Alacsony

Alacsony

Alacsony szinonimái: kicsi, törpe, kis növésű, liliputi, töpszli, mélynövésű, apró, tökmag, töpörödött, mini, piciny, pöttöm, pici.

Tartalomjegyzék:

Alacsony vérnyomás
Előfordulás:
Okai
Tünetei
Diagnózis
Kezelés
Betegség megelőzése
Gyógyulási esélyek
Alacsony Triglicerid
Az alacsony koleszterinszint
Alacsony vércukorszint
Alacsony kalóriatartalmú ételek
Alacsony-Tátra

Alacsony vérnyomás

(latinul: hypotensio)

Alacsony vérnyomásnak az számít, ha a vérnyomásának  első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t. Ez nem azonos a helyzetváltoztatással járó vérnyomáseséstől.

Alacsony vérnyomás

Alacsony vérnyomás

Előfordulás:

Főként a fiataloknál alakul ki az alacsony vérnyomás.

Okai

Nem minden esetben lehet megállapítani az alacsony vérnyomás okát. Általában a vékony, magas fiatal nőket érinti, a stressz és a kevés mozgás megnöveli a kialakulás veszélyét.

Tünetei

Alacsony vérnyomás esetén elsősorban a kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás formájában jelentkezhet. A rosszullétet az  idegrendszer kompenzációja követi, mely szapora szívveréssel, hideg, sápadt végtagokkal, émelygéssel, izzadással jár. Alacsony vérnyomás esetén csökken a teljesítőképesség, fáradékonyság,koncentrációzavar léphet fel. Helyzet változtatásnál szédülés, homályos látás ájulás merülhet fel.Súlyos esetben szívmegállás, eszméletvesztés történhet.

Diagnózis

Az illető panaszainak részletes kikérdezésével kell kezdeni a vizsgálatot. Meg kell tudni szed e valamilyen gyógyszert. Ezután a részletes vizsgálat következik, ahol tapintással, hallgatózással, kopogtatással szerez az orvos általános véleményt a betegről.

Kezelés

Mindenre az egyik legjobb hatással a sport, a mozgás van.Egy jó sport alkalmával, a vérkeringés javulhat.Általánosságban az alacsony vérnyomás tüneteinek enyhítésére jól beválik a fokozott só- és folyadékfogyasztás. Fontos, hogy az étkezések  ne legyenek túl bőségesek.

Betegség megelőzése

Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, emellett az alkoholfogyasztás mérséklése vagy elhagyása.

Gyógyulási esélyek

A gyógyulási esély az alapbetegségtől függ. Ha gyógyszerhatás vagy csökkent folyadékbevitel okozza a vérnyomásesést, az alacsony vérnyomással járó panaszokat, általában könnyen gyógyítható.

Alacsony Triglicerid

szervezet a táplálékkal felvett zsírok csak bizonyos százalékát hasznosítja energiaszükségletként.A fel nem használt rész a zsírszövetekben raktározódnak.

Mi okozhat alacsony triglicerid szintet?

  • Májelégtelenség
  • Alultápláltság

Az alacsony koleszterinszint

A koleszterinszint alacsony szinten tartására sok lehetőség van. Ez által csökkenhet a szívroham és a koszorúér betegség kockázata. Ha túl alacsonyan tartjuk a koleszterinszintet az számos problémával léphet elő.

Az alacsony koleszterinszint megváltoztathatja az agyműködést, és így összefüggésbe hozták a szorongás előfordulásának megemelkedett kockázati tényezőjével nők és férfiak esetében egyaránt.
A depresszió  kialakulásának esélye megnő.
A koleszterinszintnek nincs konkrétan meghatározott alsó határa, azonban egészséges egyénekben a vér koleszterinszintjének ajánlott szintje 100 mg/dl és 200 mg/dl között van.

Alacsony vércukorszint

Latinul:Hipoglikémia

A vénás vérből a  cukorszint 3,5 mmol/l alatt van.Vérben keringő cukrot  nagyobb ütemben veszik fel a szövetek, mint ahogy azt a szervezet képes a keringésbe juttatni.

Tünet:

A vegetatív idegrendszer lép működésbe, és ennek hatására olyan izgalmi tünetek jelentkeznek, amelyek az egyént táplálékfelvételre és ezzel a vércukorszint emelésére hivatottak sarkallni: éhség, idegesség, feszültség, izzadás, rossz közérzet mutatkoznak.

Kezelés:

Vércukorszint rendezése a cél. Ilyenkor a beteggel gyorsan felszívódó cukrot – ideális esetben szőlőcukrot – kell etetni vagy itatni.

Alacsony kalóriatartalmú ételek

Anegatív kalóriás ételek igen alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, így szervezeted több energiát fordít feldolgozásukra, mint amennyit általuk nyersz.

Spenót;Áfonya;Zeller;Paprika;Citrusfélék;Alma;Málna;

Alma

Alma

Alacsony-Tátra

Vág és a Garam folyók völgyei között húzódik, 80 km hosszúságban. A legmagasabb hegye, Gyömbér 2043 m.

Alacsony Tátra Szlovákia

Alacsony Tátra Szlovákia

Kiemeltkép

Forrás:

Betegséglexikon

Alacsony koleszterinszint tünetei

Triglicerid

Alacsony_vércukorszint

Negatív_kaloriás_ételek

Alacsony-Tátra

 

Összegzés: 5 Kérdés – 5 Válasz

1. Kiknél fordul sűrűbben elő az alacsony vérnyomás?
Főként a fiataloknál fordul elő.
2. Mik a tünetei?
Alacsony vérnyomás esetén elsősorban a kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás formájában jelentkezhet.
3. Mi okozhat alacsony triglicerid szintet?
Májelégtelenség és alultápláltság.
4. Mikor beszélünk alacsony vércukorszintről?
Ha a vénás vérből a cukorszint 3,5 mmol/l alatt van.
5. Hol húzódik az Alacsony-Tátra?
Vág és a Garam folyók völgyei között 80 km hosszúságban.

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Ask

Ábécé

Apollo

Április

Ajánlat

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Nincs azzal semmi baj, ha egy géniusz a fiatalságot nyűgözi le. Sokkal inkább azzal van baj, akit fiatalsága ellenére nem tud egy géniusz lenyűgözni."

Julian Barnes

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.