Terror

A terror latin szó. Félelmet, rémületet, ijedtséget jelent. A terror lehet fizikai erőszak, pl robbantás, vagy merénylet, de lehet lelki terror is, amely a lelket szavakkal vagy tettekkel taszítja rémületbe.A terrorizmus valamely politikai cél érdekében végrehajtott erőszakos cselekmény, mellyel félelmet, rettegést, káoszt akarnak kelteni a terror elkövetői, vagyis a terroristák.

A terrorista szervezeteket 3 nagy csoportba sorolhatjuk.

– Iszlám fundamentalista terrorszervezetek

– Szeparatista mozgalmak

– Baloldali terrorista csoportok.

A jobb-és szélsőjobboldali terrorcsoportok is léteznek, de ők ritkán és általában spontán módon követnek el terrorcselekményeket.

Néhány „híres” terrorszervezet az ismertebbek közül:

Miembros_ETA_leen_comunicado_anuncian_alto_fuego_permanente

–          Az ETA nevű terrorszervezet Baszkföld függetlenségéért harcol 1959 óta . A szervezet, az emberáldozatokon kívül mintegy 10 milliárd Eurós kárt okozott eddig Spanyolországnak.

IRA-rifles

–          Az IRA egy Észak-Írországi hadsereg volt eredetileg. Terrorszervezetté 1972. január 30-a óta vált, amikor is a brit katonák az internálás ellen tüntető tömegbe lőttek és 13 embert megöltek. Ennek az eseménynek hatására kezdte meg terrortámadásait az IRA protestáns és brit célpontok ellen. A „Véres vasárnap”-ként emlegetett napot egyébként a mai napig másként látják és értelmezik a britek és az írek. A tüntetők ugyanis a katonákat szidalmazva kövekkel dobálták őket, a katonák pedig válaszként vízágyúkat, könnygázt és gumilövedéket vetettek be a tömeg ellen.

bin-laden-timeline

–          Az AL-Kaida terrorszervezet Szaúd-Arábiában működő terrorszervezet. Elhíresült vezetője, Osama bin Laden vezetésével az USA ellen 2001. szeptember 11.-én oly módon követtek el terrortámadást, hogy a híres Ikertorony, a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) mindkét épületébe eltérített repülőgépeket irányítottak.

–          A terroristák egyszerre 4 utasszállító repülőgépet kerítettek hatalmukba. Két gép az ikertornyokba, a harmadik Washingtonban a Pentagon épületébe csapódott. A negyedik gép Pennsylvania államban lezuhant.

A World Trade Center elleni merénylet egy fél évvel korábbi filmben:

 

linkek:

www.terrorhaza.hu

www.terrorizmus.lap.hu

www.tek.gov.hu

www.port.hu/csendes_terror /film

www.hampage.hu
Lelki terror

 bantalm_ordibalos

A lelki terror tulajdonképpen egyfajta lélektani „hadviselés”, amely abból áll, hogy az egyik ember a másikat igyekszik lehetetlenné tenni. Szavakkal és tettekkel hat a másik lelkére, megalázza, megbántja, esetleg lelki terrort alkalmazva zsarolja a másikat.

A lelki terror nehezen tetten érhető egy kívülálló számára, hiszen úgynevezett külsérelmi nyomai nincsenek, mégis komoly sérüléseket tud okozni az emberben.

A másikon uralkodó ember általában teljesen normális, sőt, akár tiszteletreméltó életet él, a külső szemlélő még csak nem is sejti, micsoda zsarnokkal áll szemben. A lelki terror elkövetője általában kínosan vigyáz arra, hogy a környezetének jó véleménye legyen róla, tehát senki ne is higgye el, hogy ő bármiféle gonoszkodásra képes lenne, emiatt aztán az áldozata nehezen tud kiszabadulni egy ilyen ember „fogságából”, hiszen nem hiszik el a panaszait.

 

Linkek:

 

www.lelkititkaink.hu/lelki_terror

www.sorsunk-jovonk.hu

www.kiskegyed.hu/test-es-lelek

www.lelkiterror.eoldal.hu

www.lelkititkaink.hu

 

Családon belüli erőszakról Ménesi Tünde nyilatkozik.

 

Munkahelyi terror

 Munkahelyi-terror-igy-tegyel-ellene

A munkahelyi terror általában a rossz légkörű munkahelyeken alakul ki.

Általában néhány embert sorozatos támadások, piszkálódások érnek. Úgy kezdődik egy ilyen folyamat, hogy egy személyes konfliktus kapcsán tesz egyik ember a másikra sértő, bántó megjegyzéseket. A rosszindulatúbb kollégák egy része csatlakozik a piszkálódókhoz és a végén az áldozatok életét ellehetetlenítik. Legtöbb esetben a célpont előbb utóbb betegállományba menekül, vagy otthagyja az ilyen munkahelyet.

A kutatók a munkahelyi terror okaiként a munkaszervezés hiányosságait, a vezetők tapasztalatlanságát, vagy érdektelenségét nevezik meg a konfliktusok elmérgesedésének okaiként.

 

Iskolai terror

 

 201104221405540_veres

 

Az iskolai terror az, amikor egyes tanulók folyamatosan rettegésben tartják társaikat. Lelki, vagy fizikai bántalmazással zaklatják őket.

Ilyen pl amikor megüti, lökdösi, kiabál vele, csúfolja, köpködi, elveszi, eldugja a társa holmiját, de még sorolhatnánk hosszasan.

Sajnos elég gyakori jelenség és a pedagógusok elől igen sokszor rejtve marad a dolog, mert sem a bántalmazott, terrorizált tanuló, sem pedig társai nem mernek panaszt tenni, félve a terrorizáló gyerek haragjától, bosszújától.

www.iskolaterror.hu

www.gyakorikerdesek.hu

www.bama.hu

www.facebook.com/lelki terror elleni csoport

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.