Otthont ad számos baseball, kosárlabda, labdarúgó és jégkorong csapatoknak

Hírességek, akik innen jöttek:

Ulysses S. Grant 18. Elnök;

William Tecumseh Sherman tábornok, író;

Philip Sheridan tábornok;

Neil Armstrong űrhajós;

Doris Day színész-énekesnő;

Thomas Edison feltaláló;

Clark Gable színész;

Dean Martin énekes-színész;

Paul Newman színész;

Steven Spielberg filmrendező;

Tecumseh indián főnök;

Ted Turner médiamágnás;

Orwille Wright a repülőgép feltalálója

Valamennyiüket az egész világon ismerik.

Colombusz Ohio folyó este

Colombusznál a  folyó este
forrás:http://www.fotosearch.hu/fotok-kepek/ohio-foly%C3%B3.html

 

Linkek:

Ohio – Wikipedia, the free encyclopedia

State of Ohio

Ohio State Information – Symbols, Capital, Constitution, Flags, Maps …

Discover Ohio

OHIO – The Ohio State University

Forrás:

Ohio, amerikai elnökválasztás

Wikipédia

Remélem tudtam segíteni!

Szép napot!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.