Sátor

A sátor egy többnyire vízhatlan, erős vászonból,vagy más, víztaszító anyagból, tartó rudak segítségével kifeszítve összeállított kisebb építmény. De beszélünk „sátortetőről” is. A sátor ősidők óta ismert, ezt bizonyítja ómagyar megfelelője: „sátor”, a szanszkrít „chatra”, vagy a mongol „tsatar” .
Tartalomjegyzék:
Kemping sátor
Vásári, piaci sátor
Katonai sátor
Lakósátor
Pavilon
Egyéb sátrak

A sátor megvéd a napsugárzástól, az esőtől, a széltől. Nagyon sok helyen használható mobil építmény, amely igen könnyen összeállítható, szétszerelhető, szállítható. A következőkben néhány sátor fajtát mutatunk be:

 

Kemping sátor

 untitled 22620243_3_644x461_kemping-sator-horgasz-sator-kulteri-sator-3-4-szemely-kirandulas-turazas_rev002

 

Ahogy az a nevéből is kitűnik, főként kempingezésre, nyári szálláshelyként használják. Vannak 2, 4, illetve 6 személyes kemping sátrak is. Ezen belül vannak egyszerűbb megoldások és igényesebben kivitelezett sátrak.  Nagyobb fürdőhelyeken, turisztikai látványosságok közelében általában találhatunk kempingezésre kijelölt, zárt helyeket, ahol csekély térítés ellenében biztonságosan felverhetjük sátrunkat és általában ezek a helyek rendelkeznek zuhanyzókkal, teakonyhával, mosdóval, wc-vel, amelyek a kempingezést komfortosabbá teszik.

Linkek:

www.aprod.hu

www.vacansoleil.hu

www.mountex.hu

www.decathlon.co.hu

 

 

Vásári, piaci sátor

 

imagesCAQE8DEW

 

Vásárok, piacok állandósult építményei a sátrak. Az eladók ezekben kínálják portékájukat, így viszonylag védve vannak mind az árusított termékek, mind pedig az árusok az időjárás viszontagságai ellen. A vásári sátrak annyira régóta és annyira természetesen illeszkednek bele a vásárok forgatagába, hogy erről nótákat, verseket is írtak.

Íme, egy nóta ízelítőül:

Linkek:

www.mastertent.com/hu

www.alutent.hu

www.profisatrak.hu

 

 

Katonai sátor

 2

A katonai sátor főként hadgyakorlatok (illetve háborúk) idején bír nagy jelentőséggel, mivel a laktanyáktól távol a sátor az, amelyben a hadsereg minden ügyét, intézni kell. Vannak hatalmas közösségi sátrak, mint pl az ebédlősátor, ahol az étkezéseket bonyolítják, de itt tartják a nagyobb megbeszéléseket is, vagy az egészségügyi sátor, ahol a sebesülteket látják el.

imagesCA3ZFYGA49Msatorlap

A katonai sátor másik fajtája a katonák szálláshelyéül is szolgáló sátorlap. Ebből pici sátrat lehet készíteni, de vannak olyan sátorlapok, amelyekből kettőt összefűzve egy komplett, alvásra, fekvésre is alkalmas kétszemélyes sátor készíthető. Praktikusan az a lényege a „fél sátornak”, hogy főleg a régebbi időkben, amikor igen súlyos és terjedelmes volt a  sátor ponyva, a katonák málhazsákját kisebb mértékben terhelte a fél sátor, vagyis a sátorlap.

Az alábbi videót érdemes megnézni, ha érdekel, hogyan készíthető a katonai sátorlapból akár esőkabát is.

Linkek:

www.shop-military.com

www.militaria-nagyaruhaz.hu

www.militiahungarorum.extra.hu

www.bushcraft.co.hu

www.berbe.hu

 

Lakósátor

 bozuj

Lakás céljára igen sok nemzet használ sátrat. Vándorlásaik idején az ősmagyarok is sátrakban laktak, amelyet jurtának hívtak. A mongol pusztákon ma is találhatunk szép számmal jurtákban lakó pásztorokat, ahogy az eszkimók jégkunyhója, az iglu is egyfajta speciális sátornak tekinthető.Az iglu tulajdonképpen jégtáblákból összerakott építmény. Az eszkimók egy ilyen iglut gyakran 20-30 perc alatt felépítenek, hiszen a zord időjárás miatt minél hamarabb szélvédett helyet kell készíteniük, különben megfagynának.

A jurta típusú lakósátrak berendezésénél megfigyelhetjük a praktikus kialakítást, amely a fekvőhelyeket a kör alakú sátor falainál helyezi el, míg a sátor közepén tűzrakó helyet készítettek, ami lehetővé tette a fűtést és az ételkészítést is a sátorban. A sátor tetején, építése közben kerek lyukat alakítottak ki, ahol a füst távozni tudott a sátorból.

11_-jurta-belsejeiglu7

A modern lakósátor már egészen más, alkalmazkodva a XXI. század emberének igényeihez, kényelmesen kialakított, tágas terű sátor, amelyben többnyire szeparáltan vannak elhelyezve a fekvő, étkező/főző és tisztálkodásra alkalmas helyek. Tágabb értelemben a lakókocsikat is tekinthetjük sátorszerű építménynek, hiszen megfelel a sátor fogalom alapfeltételeinek, miszerint mobil építmény, amely alkalmas az életvitelszerű, de változó helyszínű lakás célú használatra.

21258923_3_644x461_negyszemelyes-brand-tipusu-lako-sator-kirandulas-turazas

 

Linkek:

www.expressz.hu

www.tisztajovo.hu

www.aprod.hu

www.users.atw.hu

www.hyper.pbm.hu

 

 

Pavilon

 2941607_1_644x461_sorsator-kerti-pavilon-2727m-es-uj-hatvan

A pavilon a sátraknak egy speciális fajtája. Nem használják alvásra, inkább rendezvények, délutáni csevegések, pihenések, esetleg kerti étkezések helyszíne. Jellemzője a sok nyitott tér, esetleg ablak, a többnyire világos színek. Van kicsi, néhány személy számára alkalmas pavilon és vannak hatalmas pavilonok, sörsátrak, lakodalmi sátrak, ahol akár 100- 200 ember is kényelmesen elfér.

17748003_5_644x461_sorsator-somogyimages 6

Linkek:

www.brent.hu

www.epitkezes-kert.vatera.hu

www.szuperpiac.hu

Városligeti sörsátor

www.etterem.hu

 

Egyéb sátrak

 92

A sátortető egyfajta sátorformájúra kialakított háztető, amely remekül alkalmas a tetőre hulló csapadék levezetésére. A tető alatt kialakított padlástér remek tároló hely, de akár lakótérré is alakítható, ha kellően magasra építik a sátortetőt.

j_400

De sátornak nevezik a hím páva udvarlás közben kiterjesztett farktollait is, amely valóban sátorszerű, gyönyörű ernyővé válik olyankor.Az alábbi videón jól megfigyelhető, hogy a páva, udvarlás közben valóban, szinte sátorszerűen előrehajlítja gyönyörű, hatalmas farktollazatát és így jár kiszemelt tojójának pávatáncot.

A növényvilág „sátra” a sátorvirágzat, amely hasonlít a fürtös virágzathoz, a különbség abban áll, hogy a sátorvirágzat virágkocsányai lentről fölfelé egyre rövidebbek, emiatt aztán a csúcsi virágok egy síkba kerülnek.

Ilyen pl. a képen látható gilisztaűző varádics.

image_normal

A katolikus egyház úrnapi körmenetének fontos eleme az úrnapi sátor, amelyet virágokkal, koszorúkkal díszítettek az úrnapi körmenet résztvevői, a sátorban lévő, feldíszített oltárhoz járulva. Maga a sátor is virágfüzérekkel díszített építmény.

_20110626_janoshaza_010_urnapja

Linkek:

Tetőszerkezetek

www.mek.niif.hu

www.plantarium.hu

www.turaiegyhazkozseg.hu

A szerkesztő ajánlása:

Olvasd el az alábbi cikkeket is!

Universal

Henger

Színskala

Som

Terror

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

Az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.