Valuta árfolyam

A valuta valamely ország hivatalos fizetőeszközét jelenti. A Valuta árfolyam az adott pénznem napi piaci értékének mutatója. A valutaárfolyam függ egy ország GDP (ejtsd: dzsídípí) értékétől, azaz az egy főre jutó bruttó hazai termék (gross domestic product) alakulásától.

5336valuta01

Minél jobban teljesít egy ország, minél erősebb a gazdasága, annál többet ér a nemzetközi piacon a valutája.

Például az USA-ban a dollár, Angliában az angol font az Európai Unió 12 országában az Euró a hivatalos fizetőeszköz. Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint.

KERESZ~1

Természetesen valutáról csak más országból nézve beszélünk, tehát Magyarországon minden más ország pénze valuta, de a magyar forint csak más országokból nézve tekinthető valutának.

Valuta tehát= Egy ország pénze a nemzetközi forgalomban.

A nemzetközi pénzpiac folyamatosan követi a valutaárfolyamokat, sőt, kereskednek is az országok valutáival.

Akit érdekel a ez a fajta kereskedelem, annak ajánlom ezt a videót:

A deviza tulajdonképpen a valuta kibővített formájának tekinthető. A deviza lehet hitellevél, átutalás, bankszámlán lévő pénz, stb… a deviza tehát a nemzetközi elszámolások fizetőeszköze. Hogy érthetőbb legyen: A valutámat elhelyezhetem egy devizaszámlán, hogy ha szükségem lesz rá, vehessek fel róla valutát.

De ennek érzékeltetésére, jobb megértésére, íme egy video:

A valutaárfolyamra akkor is szükségünk van, ha pl külföldre utazunk, hiszen az adott ország pénzére, vagyis valutájára lesz szükségünk. Ekkor tehát megnézzük a valutaárfolyamot, hogy megtudjuk, hány forintot kell adnunk az adott ország valutájáért, vagyis hány belfölfi pénzegységet kell adni egy másik ország pénzegységéért.

A valuta és deviza kereskedelemben megkülönböztetünk eladási és vételi árfolyamot.

Vételi árfolyam az, amennyiért a bank megveszi az adott valutát.

Eladási árfolyam az, amennyiért vásárolni tudok a banktól valutát.

A pénzpiacon épp emiatt napi közép árfolyammal szokás számolni, mely a vételi és eladási árfolyam között, középen helyezkedik el. A vételi és eladási árfolyam közötti különbséget árfolyam résnek nevezik.

 

A gazdaságban tehát nagy figyelmet szentelnek a valuta és deviza árfolyamnak, hiszen az árfolyam változása többletbevételt jelent az exportőrnek, bevétel csökkenést (azaz többlet kiadást) jelent az importőrnek.

Íme egy példa:

Ha 1 Euró 300 Ft-ba kerül ma, és én eladok valakinek valamit 1 Euróért, akkor ha holnap 1 Euró csupán 290 ft-ba kerül, akkor én veszítek 10 Ft-ot, de ha az Euró – Forint árfolyam az Euró javára változik, vagyis leértékelődik a Forint, akkor egy Euró 310 Ft-ot fog érni és én 10 Forinttal többet kapok az adott termékért.

Linkek:

www.napiarfolyam.hu

www.valutavaltas.lap.hu

www.deviza.hu

www.valutaweb.extra.hu

www.mnb.hu/arfolyam-lekerdezes

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.