Álomfejtés

Álomfejtés (dreamwork)

Az álmok nyomasztóak is tudnak lenni, de ha megismerjük a jelentésüket, akkor tudunk változtatni azon az életmódon, ami a visszatérő álmainkat okozza és majd akkor ezek az álmok eltünnek.

 

Álomfejtés. Minden éjjel álmodunk. Lehet, hogy alig emlékszünk arra, hogy mit álmodtunk, vagy ha mégis, nehezen értelmezzük. Alvás alatt az agyunk aktív, és álmainkat a tudatalatti mélyebb rétegei révén, fogjuk fel. A tudatalattink nem szavakkal vagy az értelmünk útján tart kapcsolatot velünk, hanem vizuális képeket alkalmaz, hogy ösztönözze intuíciónkat és érzelmünket. Amikor felébredünk visszamarad valami “úgy érzem, mitha” , és ez egész nap elkisér bennünket – mint egy halvány kép az emlékeinkben, mint talpunk nyoma a hóban.  A legrégibb álmoskönyvet az ephézoszi Artemidorosz készítette a második évszázadban.

 

Álomfejtés.

Sigmund Freud: Álomfejtés

Sigmund Freud: Álomfejtés (webshop.animare.hu)

Sigmund Freud (1856-1939) 1900-ban kiadott könyve ( németül Die Traumdeutung). Freudnak a könyve arról szól, hogy az álmot lehet értelmezni. Szerinte az agy tudatos része csak töredékét alkotja az egésznek. A tudatalatti nem statikus hanem dinamikus. Freud úgy gondolta, hogy társadalmi külsősegeink (vagyis a jéghegy csúcsa) alatt egyéniségünk ösztöneinek és kimondatlan vágyainak tömege fortyog, amelyek legnagyobb része a szexualitással és az agresszióval, illetve biológiai ösztöneinkkel van kapcsolatban.  Minden olyan élményt, gondolatot vagy vágyat, ami túlságosan kínos ahhoz, hogy megengedjünk magunknak, vagy ellentétes az énképünkkel, személyiségünk tudatos része (ego) visszautasítja, vagy éppenséggel egy belső cenzor (szuperego) elnyomja.

Sigmund Freud

Sigmund Freud (forrás: saját kép)

Freud szerint  az álmok elfedik azt, ami valójában végbemegy a tudatalattiban; le kell bontani az állványzatot, hogy felszínre hozzuk az álom igazi (szerinte mindig szexuális) jelentését.

Forrás: Richard Craze: Álom-enciklopédia

 

Krúdy Gyula: Álmoskönyv

Rossz álom nincs.

Miért nincs?

Ha álmodunk, az azt jelenti, hogy élünk.

A halottak nem álmodnak, mert ők már mindent tudnak.

 

Krúdy Gyula: Álmoskönyv

Krúdy Gyula: Álmoskönyv (www.hollo-antikvarium.hu)

A könyvben az álmok és babonák magyarázatait nem Krúdy találta ki, ő csak összegyűjtötte az álomfejtéseket.
Összeszedte régi könyvekből, régi emberek elbeszéléseiből, falusi asszonyok hiedelmeiből, bölcsnek nevezett öregemberek megjegyzéseiből.

Bővebben: mek.niif.hu/00700/00756/html/01.htm

 

Álomfejtő szótár:

alom.puha.hu/Alomfejto

alomfejtes.hupont.hu/1/kezdolap

 

Néhány álom jelentése:

Esküvő: boldogság vár rád,

Megcsalás: lelkiismeret furdalás

Menekülés: kimerültség

Patkány: váratlan vendég

 

Bővebben: alomfejtes.hupont.hu

Ludmann Sándor: Álmoskönyv

 

Cigány álomfejtés:

www.josda.hu/cigany_almok.php

 

“Az álom, válasz egy olyan kérdésre, amelyet még feltenni sem tudunk.”

( Fox Mullder: X-Akták)

 

Kellemes álmokat kívánok mindenkinek.

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.